• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
xorred - напреднал
Здравейте, планирам закупуване на къща в село Негованци, което е известно с прогнилата си ВиК и това, че тръбите са азбестови.

С оглед на това, слабото налягане в тръбите и асбеста, смятам изобщо да не разчитам на местното ВиК и да си направя моя система.

Съответно: сонда надълбоко докато не излезе добър напор вода, след това филтър, след това резервоар поне 200 литра и оттам - ВиК системата на къщата.

Обаче искам да се предпазя от бактерии, легионела, да имам питейна вода и такава за къпане. За удобство, естествено искам като си мия зъбите, да го правя с вода от чешмата, а не с минерална или бутилирана. Та това ме води към нуждата от абсолютно чиста вода към крановете на мивките.

Имате ли някакви съвети, има ли тук хора, които могат да изградят такава система и колко ще ми струва?

Отделен е въпроса за канализацията - точно до имота има река, та ако имам собствена пречиствателна станция, мога да изливам там пречистената вода и от време на време да си викам лайнарка да тегли непречистеното. Всички съседи са с ями, но това не ми се струва като добър вариант.
zz_stefanov - майстор
Ми пусни си първо сондата. Но първо проучи има ли въобще вода. Ако парцелът не е с кладенец и при съседите ако няма, то сигурно няма да е лесно и на плитко.
iliya_i - майстор
съб дек 12, 2020 7:09 pmxorred написа:
Здравейте, планирам закупуване на къща в село Негованци, което е известно с прогнилата си ВиК и това, че тръбите са азбестови.
Що бе? Като сте от СТОЛИЦАТА да не мислите, че тръбите Ви там са от злато направени?

99% от уличните водопроводи в България са от етернит (материал на основа азбест).
Последна промяна от iliya_i на съб дек 12, 2020 8:16 pm, променено общо 1 път.
Virtex - майстор
съб дек 12, 2020 7:09 pmxorred написа:
Отделен е въпроса за канализацията - точно до имота има река, та ако имам собствена пречиствателна станция, мога да изливам там пречистената вода и от време на време да си викам лайнарка да тегли непречистеното. Всички съседи са с ями, но това не ми се струва като добър вариант.
Без да целя изчерпателност или правна стойност, тук преди беше дискутирано, че според някакви наредби вода от пречиствателна станция може да се "заусти" (ако беше такъв термина) в течаща вода. Заслужава си да потърсиш в тази насока.

Ако всички в селото са с ями, шанса това да отива в подпочвена вода е голям. Особено ако е на плитко. Съответно водата да не става за ползване поради наличие на вредни аспекти е голям. На изцяло друго място, не в цитираният район, вода от кладенец с дълбочина 30м е пълна с нитрати/нитрити (вредното) като местните твърдят, че това е поради факта, че всички в околията ползват ями от много време насам.

"Чистенето" на вода от кладенец е крива работа. Трябва за частици + микроби + нитрити/нитрати.

Вариантите, които съм проучвал са :

- UV инсталация за питейната вода - водата минава през UV Лампа, убиваща бактериите. Алтернативата е UV лампа в/над резервоара с вода - нещо, което така и не успях да намеря адекватен начин да стане
- филтри за частици
- обратна осмоза (нямам идея колко помага)
- слагане на медни тръби ИЛИ сребро в резервоара - уж убивало бактериите. До колко - така и не стигнах да чета за реални ползи.

Другият въпрос е, че консумацията на толкова стерилна и чиста вода води до противопоказания според някои източници и не било хубава практика.

съб дек 12, 2020 8:10 pmiliya_i написа:
Що бе? Като сте от СТОЛИЦАТА да не мислите, че тръбите Ви там са от злато направени?
Че къде другаде има азбестови тръби ? Етернитовите казват, че са вредни, но водят ли се азбестови ?
iliya_i - майстор
съб дек 12, 2020 8:12 pmVirtex написа:
съб дек 12, 2020 8:10 pmiliya_i написа:
Че къде другаде има азбестови тръби ? Етернитовите казват, че са вредни, но водят ли се азбестови ?
То тръби от чист азбест няма. Има от азбестоцимент (етернит).
Азбестоциментът се получава чрез смесване на средновлакнест азбест, цимент и вода. От сместа чрез пресоване се получават тръби, покривни плочи и др. Материалът е огнеупорен, водонепропусклив, с голяма якост, но крехък. Нарича се още етернит.
zz_stefanov - майстор
Азбеста е проблемен при вдишване на фини частици от него, пепелак. В смисъл става опасен когато механично се обработва.

А е истина, че може от собствен сондаж или кладенец водата да е неподходяща за пиене.
ulieliadi - специалист
Това е Негованци, Радомирско нали?
Съвсем случайно имам/имах къща там, до реката. Незнам дали знаеш, но подпочвените води са ти най-малкия проблем, щото там преди петнайсетина години имаше голямо наводнение. Всички къщи в ниската част бяха под метър вода. Та разпитай съседите и така...
xorred - напреднал
съб дек 12, 2020 9:46 pmulieliadi написа:
Това е Негованци, Радомирско нали?
Съвсем случайно имам/имах къща там, до реката. Незнам дали знаеш, но подпочвените води са ти най-малкия проблем, щото там преди петнайсетина години имаше голямо наводнение. Всички къщи в ниската част бяха под метър вода. Та разпитай съседите и така...
Да, тая конкретната къща е на такова място, което не се наводнява, и явно неслучайно цялата е вдигната именно малко над метър нагоре.

И да, чух, че имало наводнение, но съседа който беше наводнен каза, че точно тая част където е това което искам да купувам - остава сухо.

И подпочвените води в селото започват на 30 см под нивото на тревата, това не е проблем дали има вода, а дали ще става за пиене и дали ще има добър дебит.

Мога да бия сонда и на 50 метра, ако ще си реша така проблема. Кладенци там няма смисъл да се търсят - копаеш метър с крива лопата и вече има вода..

От друга страна, това което чух за водата във водопровода там - че била тълкова твърда, че оставяла бели следи по чиниите след миене - значи, че ИЗОБЩО не може да се мисли за пиене от водопровода, поради гореспоменатите асбестово-циментови тръби и поради твърдостта на водата, плюс това, че сега, валеше дъжд, а съседа се оплаква, че едва църцори от тръбите заради ниското налягане - защото цялото село (няколко села) били в почти бедствено положение заради лошия водопровод в района.

Ако мога да си реша проблема със сонда - това решава кардинално проблема с водата...
  • 1
  • 2

Тема "ВиК без водопровод в селото - кладенец, хидрофор, и тн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: