Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
nikolay_1 - напреднал
Здравейте,
Имам следния ситуация. Направиха ми в София 140мм сондаж и ерлифт който беше 1-2 дни, но не много като часове общо. Огледалото е на 11-12 м под терена.

Схемата която си правя е: 550W китайска потопяема помпа спусната до парче глуха тръба на 7-8 м от дъното на сондажа,
1" обратен клапан на фланеца на помпата, ПЕ 32 тръба и кабел вързан със свински опашки за тръбата, въже 8мм промишлено текстилно.
На повърхността имам ПЕ кран. Дебитът е 2.5-3 м3/ч, налягането е 4 бара, водата е общо взето мътна. Досега не съм успял да я източа за няколко часа работа.
Като извадих помпата след месец, отгоре по нея и по ПЕ бързата връзка отвън и по резбата имаше полепнал пясък. Въпреки че помпата е минала през метри вода при изваждането, пясъкът явно не се е отмил.

Колеги моля помагайте за следните въпроси, и за каквото друго се сетите като съвети за цялостната система!

1. Това с пясъка по помпата и тръбата означава ли че тя кисне в нещо като течна кал, а не баш във вода? Сещам се да намаля малко дебита с крана в шахтата, да я спусна на по-малка дълбочина или да й направя мантел от PVC 110 , помпата е 3.5". Какво друго мога да направя?

2. Искам да си захраня къщата пробно, имам прокарана тръба 32. Планирам да сложа електронен пресостат Coelbo Digimatic 2 в къщата, той има защита от работа на сухо, от колебания в напрежението, при спиране на тока рестартира помпата автоматично. Купих 2 перяеми филтъра на 150 и 50 микрона, след време искам да сменя единия с 5 микрона. Също планирам и разширителен съд 50-100 л вертикален, пак вътре в къщата.
При положение че е вероятно да имам доста пясък във водата, какво мога да направя при тестовото захранване за да не се повреди пресостата, РС, бойлера със серпентина, дюзите на казанчетата, пералня, миялна и т.н ? Мога да сложа двата филтъра преди (или след?) пресостата, какво друго?

3. Ако имам пад на напрежението поради дължина на кабела от пресостата до помпата, защитата на пресостата ще сработи ли? Проблем ли е че пресостатът няма настройка на максимално налягане, а само на минимално. Би трябвало когато налягането достигне максималното възможно за помпата, примерно 4 бара, пресостата да спре помпата поради липса на дебит/консумация?

Благодаря на отзовалите се!
:?
шоп - майстор
Като за начало бих ти предложил да смениш въжето с 3-4мм неръждаемо. Не е много скъпо!
Губил съм сондажна помпа в сондажа именно заради такива икономии.

Източи 200-300м3 вода и според моя опит точно в София водата ше се избистри. В долната част на сондажа ще се получи "круша" ще останат дребни и едри камъчета, защото пясъка ще е изтеглен . Ще се отпушат дамарите и дебита ще се увеличи.
За тези 200-300м3 може да съсипеш 1-2-3 китайски винтови помпи по 70 лв, но след това докато си жив ще имаш качествен сондаж.
MamaMy - майстор
Аз съм на мнение да пуснеш водата да си тече в някое дере или канал без да връзваш помпата към системата с филтрите. Една такава система я задръстихме за 5 секунди защото клиента не ме послуша. Напълни се целия водопровод с пясък и то най-финия който успя да мине през филтрите. До последно се кълнеше, че е на негова отговорност и накрая почна да се ослушва за плащането като стана фала. Аз бях убеден, че ще се случи точно така. Продухали му сондажа за 4 часа преди една година. Направо смърт за помпата.
Оставете го да си тече и само хвърляйте по едно око да не свърши водата. При него имаше условия да доливаме с чиста вода от кладенеца на съседа. Той поне със сигурност е продухван едни 60 години, :)
Junak - майстор
нед окт 11, 2020 2:24 pmшоп написа:
...За тези 200-300м3 може да съсипеш 1-2-3 китайски винтови помпи по 70 лв, но след това докато си жив ще имаш качествен сондаж.
Шопе, предложи някакви бюджетни китайски винтови помпи, че и аз го имам този проблем
nikolay_1 - напреднал
Радо, и аз чакам да пуснеш някоя помпа за 70 лв :)
Намирам само за 100 лв , 2 м3/ч

Спънка е че нямам канал, а в канавката ако вкарам 300 м3 ще наводня квартала :) Тоест по няколко часа на ден трябва да е точенето, и ще отидат седмици.

Въжето не е стомана защото белобрадите сондьори казват че корозирало на границата вода-въздух, и няколкото които съм питал не ползват такова. А не заради спестяване на 20 лв :) Иначе знам за твоите предпочитания към металното. Какво му се беше случило на твойто въже че изпусна помпата.

МааМу, и ти си за източването докато спре пясъка значи... Но първо ми трябва помпа за изхвърляне, щото наличната ми е 360 лв ...

Вариант - да викна ерлифт или източващо водочерпене някой да ми го направи колко ще ми струва ? И ще има ли ефект.

От захранването спешното ми е да ми подвържат бойлера топлоинсталаторите. След това мога да източвам сондажа.
Ако пясъка (едър или ситен) при 1-2 напълвания влезе в бойлера 300л какво ще стане? Ще излиза от чешмите с години?
nikolay_1 - напреднал
Ето снимки на пясъка. И на филтъра с който смятм да го 'ловя'

Прикачен файл:
p11 (2).jpeg
Прикачен файл:
p2.jpeg
шоп - майстор
Прави сте , че вече помпите не са по 70 лв
същите китайчета вече се продават по 89лв ( може би заради короната доставките са намалели) ОЛХ е пълен с тях
Както и да е винтови са и за първоначално разработване на сондаж са идеални. Иначе карат по 2 год ( тествано е от мен и приятели) но така е: нищо не даваш-нищо не получаваш:-)
Оттносно въжето: ми при мен се протри и изгни или и двете едновременно. При пропаданенето на помпата с няколко метра от удара се откъснаха двете винтчета и помпената част пропадна в сондажа. С тръбата успях да извадя само двигателя.

:-)))) и помпата бе именно такова китайче. Неръждаема е, но винтчетата от черен метал. Може и някаква електрокорозия да се е получила. Не знам, но факт.

В Ташев има неръжд въжета 3-4-5 мм
Не вярвам да изгние.
kotarankat - специалист
Потвърждавам за неръждаемото въже от Ташев - вече 3-4 години не е мръднало, но много важно - и скобите са нъръждаеми (също не са мръднали). Обикновеното стоманено въже ръждаса за 2 години, а скобите почти бяха изчезнали. Ето това беше останало от гайките вътре в помпата (Torent 150). Явно бях уцелил точния момент да я извадя, иначе двигателя щеше да остане долу.И моята помпа миналия месец започна да изкарва солидно количество пясък, вдигнах я с метър и половина и спря. Мисля че не е много добро решение, но ... иначе трябваше да стоим без вода.
nikolay_1 - напреднал
Винтовите помпи по 90-100 лв ги дават с дълбочина на потапяне 10 или рядко 15 м.
Доколкото разбирам за да се получи крушата трябва помпата да е спусната на 2-3 м от дъното.
Пък и за да вади пясъка помпата трябва да е ниско, в него, а не горе близо до огледалото, нали така.

В моя случай може да се наложи да я спусна на поне 2 пъти по-дълбоко от дадените 10 или 15 м.
На -25 помпата ще работи ли, предполагам че не?
Пък на -15, което е на много метри над дъното на сондажа ми, мога ли да разчитам че ще извади достатъчно пясък за да прочисти и да се образува крушата?

С две думи налага ли се да жертвам помпа, или помпИ, по 200-250 лв вместо по 90, за да имат параметър потапяне на повече от 15 м и да вадят пясъка
nikolay_1 - напреднал
пон окт 12, 2020 9:04 amkotarankat написа:
И моята помпа миналия месец започна да изкарва солидно количество пясък, вдигнах я с метър и половина и спря. Мисля че не е много добро решение, но ... иначе трябваше да стоим без вода.
Колега, като почна да вади пясък на колко метра беше от дъното и от водното огледало

Тема "Нов сондаж вади пясък, възможни проблеми и решения ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: