• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
naster - специалист
Поставиха ми казус за алтернативно водоснабдяване в град Перник. Ще опиша какво съм намислил: апартамент на втория етаж, има достъп до вертикалните щрангове от сутерена. Там има допълнителен собствен водомер с партида. В едно празно помещение в мазето да се постави 1000л съд, подаването от чешма в мазето чрез механизъм за пълнене на казанче, а след него хидрофор (например Айнхел за 200 кинта). Оттам с ПЕ тръби догоре. Изискването е да се подвърже за минимални санитарни нужди: в банята към един малък проточен бойлер. Тоалетната може да се мие с ръчния душ на бойлера (разбира се със студена вода). Един спирател преди хидрофора, и един горе, преди бойлерчето. Нещо да пропускам (фрапантно) - говорим за максимално проста система без интервенция по съществуващата. Бюджетът не е проблем, но мисля, че в 500 лв. за материали трябва да се вмести.
shotik - майстор
По памет пиша за едно решение от преди 35-40 г , описано във тогавашния вестник " Направи сам .
Един резервоар от бойлер се окачва на станата, лявата тръба , която е за топла вода се запушва с капа /или с муфа и тапа / другия се свързва през сферичен кран със студената вода и това е всичко !
Когато се пусне водата към него , то тя сгъстява намиращият се вътре въздух и при 80 л резервоар, може да се напълни към 50-60 л. Затваря се кранът и така тази вода ще си чака там, докато налягането във водопровода се понижи или спадне изцяло и се отвори този кран. Тогава сгъстения въздух ще изтласква водата от резервоара към водопроводната мрежа и с малко пестене ще имате вода за известно време.
Трябва да се съобразите и за това, че ако няма възвратен клапан или основния кран на водопроводната мрежа не е затворен, то водата може да се върне във водопровода и да радва и други за малко време.
VLADO66 - майстор
Вместо спирателен кран при водомера, сложи възвратен клапан.Така ще отпадне ходенето до мазето, когато пускат и спират водата.Като падне налягането под водопроводното, хидрофора ще се задейства.
burkov - специалист
А тази застояваща вода в мазето, не ви ли се струва проблем?
VLADO66 - майстор
пет ное 08, 2019 9:39 amburkov написа:
А тази застояваща вода в мазето, не ви ли се струва проблем?
https://pavirani.com/uv_%D1%81%D1%82%D0 ... -1293.html
burkov - специалист
UV стерилизацията е прекрасна идея, дори сега аз подготвям такава за вилата. И там съм с резервоар.
Но ако водата ще се ползва прекалено рядко, по 50 кинта за лампа на година не е много рентабилно.
Може би хлориране ще е по-добрия вариант. Също пълненето на резервоара е добре да се обмисли, дали с поплавък, дали с нещо друго.
naster - специалист
Благодаря за всички отговори. Ще направя едно обобщение за всички коментари:
- Поради ограничено пространство в жилището "буферът" ще се намира в мазето.
- Няма възвратен клапан на апартамента - тръбите на блока са сменени преди 10-ина години с ППР.
- Поради временността на ситуацията е нежелателно да се намесва в съществуващата инсталация. Т.е. новата система да е изцяло незасивима - едно трасе 20мм от ПЕ тръба от буфера през хидрофор до банята. Трябва да захрани единствено един проточен бойлер (ниско налягане). Спирателният кран горе ще регулира потока към бойлерчето.
- Ако не сложа горе възвратен клапан, а само кран, би трябвало хидрофорът да държи налягане, докато не се отвори крана за употреба.
- Застоялата вода не ме притеснява, тъй като ще се използва за санитарно-хигиенни нужди. Опресняването ще се случва с поплавков механизъм за пълнене всеки ден в херметичен съд.
krasi92 - майстор
Слабото място е поплавковият механизъм в системата ти.
naster - специалист
И аз имах такова подозрение, но не мога да обясня защо. Може би е евтин компонент, който има някаква автоматизираща функция. В най-лошия случай би изпуснал вода в мазето, която ще отиде в канала, или пък няма да отвори и да допълни до максимум съда. Другият недостатък би бил дебита му: макс. 6л казанче с такъв се пълни за около 30 секунди. 720 л/ч е повече от достатъчно при наличие на вода за 4 часа в денонощие, при съд с вместимост 1000л, макар и да не е с максимално налягане (допускаме). Има ли предложение за друг тип пълнещ механизъм.
шоп - майстор
Хич не мисли арматурата от тоалетното казанче щом има подов сифон в мазето. Все пак системата е временна. Колко често се преебрват?

Доста качествени поплавъци са тези, които са си за бидони и цистерни
http://www.water-technic.com/mehanichen ... uot-p1441/
има и на 1/2 има и на 3/4

Иначе има и качествени поплавъци . Моя е неръждаем Фарг на 1 1/4 за 300лв, но изискванята са вече съвсем други
http://www.water-technic.com/mehanichen ... quot-p345/
  • 1
  • 2

Тема "Аварийно водоснабдяване при режим (Перник)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: