Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kam34 - специалист
По надеждни ли са полипропиленовите кранове в сравнение с месинговите. Ще си сменям водопровода и ще има колекторна кутия с няколко крана и се чудя какви да сложа. С ППР до сега не съм работил, а от месинговите последно време има много ментаци. ППР от кой вид е по удачен спирателен с кекла или сферичен, мисля че сферичния ще има по малко съпротивление.
EDI - майстор
ППР с кекла, аз на сферичните не вярвам много много, но това ми мнение е от монтирането и проблемите с такива кранове в къщи и на вилата, да кажат професионалистите, които работят това.
Krelion - специалист
Качествени месингови или ППР , но задължително сферични!
kam34 - специалист
Месинговите ППР като ги гледам са много запечатани и явно за еднократна употреба, докато тези с кекла тя е на резба и евентуално може да се подмени само тя при дефект. Притеснява ме дали не е по малък дебита на кекловите в сравнение с сферичните. :? А може и да подходя смесено 2бр сферични ф20 и 2бр спирателни ф32.
Качествени месингови или ППР , но задължително сферични!
Кои са качествените ППР.
EDI - майстор
Сферичните са с по-малък дебит от тези с кекла.
montoya - майстор
От десет години имам монтирани ППР сферични кранове Екопластик и не са мръднали, сигурен съм че месинговия ще ръждяса преди тоя да се съсипе :mrgreen:
kam34 - специалист
EDI написа:
Сферичните са с по-малък дебит от тези с кекла.
На око ми изглежда че сферичния е с по голям отвор.
tretre - специалист
Отново! Как може някой да твърди, че спирателен кран ще му намали дебита!
Ако е с по-малък отвор значи е за 1/2-ра не за 3/4-ти...... :axe:
EDI - майстор
Зависи от сечението на отвора вътре в крана.Различни кранове 1/2 нямат ли различни сечения на отвора вътре, или бъркам нещо.
kam34 - специалист
Точно, сферичния отваря цялото сечение на тръбата директно, докато спирателния с тия завои създава по голямо хидравлично съпротивление най малкото.

Тема "ППР или месингов кран?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: