Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Celeborn - специалист
Здравейте,

Търся по-евтин вариант на подобна суха клапа против миризми (у нас е 220 лева, в чужбина - 90 евро), Ф110, за вертикален монтаж, вкл. възвратна с принудително затваряне също ще свърши работа в краен случай, но ми трябва двата края да следват една ос (повечето възвратни, уви, са с различни оси в двата края, а това не ми върши работа). Трябва ми да спира миризми, идващи отдолу-нагоре, във вертикална вентилационна Ф110 тръба, но да пропуска гравитационно отгоре-надолу натрупан конденз... ако на някой му идва идея как от други части да се сглоби нещо ще се радвам да сподели - пробвах с клапа за тоалетни казанчета тип анти-гризач, но не седи затворена при вертикален монтаж и си пропуска миризмите.

Прикачен файл:
HL603.jpg
HL603.jpg (24.52 KиБ) Видяна 4616 пъти
Прикачен файл:
HL603-1.jpg
HL603-1.jpg (27.6 KиБ) Видяна 4616 пъти
J25 - напреднал
Потърси ПРОТИВОВАКУУМНА КЛАПА.Мисля че ще ти свърши работа.Започват от 15лв нагоре за размер ф110
kozl - майстор
Ми купи противовакумна клапа за Ф50 и импрувизирай.
Примерно да я навреш в дълга муфа и уплътниш с диафрагма към вътр.диаметър на муфата. Е така ще загубиш опция за почистване на клапата поради невъзможност за достъп, но все пак...
Во пък може да ползваш PVC ревизия вместо муфа :? Не ми се е налагало да решавам такъв случай и се чудя защо ли :?

А кво стана със смущенията :?
Celeborn - специалист
Да обясня по снимка за какво става въпрос малко по-подробно и какво се опитвам да постигна...

Това на фотото е вертикалният канализационен клон в тоалетната на един офис в ново строителство, 3-и етаж (2-и над магазини).

Дясната PVC тръба Ф110 е канализация, а лявата е вентилация, която излиза на покрива. Блокчето е 8-етажно и този клон е за 6 санитарни помещения - от един магазин на партера, през въпросния офис на снимката до баните на четири апартамента нагоре.

Магазинът на партера не ползва помещението като санитарно/тоалетна, тъй като са взели и обединили и съседните помещения, за да направят по-голяма квадратура. Реално сега е част от някакво задно офисно помещение. И тук идва проблемът - служителите там вътре пушат до откат, от сутрин до вечер. Когато стане хладно в края на лятото затварят прозорците и целият дим излиза през една вентилационна решетка, свързана към въпросната Ф110 тръба. И сами се сещате какво става във вързаните нагоре бани и тоалетни... при ниско налягане, при леко течение и т.н... никакви клапи не помагат, само постоянно работещи вентилатори, което не е супер оферта зимата без отворен прозорец, например.

Имахме големи разправии миналата зима, но покрай Ковид и лятото бяхме позабравили за проблема... допреди 2-3 седмици, когато със захладняване на времето всичко започна наново. Пак последваха безуспешни молби и караници, затова се решихме да поемем малко по-твърд курс.

Та идеята е следната - да се сложи суха канална клапа подобна на показаната, която все пак уплътнява далеч по-добре от простите аспираторни, но да има възможност през нея да се изтича кондензът, който се образува и стича надолу от парата в баните. Както се вижда тръбният път няма топлоизолация, но пък кондензът най-долу се отвежда с дренаж. Тъй като моят офис се пада пръв по веригата на добросъвестните собственици, тук трябва да се постави и клапата.

Проблемът е, че ревизията е сравнително малка - плочка 60х30. Няма много място за маневри, няма и как след отрязване на тръбата горното и долното парче да се местят, защото всичко е фиксирано.

Засега съм се спрял на следният вариант: прерязвам тръбата, като в долния край слагам тази клапа за сифон Kessel Multistop System 100, която влиза идеално във Ф110 муфа (обикновена свързваща с "ръб" вътре посредата). Тръбният път горе затварям с друга ремонтна (гладкостенна отвътре) муфа... и после стискам палци да сработи :D Това ми е Направи Сам решението, но после видях, че има и разни готови варианти, но на безбожни цени, като на снимката в първото мнение - тази конкретно я дават за улуци. Та преди да грабна ножовката реших да питам дали някой не е мяркал и нещо друго подобно, но за нормални пари...

П.П.

За iButton съвсем забравих да пиша, там си стана цяла одисея... ще отделя време уикенда да драсна един отговор, че срамота...

Прикачен файл

IMG_5337_edit.jpg
kozl - майстор
Нещо ти не схващам идеята. Това с клапата за миризми ще затвори вентилацията на пушилнята, но ще пропуска вода от конденз, нака е.
Са дали пушат или пърдат, все миризма, но да затапиш на некой вентилацията е нарушение на общи части в ЕС.
Ама то такава вентилаци Ф110 за 8 етажа си е затапена по презумция. Предполагам в проекта е била Ф160 поне. После строителя я редуцирал :?

От мои наблюдения на разни вентилатори за тоалетни помещения, клапите на вентилатори САТА пропускат най-малко в обратна посока. И са най-безшумни.

Обаче направи следния опит:
На отворена ревизионна врата залепи с тиксо по обиколката парче тънък найлон около ревизионната вратичка, по възможност по-голяма площ от вратата. Колкото по-голяма площ толкова по добре. И не го изпъвай, нека има възможност да се издува. Целта е да видиш движението на найлона, за да прецениш дали куфара на вертикалните щрангове не работи като комин и миризмата да навлиза и от там.
То като си махнеш вентилатора и затапиш PVC-то и пак смърди ще те подсети, че миризмата прониква през куфара.
jekasus - майстор
kozl написа:
Предполагам в проекта е била Ф160 поне. После строителя я редуцирал
Заеби, всичко e 110 до 8 етажа, и също няма сифонен вариант на вентилация...
Celeborn написа:
Пак последваха безуспешни молби и караници, затова се решихме да поемем малко по-твърд курс.
Тапа от монтажна пяна, пеним на няколко пъти. Щом се ебават, и отношението към тях трябва да е същото. Отвора за тапата не трябва да се вижда визуално...

Тема "Клапа против миризми Ф110" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: