• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Ново строителство, водопровода е от неръждаеми тръби на прес сглобки.
Епа никъде не видех обратни клапи при водомерните възли. Техника каза, че били за монтаж в крановете :?
Я па до сега не съм срещал такива обратни клапи :sad:
Ако някой е запознат моля да сподели.
kozl - майстор
Жека уцелил си сайта, ама не и клапата :wink:
Ама и аз ви подведох, не в СК, а в холендъра на водомера се монтира тая ОК.


Изображение

Поне лесно се сменят и чинат 4 лева :shock:
Дано пружинката да е от неръждейка :roll:
jekasus - майстор
От руските колеги знам, че пълен ташак тия клапи.
Вадят ги о слагат нормални.
kozl - майстор
Поживем - увидим.
Обаче промяната на водопровода от неръждаеми тръби не е по моите сили. Оборудван съм с чешки поялник и разни фитинги за РР, но за неръждейка - нищо.
Та какъв им е проблема на тия пластмасарки ОК :? Първия проблем, който ясно се вижда на картинката е стеснение в проводимото сечение. Може би пружината да не неръждавейка и да се скапва след колко :? Или пластмасата се троши :?
Преди години в комплекта на водомерите имаше пластмасови рингови уплътнения за холендрите. Еми след некоя година се цепеха и водомера прокапва и те ти беля. Сега вече гледам нема такива уплътнения. Идат с клингеритови. Поне от клингерита не съм срещал издънки.
Всъщност аз не съм определил колко е живота на разните му ОК.
Примерно сменям пълначка (ред.вентил). Ревизирам месингова ОК - натрошена пружина демек нема ОК. Сменям с нова от същия външен вид. Пружината я лови магнита, но такава съм купил. След 3 г. пълначката пропуска и не държи налягане. Във филтеро почити нема задържано, пружината на ОК пак натрошена.
Тука в блока почнаха да се мешат водите и да се претака студена в топлата през бойлерите. Понеже ми дойде часа на водомера, смених си ОК - гравитачна българска, без пружина. Обаче натрупала налепи и заседнала в отворено положение. Хем има хем нема ОК :shock: Но не знам кога се е случило това нещо. У нас вси сме инструктираме да въртим крановете кога минаваме в режим "бойлер". Но не всички в ЕС са така. Пък и колко сладко е да замениш неколко кубика подгряане срещу неколко кубика студена вода. Все пак съотношението е 3:1 - закръглено. Последното пести към 6 лв/куб.м и обогатява "красноречието" и дълголетието на комшията, който се изкъпал на шокова баня - подарък от комшийски тарикатлък.
И не моа да разбера що "тарикатите" си мислат , че са прее6али Топлюфикацията :? А като им обяснявам, че цакат комшиите они ме гледат така :irre:
jekasus - майстор
kozl написа:
Обаче промяната на водопровода от неръждаеми тръби не е по моите сили.
Искаш да кажеш, че освен щрангове, и вътре в баните е със неръждавейка?
kozl - майстор
Даже показвам тука де свалям куфара:

Прикачен файл:
ap-7_VK&Vent_B-3.jpg

Вижда се там де е паднала тръбната топлоизолация от микропореста гума.
Предимството на металните тръби е, че лесно ги открива уреда в тухлен зид. Пред стоманобетона армировката също дава сигнал и там не стаа. Освен тва уреда (Бош зелен) нещо ме послъгва с 2-3 сантима и има разминаване от това де маркирах с уреда и после при сваляне на мазилката и действителното разположение на тръбите. За кабели под мазилка и под напрежение до 3-4 см достатъчно точно ги маркира. Според мен понеже метали улавя на 20 см, а тръба топла и студена са на 13-14 см, и меша сигнала и от там грешката.
jekasus - майстор
Ти, да не си от ония с евтини апартаменти :-D
Освен, че вътрешен водопровод е направен със Sanpress, че и канализация е със безшумни на Пещан... Не очаквах...
Ако искаш нещо да промениш, трябва да търсиш майстор, който има такава прес-машина.
kozl - майстор
Категорично отричам да съм от "ония", иначе апартаменто ми е от евтините оти е от скромно ЖСК, клатено от преди 2000 година. Тоя от снимката е на сина и не е от "евтините".
По-интересното е, че "невидимите" ОК ме заинтриговаха и за тука де живея и съм домоуправител, оти бързо се демонтират и монтират, та си мисла така да се оправяме с мешавиците по топли и студени води.
jekasus - майстор
kozl написа:
и съм домоуправител
От "ония" си :-D , хич не ти вярвам :-D
kozl написа:
оти бързо се демонтират и монтират,
Да се свали клапанчето, трябва да се свали и пломбата на горната гайка на водомера/няма начин да се мръдне/, проблеми може би ще има, но не чак толкоз...
Пусни ми на лично - кой строителя и ВиК фирма, като домоуправител трябва да знаеш :-D Аз чисто за инфо...
  • 1
  • 2

Тема "Невидими обратни клапи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: