Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

На село имам вятърен генератор, чиято механична енергия използвам за вадене на вода. От помпата, вградена в него, до сондажа има 6,5 м. гумен градински маркуч ф 32. С времето този маркуч се е напукал целия (множество малки пукнатини). Искам да го сменя и намерих същия в продажба. Но, предлага се и друг, който е прозрачен (води се маркуч PLEXI). И двата са с вътрешна армировка, имат еднаква геометрия, на пипане прозрачния също изглежда достатъчно гъвкав.

Кой от двата типа ще прегаря по-малко във времето, кой ще издържи по-дълга употреба при работа навън? Интуитивно смятам, че това е втория (PLEXI). Ако е така, възниква и друг въпрос. Имам някакъв спомен от една предишна работа, че подобен на този маркуч се втвърдява с времето, става на "кокал" (вярно е, че там работеше при други условия, а може и да не е точно същия тип). Е, ако избера втория, ще се втвърди ли с времето?

Благодаря предварително за отговорите!
VLADO66 - майстор
От години ползвам такива маркучи за напояване https://www.bagira.bg/2737/%D0%BC%D0%B0 ... %D1%80-007 Удобни и леки са, стареят като всичко друго, не се одървят и изкарват по 4-5 години.
dikata1975 - специалист
А налагали нещо да е маркуч?Примерно с това https://www.xn--e1afakcnbcfdbk.net/prod ... BB-%D0%BC/ вкопано в земята забравих за маркучи.Целият двор е опасан с такива тръби,като на 4 места има излаз с кранове на повърхността.Само идея.Линка е примерен.

Тема "градински маркуч" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: