• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
Налага се да сменим част от водопроводния щранг в блок строен 1952.Тръбата е 1 цол метална на нея има спирателен кран представлява нещо такова
Прикачен файл:
кран.jpg
кран.jpg (63.47 KиБ) Видяна 368 пъти
.Той се намира в едно противобомбено укритие от соца,там тръбите са в перфектно състояние изолирани с някакъв прахообразен материал и отгоре метално фолио също и крана няма грам ръжда само дето е боядисан с блажна боя.Проблема е че в последните 20 години със сигурност не е завиван,а като слушам старците из блока най-вероятно и през последните 50.Опитах да го завъртя -нищо.Дали има някъв шанс да се раздвижи според вас.Страх ме е да го напъна нямам представа какви са тези кранове.Иначе трябва да викаме ВиК да спират водата от улицата,
iliya_i - майстор
Опитай да разхлабиш гайката на салника (тази, дето се вижда под въртока и оста минава през средата и).
ZMeyGorianin - майстор
...и след това пръсни по стержена на крана малко WD40.
kr1100 - майстор
горелка, като ще сменяш стержена с врътката. Само,че трябва да се спре водата преди този кран. Явно крана е с гумено уплътнение , а не шибърен. Ако крана спира водата , а проблема е само в теч от гайката под врътката - там уплътнението е от набивка , най-верочтно 4х4 мм.Сваляш врътката, развиваш гайката изчопляш старата набивка и слагаш нова. Гайката я стягаш постепенно.
radius - майстор
Аз, доколкото разбрах, се иска да спре водата в блока. Теч няма, но е много вероятен да се получи. И аз мисля да се пробва с разхлабване на гайката и смазване с нещо тънко, напр. силиконов спрей, преди да се напъва.
muhala - специалист
Предполагам, че има кран преди и след главния водомер на сградата. Проучи въпроса преди да предприемеш каквото и да е. Аз така завъртях един кран и му текна салника и се видях в чудо. Крана беше шибърен. Не можа да затвори и тече много вода през салника.
Както и да е. Виж това. За сферичен кран е, но може да помогне:
kozl - майстор
чет май 07, 2020 7:01 pmpavlinp написа:
Здравейте,
Налага се да сменим част от водопроводния щранг в блок строен 1952.Тръбата е 1 цол метална на нея има спирателен кран представлява нещо таковакран.jpg.Той се намира в едно противобомбено укритие от соца,там тръбите са в перфектно състояние изолирани с някакъв прахообразен материал и отгоре метално фолио също и крана няма грам ръжда само дето е боядисан с блажна боя.Проблема е че в последните 20 години със сигурност не е завиван,а като слушам старците из блока най-вероятно и през последните 50.Опитах да го завъртя -нищо.Дали има някъв шанс да се раздвижи според вас.Страх ме е да го напъна нямам представа какви са тези кранове.Иначе трябва да викаме ВиК да спират водата от улицата,
Па мноо вероятно е заглавието да е подвеждащо. Оти ми се чини, че се тражи не развиване , а завиване на крана, който е клеясал в развито палужение :?
Може да пробваш с леко почукване по оста на вретеното (врътката). Но дори и да се раздвижи крана, водата много вероятно е да не може да се спре, защото кекловите кранове са с гумена подложка, която се е разпаднала с времето, а шибърните трупат налепи и клина не може да застане в леглото и да уплътни.
Па най-уместно е да съберете пари и да възложите на ВК-то хем да спре водата, хем да подмени вътрешния кран.

Ама като викате некой за такава дейност па дано да е подготвен за това, че съседи се записали в "Софийска вода" за ремонт на СК в апартамента. Дошли мАсторчета и не могли да спрат вертикалния щранг оти крана (сферичен) клеясал, но успели да счупат ръчката и да заоблат квадрата на оста на крана и си отишли като казали като бъде сменен крана па да ги викат.
Я па видех зор докле намера некой да смени 3 такива крана за към 100 кинта за труд.
muhala - специалист
100% има кран на водомера при сградното отклонение.
kozl - майстор
пет май 08, 2020 11:25 pmmuhala написа:
100% има кран на водомера при сградното отклонение.
Не става понятно за какъв кран пишеш, но ако имаш в предвид тротоарен спирателен кран - 100%, че не са 100% :-D Защото аз поне съм срещал изпълнения без ТСК.
MamaMy - майстор
kozl, забелязвам, че не четеш всичко. Чети до края и ще ти се изясни! Става дума за вертикален щранг в блок. Задължително има общ водомер където се събират всички щрангове, а там задължително има още поне два спирателни крана преди да се излезе към тротоарния.
  • 1
  • 2

Тема "развиване стар спирателен кран" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: