Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
shishkov78 - специалист
Здравейте!Въпросът ми е как мога да разбера дебита на сондажа?В момента вътре има вибрационна помпа която пълни 1 тон цистерна и може да работи цял ден и водата не свършва.Въпросът го задавам защото желая да сменя тази помпа с такава която не е вибрационна но като не знам колко е дебита да не стне така да взема помпа тя да исмуче водата и ....Сондажа го заварих готов като купик къщата.Вече 7 години само миналата нямаше вода по разбираеми причини /суша/.Намира се на около 200м от Дунава на дълбочина около 24м.Незнам дали бях изчерпателен ако трябват и други данни питайте.Поздрави и лека седмица.
iva6ki - специалист
А да споделиш цолажа на тръбата и има ли кой да питаж за дълбочината и вида тръба която
е набита.Иначе казано при мен реката е на 100м 1,5цола на 7м , 1.5кв помпа досега не съм успял
да я източа. :)
shishkov78 - специалист
Тръбата е около 200 /от тези интернитовите ако не се лъжа/, надолу има някъкво стеснение около 120.Сондажа е много стар и няма кого да питам за подробности
bigdragon - майстор
1. Дебит на кладенец се измерва Август или Септември месец, при най-ниски подпочвени води.
2. Дебит на кладенец може да се измери с помпа с поплавък, която може да го изпразни...
3. Измерването става по следният начин:

- пускаш помпата близо до дъното и я изчакваш да изпразни кладенеца, докато изключи поплавъка от ниско ниво;
- оставяш помпата включена и засичаш времето на един цикъл, от включването на помпата от поплавъка, до следващото включване, отново от поплавъка;
- междувременно измерваш дебита на помпата с тази тръбна система, с която е в момента. Става като засечеш времето за напълване на съд, на който ти е известен обема. Останалото е въпрос на сметки;

Пример:
Помпата напълва съд от 50 литра са 2 минути, следва че дебита на помпата е 25 литра за минута. Ако помпата изпразва кладенеца за 10 минути, а един цикъл е 20 минути, следва че дебита на кладенеца е 250 литра за 20 минути, т.е. 12.5 литра за минута.

При тебе има проблем, че в сондаж с малък диаметър не може да се пусне помпа с поплавък.
Момента на изпразване на кладенеца можеш да го хванеш когато помпата засмуче въздух, а за горно ниво може да импровизираш. Например канапче с трупче, което да цопкаш периотично във водата, до когато стигне определеното от тебе ниво...

Надявам се да съм бил изчерпателен.
Впрочем, пише се Етернит.
Braikoff - помощник
пон май 07, 2012 3:46 pmbigdragon написа:
... може да се измери с помпа с поплавък, която може да го изпразни...
А как се монтира поплавък, ако помпата няма такъв?
Сондажа е с Ф250 мм., около 30 м. дълбочина.
krasi92 - майстор
На самата помпа никак не се монтира. Отделно може.
LazarGanev - "Велик майстор"
Като за начало по най-бързия начин извади и изхвърли тази вибрационна помпа, ще ти повреди сондажа!
kozl - майстор
То не знае се ква е помпата.
Но мисля, че за сондаж с потопяема помпа е подходящо да се ползват сонди към електроника за горно и долно ниво. А има и потопяеми поплавъци. Но и двата вида са сигнализиращи и работят със слаб ток.
Braikoff - помощник
Помпата е Електромаш 4QGD 1.8-50-0.5.
Взел съм я за проба от приятел.
Сондата може би е на 30+ години.
Дядото е вадил по няколко кофи на ден.
Не е използвана, дори и за тези кофи, от десетина години.
От седмица насам точа по около 100-120 литра на ден - 3 минути на помпата с дебит 40 л/ч.
Изчетох доста във форума за такива проблеми и сякаш виждам три решения - постоянно точене, после еърлифт и накрая тротил. :)
Започвам естествено с източването и затова реших да сложа и поплавък, за да тече вода постоянно през запушените дамари, но не знам точно как..
Помпа не съм купувал, но мислех да взема по-малката от тази серия - 4QGD 1.2-50-0.37, предвид факта, че не ми трябва огромен дебит, а и го нямам.
Вода ми трябва за райграс, туи, храсти, басейн...
Последна промяна от Braikoff на нед окт 11, 2020 6:09 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Който не е копал или плащал за сондаж, той не го оценява и е склонен да прави глупости. Като го загубиш и тогава започваш да се усещаш ама вече ще е късно.

Тема "Въпрос за сондаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: