Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Българските норми дават макс. наклон за канализационното отклонение от улицата до къщата 15%.

Чл. 117. (1) Сградното канализационно отклонение се проектира от тръби с диаметър най-малко 150 mm и с максимален наклон 15% в съответствие с количеството
на провежданите отпадъчни води и с оглед предотвратяване на утаяване и запушвания.
(2) Самопочистващата скорост на отпадъчните води при сухо време е не по-малка от 0,7 m/s.


Първо въпроса с мин. наклон.
Абсолютния минимум е наклон от 0.5%, който трябва да осигури най-ниската самопочистваща възможна мин. скорост от 0.6-0.7м/s. Тук трябва да отбележим нещо много важно- тази мин. скорост се постига само при значително напълване на тръбата.
Има нещо като консенсус, че идеалният наклон за по-големи тръби е 1% с толеранс минус 0.5 и плюс 1, което определя диапазона 0.5-2%. За по-малки тръби, като тези за сградното канализационно отклонение на къщи, където тръбите са 150 или 200мм, тези числа трябва да се качат, като идеалният наклон се фиксира на 1.5% с толеранс минус 0.5 и плюс 1, което опредяла диапазона 1-2.5%.
Цифрите важат за тръби със сравнително гладка вътрешна повърхност- РР, PVC, при бетонните, наклоните малко се покачват.
Този пост обаче е насочен към максималния наклон. С оглед най-вече на интензивното износване на тръбите от абразивни частици този наклон е ограничен и допуска максимална скорост в диапазона 2.5-3м/s.
Тази скорост зависи от доста фактори и се изчислява по формула. За да онагледя нещата ще дам пример с тръба Ф200 и наклон 11%, като се постига скорост от 3.5м/s, която е над препоръчвания праг от 2.5-3м/s. Да приемем, че сме склонни да сменим тръбата след настъпване на износването. Тогава остава един много важен проблем, касаещ възможността на течността при по стръмни наклони да придвижва твърдите отпадъци. Тук специалистите са разделени. Едни твърдят, че водата подминава отстрани твърдите и по-големи маси и има опасност от задръстване. Другите се уповават на по-големия наклон, който би трябвало да „хързулне“ нещата. Моят личен опит е с бетонни тръби Ф250 и нямам точен спомен за наклона, но мисля, че се въртеше около 5%. От шахтата ясно се виждаше струпване на отпадъци, като бент и водата минаваше над тях. Та ме интересува вашето мнение и опит с канализация с по-големи наклони. Традиционното решение за по-дълги разстояния е шахти, но това е скъпо и пускането на една тръба надолу по склона до дерето или до съседната улица, която има „Официална“ канализация е доста примамливо, заради цената. Та накрая въпроса, колко да е максималният наклон за полипропиленова канализационна тръба с Ф200? Износването отпада, като допускаме че ще издържи мин. 20 години.
kozl - майстор
Полиетиленовите тръби са най-устойчиви на износване от твърди частици.
За да няма задържане на твърди частици се изчислява скорост на потока според хидравличната едрина на твърдите частици.
Транспортната сила е в зависимост от V*V на потока. Така че за да се транспортира по едър материал е необходима по-голяма скорост и съответно по-голям наклон.
Та като отпадне въпроса за износването - 90 градуса максимален наклон. Ама то при таков наклон па нема износване :roll: обаче па си мяза на шахта :sad:
От 10 г. стаж на хвостохранилище по PVC тръбите имаше изтриване 5-8 мм, като отвътре стават на вълни. В битовата канализация абразив влиза предимно от улиците през уличните оттоци. Некога когато бях ученик ме учеха, как уличния водосток требе да има обем за задържане на пясъци. За имане има, но НЕМА кой да ги чисти тези обеми. Помня преди да стана ученик минаваха от ВиК по няколко пъти в годината и с едни специални лопати правеха купчинки до уличните дъждоприемници. А като правиха изместване на трасето за тръби на Топлофикация и разкопаха улицата, та повредиха канализация и водопроводи, при което успях да снимам колектора и той работеше с 1/2 сечение. Другото пълно с песок :shock:
Какъв е ефекта. Затлачват се тръбите постепенно. Предполагам, че при интензивен дъжд, след период на липса на такив какъвто се случи преди година, канализацията, която се е позадръстила с наноси става напорна. Настъпва навирване, което се констатира с напълване на подземни помещения (гаражи/мазета), които в случая сработват като ретензионни обеми. И все пак канализацията явно се промива, защото при следващия порой, не се констатира пълнене на ретензионните обеми. Та по тая логика разчитаме на порои вместо на обеми за пясъкозадържатели.
От 2002 г до сега три пъти мазетата при нас сработват като ретензионни обеми. Въпрос на съвпадения.
BLUEPUPIL-2 - специалист
City of Sunnyvale California
Sanitary Sewer Systems
Design Standards
The maximum allowable spacing between manholes is 300 feet for pipelines up to, and including, 18 inches in diameter, and 400 feet for pipelines greater than 18 inches, or as approved by the City.

Макс. Разстояние между шахтите 91м. Тук нещата сработват, защото планираното трасе без шахти е около 70м.
The maximum slope of sewer line between two (2) adjacent manholes shall be 14 percent unless otherwise approved by the City.
Тук обаче с този максимален наклон от 14% нещата се объркват, защото наклона на места е около и над 20%.
Рових се в един американски форум за канализации и там мненията са разделени по отношение на по-големите наклони за канализационните тръби. Едните като kozl твърдят че няма проблем освен износването. Другите обаче са на мнение, че има опасност от образуването на бентове и тапи и последващата нужда от разходи по отпушване и почистване.

Тема "Максимален наклон- Канализация?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: