• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
brum - майстор
В котелното ще се добавят разни неща освен двуконтурният газов котел - проточен бойлер със серпентини за соларни панели. Съответно се очаква да стане плетеница от тръби. До момента всичко е ППР тръби. Алтернативата която обмислям е да почна да ползвам гофрирани неръждаеми тръби с холендри. За целта обмислям да си закупя тръбите, пресата, гайките и т.н. за да мога по-лесно да си преправям инсталация на отделните етапи.

Та търся съвет от хората които са ползвали гъвкави неръждаеми тръби. Има ли някакви недостатъци и кусури при работата с тях?

Като предимства това което виждам на първо четене е:
1) По-лесна работа от колкото с полипропилена. Гъвкави са и по-лесно ще се правят кривите връзки.
2) Неръждаемо е и е годно за питейна вода.
3) Голямо вътрешно сечение спрямо стандартните меки връзки.
4) Дълъг живот.
5) Държат на по-висока температура. Предполагам за това се ползват този тип тръби за слънчеви колектори.

Недостатъците са:
1) Ще трябва топлоизолация отгоре ако са за топла вода. ППР-a е с ниски загуби в сравнение с това.
2) Вътрешната повърхност е релефна, та ще има повече съпротивление от нормална тръба със същото вътрешно сечение.

И на кратко - това на картинката показва процеса за добавяне на холендрова гайка на края на тръбата. Комплекта от Китай за тази работа с 20м тръба , 20 гайки, 20 "зегерки", 20 гумички, пресата и тръборезката идва на 120 лева. Това е за 1/2 тръби. Има за 3/4, за 1 цол, че и за нагоре, но и цените са други.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (34.72 KиБ) Видяна 332 пъти
speka_rs - специалист
Аз бих си ползвал ППР, заради ремонт пригодността.
brum - майстор
На тези какво им е по-лошото на ремонтопригодността спрямо ППР-a? Тръбата е евтина, подменя се лесно. Гайките са скъпи, но тях можеш да си ги ползваш същите.

Не съм наясно как са като живот. Предполагам слабите места ще са уплътненията. Но пък тръбите няма да мърдат, а от това което съм правил с уплътнения живота е 15+ години. И за клингерит, и за гумени.

Има и междинен вариант на откритата инсталация - PPR и такива връзки да покрият трудните места. Примерно връзката от PPR-а към бойлера.
MamaMy - майстор
Аз съм за неръждавейката. Нямам идея как ще се държи във времето, но при положение, че не гние и държи на висока температура, избирам нея. Относно завоите, не е препоръчително да я сгъваш много.
шоп - майстор
чет дек 23, 2021 3:28 pmMamaMy написа:
Относно завоите, не е препоръчително да я сгъваш много.
Това защо?

В моята тема: Въздушно слънчево отопление в вакуумни тръби, съм направил няколко колектора, като неръждаемото гофре съм го вкарал в стъклени вакумни тръби с вътрешно 40мм и всяко гофре прави завой на 180 градуса.

Всичко си работи нормално.
MamaMy - майстор
Връзвах си камината. свърших всичко и нямаше проблем, но като наместих камината на мястото и едното гофре се огънало повече и се цепна по едната гънка. Не беше голям проблем, но ходих два пъти до магазина защото нямам преса.
sokolov.91 - майстор
На 2 места помагам на приятели да подвързват котли с такива тръби. Отделно в нас добавих още 1 къща към моя котел на 15 метра него. Добри са тръбите и то много. Ако знаех за тях преди години щях цялото парно да си направя с тях. Аз тогава се разбих от лепене на ппр. Всяко завойче е дъгичка или коленце с ппра. Мериш, кроиш, лепачки, ножици, разклонители... Божеее да съм ги имал тия тръби - цена нямаше да има. Аз работих с тръби, които са на 1 цол гайка и на 3/4. Съответно тръбите ги водят DN25 и DN20. Поръчах си ги от една фирма от Сандански. 6.30лв метъра беше цоловата, 5.50лв беше 3/4 и по 3 и нещо 1 брой гайка със зегерка и клингеритова гарнитура. Преса не съм си купувал. Правех ги по следния начин. Режа тръбата, нахлузвам гайката, слагам зегерката, връщам гайката и пускам една метална шайба в гайката, като гледам размера на шайбата да е почти колкото вътрешния диаметър на гайката. После с един нипел в съответния размер отговарящ на гайката завъртам яко до край. Развивам нипела, махам шайбата и готово. Няма нужда от преса и глави. Единствено, малко проблеми имах на 2 места. Понеже обикновените нипели дали цинк, дали месинг или хром не са с широко чело ако понатегнеш малко повече гайката на меката връзка нипела срязва гарнитурата и протича. Ако не се пренатяга няма проблем. Или другия вариант е да си купиш нипели с широко чело. Има такива специално за тия меки връзки. Трети вариант е да си купиш отделно пластмасови гарнитурки за да не могат да се прорежат от нипела. Комбинираш си една пластмасова гарнитура към нипела и една клингеритова или гумена към гайката на меката връзка и проблеми няма да имаш.
Дано съм бил полезен.
brum - майстор
Това с пластмасовите гарнитури го видях наскоро и доста му баех защо е. Бяха в комплект с душ на Видима. Последно подозирах, че са за да могат да се сложат две уплътнения ако е нужно за да докараш разстоянието до стената. Сега идеята която ми даваш изглежда разумна.

Иначе за стягане не мисля, че ще имам проблем. С годините се научих, че гумените шайби се стягат леко за да не се късат. А като алтернатива клингерита е доста по-здрав в това отношение.

За холендровите гайки се чудя дали да не заръчвам от Китай. Там за 3лв могат да се вземат комплекти с неръждаеми гайки. Месинговите не съм ги гледал колко струват...

Информацията която даде е доста полезна :) . Като дойде ред да слагам соларните панели по покрива няма да заръчвам инструмент на 3/4, а ще действам по твоят подход за сплескването. Тъкмо ще мога да сравня как се работи със и без инструмент за приплескване на тръбата.
kr1100 - майстор
:? Тия неръждаеми тръби май са идеални за охладител. Обаче как се почиства след варка с тези гънки ?
шоп - майстор
чет дек 23, 2021 11:14 pmbrum написа:
Като дойде ред да слагам соларните панели по покрива няма да заръчвам инструмент на 3/4,
Когато му дойде времето ми се обади ( ако ми пазиш телефона ) и ще ти дам преса за да си свършиш работа ;-)
Ако не пиши на ЛС. Имам глави до DN32
  • 1
  • 2

Тема "Гъвкава неръждаема тръба или ППР тръби за открита инсталация?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: