• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stenmark - специалист
Здравейте ,направиха ми сондаж и в момента се опитвам да избистря водата и ако дай боже се увеличи дебита.Дълбок е 63м и помпата съм я пуснал на 61м като на повърхността съм монтирал кран с изпразнител и манометър и след него е възвратния клапан.От шахтата до къщата е около11/12м и вътре е флуидконтрола/Compact 2 Coelbo/ .Но се случва нещо което не мога да разбера.Пускам кран и помпата тръгва,вързал съм един 25м маркуч да изпускам водата и върви примерно 35 мин и като намалее дебита се включва защита и сприра.Днес обаче си направих експеримент и преди да е намалял дебита я спрях,в случая на 15 мин. И тука идва проблема,че като отвора крана не тръгва ами се зашита стои поне час.После го направих пак ,като я спрях на 10та мин и пак като поискам да я пусна се включва защитата.Опасявам се това не е нормално и ако беше свързано с водопровода на къщата,нещата нямаше да са ок.Ако някой пусне вода да си мий ръцете означава че някой ако иска да се купе едва ли не трябва да чака 1 час.По принцип аз после ще слагам РС 50л,но не вярвам да се промени много.Дайте съвет аз ли нещо бъркам или този флуидконтрол който съм купил не е за мен.
krasi92 - майстор
Пресостата в шахтата ли е. Червеният светодиод свети ли.
stenmark - специалист
Не е в шахтата а в къщата.И лампата свети червено естествено когато помпата не работи,а защитата се е включила.
krasi92 - майстор
Излиза в авария и се саморестартира след време за това свети в червено. Намали налягането при стартиране. Водата дето вадиш мътна ли е.
stenmark - специалист
Водата е една идея по мътна от тази която е в мрежата.Тя по принцип в нашия район/с.Борилово Старазагорско/ е много варовита.Как да намаля налягането.Той е настроен фабрично 1,5 до 3,5ам,има където да се пипа,но реално не знам какво може .
krasi92 - майстор
Упътване няма ли. Пробва ли да го сложиж и шахтата. Да не се източва водата обратно в сондата. При помпата има ли клапан. Каква е самата помпа.
kozl - майстор
Според мен или ти трябва РС или ОК при потопената помпа.
При повече от 10 м височина вероятно маркуча в сондажа се изпразва и докато се напълни няма поток през дебитомера, а това задейства защитата. РС ще поеме захранването докато се запълни маркуча. Така си мисля.
mikluho - специалист
пет сеп 25, 2020 9:21 amkozl написа:
Според мен или ти трябва РС или ОК при потопената помпа.
При повече от 10 м височина вероятно маркуча в сондажа се изпразва и докато се напълни няма поток през дебитомера, а това задейства защитата. РС ще поеме захранването докато се запълни маркуча. Така си мисля.
Точно!

Един разширителен съд ще ти реши проблема, поне 100 литра.
Помпите нямат проблем да работят и 24 часа в денонощието, мъчи ги честото вкл. и изкл.
С един РС пусковете ще са много по на рядко. Задължително с долно пълнене/празнене, за да не се събират "екстри"
Другото което бих ти препоръчал са датчици за ниво , не са скъпи и ти спестяват аварийно спиране, защити и секакво.

Примерно такива
https://www.argo-market.com/Products/Details/1167

Комшията в съседния двор е с подобна на твоята с-ма и бере ядове постоянно!
Ама нали е чвор и не чуе какво да направи!
Пусне ли си водата с по голям дебит и пляс защитата, ако я остави леко да тече може да кара и цял ден.
И се инати да си сложи един РС + датчици за ниво, а не е баш като да няма пари.
Като влезе момата му да си плакне телото почва е едно търчане до мазето за рестарти :-D
stenmark - специалист
Аз РС задължително ще слагам.Сега не е монтиран понеже още пускам водата докато се разработва и изчиства сондажа.Възвратния клапан съм го сложил в шахтата след крана по препоръка от магазина от който купих помпата.Идеята че крана има изпразнител и като искам да я извадя мога да изпускам вода да олеква.Не знам там където може да се регулира флуидконтрола кое налягане може ,долното или горното.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за флуидконтрол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: