Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
estario - специалист
Здравейте,
Купихме си скоро вила в едно село до Дупница. Тази пролет установихме, че шахтата за водомера е пълна с вода. След направен обстоен оглед ни направи впечатление, че водата се стича по склона. Освен това имаше следи, че е копано на горната улица.
ВИК дойдоха на оглед и потвърдиха, че има теч най-вероятно от отклонението. Друг проблем е, че шахтата според тях не е на правилното място. Тръбата идва от съседния имот, а не от улицата. Самата шахта е на 2 метра от дворната, но не и от уличната регулационна линия. В шахтата е разположен пломбиран водомер.
Изображение
Ето я и схемата на двора и пътя на тръбата.
Изображение
Това е мястото на ремонта.
Изображение
Аз имам желание да инвестирам в нова водомерна шахта и полипропиленова тръба от нея до къщата. В момента тръбата е стара метална тръба, от която се люпи ръжда на люспи. Съответно ще покрия разхода.
Проблемът ми е, че ВИК иска аз да платя разкопаването на улицата и пускането на тръба от главната до новата шахта. Аргументът им е, че в момента шахтата ми е незаконна. Какво са правата ми? Малко ми е тъпо да им плащам, при условие, че има авария и ми заливат имота, а освен това е тяхно задължение да ми доставят вода, щом старата тръба не върши работа.
torbalan - Дървен философ
То, ако шахтата ти е незаконна, и ВиК са съгласни да я местиш и да платиш само разходите за копането, ти си на бял кон :)

Нормалното е първо да те глобят, после да разрушиш всичко за твоя сметка, после да подадеш молба за свързване, после проект, който да съгласуваш поне с пет инстанции и общината, да си платиш някакви такси в общината и чак токава да копаеш...

Може и да съм изпуснал нещо.
plamen6703 - майстор
ср апр 10, 2019 9:17 pmestario написа:
Проблемът ми е, че ВИК иска аз да платя разкопаването на улицата и пускането на тръба от главната до новата шахта. Аргументът им е, че в момента шахтата ми е незаконна. Какво са правата ми? Малко ми е тъпо да им плащам, при условие, че има авария и ми заливат имота, а освен това е тяхно задължение да ми доставят вода, щом старата тръба не върши работа.
Проблема ти е, че се връзваш на глупости, да не вземеш да се вържеш и на горната глупост, която е написана от някакъв дървен философ.
Проблем има ВИК и трябва да го реши, решаването е да пуснеш жалба до ВИК и да опишеш акуратно проблема и да изчакаш да получиш официален отговор!
Не малко, а ще е доста тъпо от твоя страна, ако се набуташ сам между шамарите да плащаш за нещо, за което е вече платено, имаш изградена шахта с монтиран и пломбиран водомер от оператора и си изпълняваш добросъвестно /предполагам/ договорните задължения :wink: !
Успех! :partyman:
torbalan - Дървен философ
ср апр 10, 2019 10:13 pmplamen6703 написа:
...
Проблем има ВИК и трябва да го реши...
Абе, идеоте, какъв точно проблем имат ВиК?

Шахтата ти е пълна с вода и ВиК имат проблем, така ли?
nikolov333 - майстор
Те ВИК, не са като енергото.. за тях участъка за който отговарят те е уличната инсталация, а от тротоарния кран до вас си е твой проблема.. Поне на нашия блок ремонта с подмяна на захранващото разклонение от улицата към блока го платихме със средства на входа, така че няма да ти се размине плащането на ремонта. Даже май и за присъединяване при тях пак всичко е за сметка на клиента.. :axe:
П.П.На мен инкасаторката ми даде предписание да си сменям водомера за моя сметка, че не му се виждат цифрите и верно, че ми се струва малко 6-7м3 вода, ама не бързам, че само до водомер ми е от задачите по работа..
tysonlkr - специалист
Не е точно така.
До водомера, включително и водомера е собственост на ВИК - за отделно отклонение. За обща етажна собственост, в сгради с повече от един потребител, ВИК-то са до общия водомер който е техен.
Така че ако е законна сегашната ти шахта и си плащаш водата, и течът е преди водомера би трябвало собственикът ВИК дружеството да го отстрани за тяхна си сметка. Вече за преместване на шахта или ново присъединяване е нормално да имат съответната тарифа и услугада да се заплаща.
plamen6703 - майстор
Хубаво е, че се включват и хора, които могат да мислят с главите си и не са с патешки мозъци :wink:
Имаме абонат на ВиК, който има шахта с монтиран и пломбиран водомер от оператора /ВиК/ Ако шахтата е незаконна оператора няма да сключи договор с абоната, няма да монтира, пломбира и отчита измервателният уред /водомер/!
Ако има нещо незаконно от страна на абоната оператора издава писмено предписание за отстраняване или налага административни санкции. :partyman:
Antonii - специалист
Тука някой "добросъвестен" служител на ВиК просто е искал да вземе едни пари зада реши проблема на човека.
Но за съжаление не се е получило. Това за нещастие е доста често срещано явление особено по селата.
А шахта със съществуващ пломбиран водомер по който се отчита и заплаща водата, както са споменали хората по-горе няма как да е незаконна. Иначе водата би трябвало в момента да се плаща на така наречената "база", без оглед показанията на водомера.
За това в случая се подава сигнал до ВиК за съществуващ теч. Ако неискат да го отстранят се подават жалби нагоре по веригата до КЕВР.
За смяната на тръбата е хубаво да имате теч на вашето отклонение. Тогава ВиК си копаят улицата, а вие останалото до шахтата. Те си сменят тръбата до границата на имота, а вие останалото.
Ако искате смяната да стане без наличието на авария, то копаенето на улицата е за ваша сметка.
Така е по правилата, но на някои места си ги тълкуват по свой си начин. Тогава се минава на жалби и т.н. и като видят, че не сте от плащащите ще се вземат у ръце и щат-нещат ще си свършат работата.
torbalan - Дървен философ
нед апр 14, 2019 11:44 amAntonii написа:
...
Ако искате смяната да стане без наличието на авария, то копаенето на улицата е за ваша сметка.
...
Бих го променил леко "авария на отклонението за вашия имот".

Шахтата не е незаконна, но ако ВиК тръгнат да разкопават, за да сменят тръбите - ще ще копаят до границата на имота, а не до границата със съседната къща. Така че шахтата ще трябва да се мести, освен ако от ВиК се съгласят да остане на същото място. За мен лично малкия проблем е местенето на шахтата.

Получаването на разрешение от общината за прекопаване на 2 метра от уличната тръба до границата на моя имот (които багера беше изкопал за да може да се монтира отклонението с арматурата), ми отне около половин година.

А ако няма авария по отклонението за имота - всичко си е за сметка на собственика.
J25 - помощник
Да.Шахтата може да бъде незаконна.
До вчера бях и аз така.При изграждане на шахта по проект дори и да не е завършена се пуска молба за присъединяване.
Купуваш си ти водомера слагаш го връзваш се за уличният кран и се обаждаш на ВиК за пломба те идват пломбират го и пускат водата.Но все още нямаш разсписано от ВиК за постоянно ползване ако не си изпълнил шахтата точно по проекта в случая предният собственик и така се води незаконна.
На мен за две стъпала че липсва ли ми направиха проблем

Тема "Питане относно изместване на шахта" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: