Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Kondor1 - специалист
Трябва да се демонтира един кран на поцинкована тръба, но монтиран преди около 30 години. Проблемът е от много напъване да не се счупи тръбата в другия край или да реши да се развива от следващото коляно, а не където се иска. Мисля си дали не е създадено някакво приспособление, което да се затегне за тръбата и за съответния детайл за демонтаж от другата страна - после с въртене цялото усилие да е само върху нужната резба без да се напрягат тръбите.
ESPACE - майстор
Горелка му казват на спец приспособлението. Или два качествени тръбни ключа.
Kondor1 - специалист
чет яну 02, 2020 12:10 pmESPACE написа:
Горелка му казват на спец приспособлението. Или два качествени тръбни ключа.
Тръбните ключове са ясни, но като стане аварията е късно за размисли как е било по-добре да се направи. Тръбата е хваната само от единия край на около метър и половина от крана. Така че варианти без да искаш да я напрягаш не там където трябва има колкото искаш.
plamen6703 - майстор
Търси начин да нагряваш стабилно тръбата и задължително ползвай два водопроводни ключове за отвиване, но с чалъм не хамалската :)
Прикачен файл:
g.jpg
g.jpg (4.6 KиБ) Видяна 397 пъти
Andri01 - майстор
Вариант - ако има достъп: срязване по дължина на крана с малък флекс и голямо внимания. Отваряне на среза с отвертка и...развиване.
shotik - майстор
Аз правих същото упражнение, ето как:
на опашка от свредло със захват за хилти/ или перфоратор/
, заварих едно по- голямо метално парче и с перфоратора само на удар ,точно върху муфа няколко пъти натиснах и след като ръжда и кълчище се разхлабиха , отвъртях крана.
Не трябва да се търси силно натискане и удари , по- леко няколко пъти и ще стане.

Този начин ползвам и когато не мога да сваля курбели на велосипед или някъде някоя ръждясала гайка или болт- конкретно на носачи на колата ми , когато трябваше да сменявам втулки и лагери.
Kondor1 - специалист
Горелката каква роля има? Прогаря калчищата и разхлабва или отпуска метала? Трябва някакво трупче да предвидя за опора на ключа, който държи тръбата. Защото във въздуха да стискаш нещо фиксирано е само фантазия.
plamen6703 - майстор
Горелката играе главната роля :) нагряваш да изгориш кълчища, налепи, ръжда... да може с ключовете да отвиеш тръбата. На място преценяваш как да си подсигуриш опора за ключовете да стане каквато не искаш да стане. Търпение се иска, чалъм и добри водопроводни ключове. :partyman:
шоп - майстор
чет яну 02, 2020 3:49 pmplamen6703 написа:
Търси начин да нагряваш стабилно тръбата и задължително ползвай два водопроводни ключове за отвиване, но с чалъм не хамалската :)

g.jpg
За двата ключа и чалъма съм съгласен, но никога не се нагрява тръбата.
Нагрява се само женската част на резбата. Демек крана.

Тема "Поцинковани тръби - развиване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: