• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Викнах човек с багети,след него втори и трети. Дълбочината на водата на мястото където и тримата ми посочиха че има вода е 9м.Искам преди да изкопая кладенеца да се уверя, че наистина има вода.Ще съм благодарен на този който,ми помогне да си направя ръчна сонда за откриване на подземна вода.Не съм наясно как точно се прави ,,ГЛАВАТА,,- режещата част.
Не си ме разбрал добре.Говоря за сонда задвижвана на ръка-стоманени тръби 2 цола-по 1м снадени по между си с муфи или нещо подобно,които се завиват една върху друга от които първата е сведел-Точно за свредела не съм наясно точно как се прави.За това говоря-НЕ ЗА СКЪПА сонда.Атова дали съм чешит-тук не му е мястото да го обсъждаме.Моя комшия за това че не беше чешит има два кладенци на по 16м. от различни бригади които освен за тоалетна за друго не стават.
laki1968 - специалист
някога копаех с такава ръчна сонда и доколко си спомням главата и беше от тръба на която в долния край бяха изрязани завити зъби и на 2,3 оборота се вадеше да се изпразни от земята която се събираше вътре.........ама то си беше 1 голема тринога която държеше тръбите и спецялни клещи с които се въртяха. бая железор-затва и казвам че няма да е евтино
Neno Er - специалист
rambovr написа:
Викнах човек с багети,след него втори и трети. Дълбочината на водата на мястото където и тримата ми посочиха че има вода е 9м.Искам преди да изкопая кладенеца да се уверя, че наистина има вода.Ще съм благодарен на този който,ми помогне да си направя ръчна сонда за откриване на подземна вода.Не съм наясно как точно се прави ,,ГЛАВАТА,,- режещата част.
Недей с мързел а с акъл.
Във форум "Водоснабдяване и канализация" има тема СОНДИ и там съм написал:
Не е ли време да съживим темата?
Ще споделя своя опит. Заявявам обаче, че не съм специалист, екстрасенс и радиеестезист.Просто сигурно бях късметлия.
Жена ми има наследствен имот в едно близко до Плевен градче. Там никога не е имало кладенец, а са поливали от близката чешма и в последствие от водопровода.
Подариха ми ел. и ръчна водни помпи и реших да си дупна сонда.
Първо избрах мястото.Да бъде удобно срямо двора, но и да има подземна вода. Прекарах мислена линия м/у кладенцитена съседите и близката естествена чешма и по нея с багети определих мястото.
Багетите представляват два тела с ф 2.5-3мм. огънати на 90 гр. и с размери на двете части 40 и 20см.
Багетите се държат за късите части, хлабаво, насочени на пред на височината на гърдите. Там където има близко подпочвена вода, те започват да се завъртат и се кръстосват. Пак ви казвам.При мен може да е случайно, но се получи.
Изработих си саморъчна сонда . Представлява стоманена тънкостенна тръба с ф 110мм. Долния и край се изчуква така, че да се увеличи малко диаметъра и, и се заточва по остта. На другия край на тръбата се заварява с кръстачка или по друг удобен начин по остта и тръба с d=25-30мм. и l=1,5м.
На избраното място започнах да копая по метода на трамбовката. Издига се и със сила се забива острия край на сондата. След няколко удара тя се запълва с пръст, изважда се, почиства се и отново. За по-лесно проникване, приодично се сипва малко вода. Така стигнах до около 4,5м. където се появи глина, кал смесена с вода и след това пясък. Тук вече се яви проблема. На около 5,3м. материала не се задържаше в сондата, а падаше обратно.
Поради тази причина използвах за черпене на водата комбинация м/у ръчна и ел.помпа от дълбочина около 5,5м. но явно съм улучил "подземната река".В началото помпата изчерпваше бързо водата и "лапаше" въздух, но после количеството на водата се увеличаваше и сега мога да "тегля" с часове без да спира.
Ако някой има нещо неясно, да пита.
Най-важното е мерак и да не се удари на камък.
romanpm - майстор
Не знам дали си струва труда да се прави на ръка , аз миналата г. бих сонда 11 м и ми взеха 600 , ударът на тази машина е жесток и от 30 см глава се получава някъде 50 см и повече защото бие и изсмуква калта с помпа , три ремаркета речен чакъл не ми стигна да попълня около тръбата и си става голям обем сега в тая суша имам 3 м воден стълб черпя по 2 куб. на ден и пада с 20 см...
bobykafe - специалист
Имам някакъв спомен за друг чалъм- върха се запушва и подостря, а тръбата се пробива странично на повечко места и се запълва със сол- като стигне до водата, солта се разтопява :wink:
Само как ще разбереш, че си стигнал до водата- не зная :?
mici - специалист
rambovr написа:
....Ще съм благодарен на този който,ми помогне да си направя ръчна сонда за откриване на подземна вода...
Ръчна сонда, но не с въртене, а с набиване на тръба правих миналото лято, набивах до 11 метра, уви водата се оказа по-дълбоко, та оставих за друг път. Основните уреди са: 1) тръба 1,5 - 2 цола, на долния крайна която е заварено стоманено парче и заострено с флекса на четириъгълна пирамида. Тръбата е пробита в долния си край на около 1 м. с множество отвори 5 мм. 2) скоба за захвашане на тръбата, прави се точно по диаметъра на тръбата и се стяга за нея с болтове, на скобата има дръжки за въртене, 3) тежест, с която се набива, с отвор малко по-голям от диаметъра на тръбата и надянат върху тръбата над затегнатата скоба, 4) кула или конструкция от дърво или тръби, на върха на която се закрепва макара, 5) въже, с което се издърпва тежестта до 3-4 м. и се пуска да удари скобата. След всеки удар на тежестта, тръбата потъва на около 5 см (зависи от почвата) и с дръжките се завърта на 1 оборот. и така - докато се набие тръбата. Не е трудно, стига да не е много камениста почвата. С въже, пуснато от гортия край на тръбата се проверява дали е додстигната вода. Като се набие тръба 6 метра, отгоре се заварява втора, още 6 метра, така може да се пробива до 11 метра. Отне ми около 2 седмици, по малко всеки ден, сам набивах и въртях.Но вода по този начин може да се вади от 7-8 метра. После тръбата се вади с крик. Имам снимки, ако някой се интересува, ще ги покажа.
Чаро - Акълия
mici написа:
rambovr написа:
... Имам снимки, ако някой се интересува, ще ги покажа.
Давай, не питай...
mici - специалист
cacho написа:
.........Давай, не питай...
Разрових се и намерих някои снимки.

Прикачен файл

DSC00516.jpg
Сондата в действие. Тежестта беше около 25 кг, стоманена балванка, зор се вдига, но добре набива тръбата
DSC00516.jpg (93.3 KиБ) Видяна 88850 пъти

Прикачен файл

DSC00514.jpg
Кулата сковах от 4-метрови дървени греди, останали ми от строежа на къщата. Тръбата излизаше над кулата около 2 м.
DSC00514.jpg (93.93 KиБ) Видяна 88850 пъти

Прикачен файл

DSC00568.jpg
Скобата е най-важната част, взех я назаем, не съм я правил. Трябва да е точно по диаметъра на тръбата, отвътре е нарязана, като се стегнат болтовете, нарезите се впиват в тръбата и държи много здраво
DSC00568.jpg (88.35 KиБ) Видяна 88850 пъти

Прикачен файл

DSC00508.jpg
Тръбата е 1,5 цола, но диаметъра и зависи от комплекта скоба и тежест. Върхът го изрязвах с флекс от цилиндрично парче, след като го заварих на тръбата.
DSC00508.jpg (75.35 KиБ) Видяна 88851 пъти
Чаро - Акълия
Много благодаря, ще ми е от полза...
След като излезе вода, какво трябва да се направи. Обсадни тръби? Как, що...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Тема "КАК СЕ ПРАВИ ръчна сонда за вода ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: