Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sintris - напреднал
Здравейте, имам следния проблем жилищната сграда е стара и е с чугунени канализационни тръби. Сменям тръбите и трябва да заустя ф50 пвц тръби в чугунени тръби, които са с отвор ф80. За сега не намирам нищо в нета , въпроса ми е има ли нещо с което мога да ги замажа и така да стане, навремето също с нещо са ги замазвали и са искарали 60 години!

Прикачен файл

20220130_140104.jpg

Прикачен файл

20220130_135959.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Има си разни преходи, ще стане

Изображение
kozl - майстор
То сега ако няма......
Примерно полиуретанов уплътнител.
Аз по снимките не мога да се ориентирам каква чугунена част е това. Но ако не е чупена трябва да е муфирана.
Този диаметър Ф80 вътрешен ли е и в муфата ли е измерен?

Ако да, то може да се ползва прехода от предния пост, който е с външен диаметър Ф75 на по-големия диаметър, но ще трябва добре да се изчисти чугуна, защото обрастванията може да са намалили диаметъра и PVC-то да не влезе. И пак да се ползва полиуретан за уплътняване м-у двата диаметъра, външен на PVC и вътрешен на чугуна.

А може да се изреже шайба от XPS (фибран) от дебелина 20 мм, която да поеме раликата в диаметрите на PVC Ф50 и този на чугуна, като междината м-у Ф50 (външен за PVC-то) и Ф80 (вътрешен за чугуна) = 15 мм (ако са центрирани осите на двата диаметъра) се запълни с полиуретанов уплътнител. Шайбата от XPS да остане зад полиуретановия уплътнител, по посока течението и да служи като преграда-ограничител за полиуретановия уплътнител да не навлиза дълбоко в чугуновата тръба.
А то има и "въжета" от разпенен полиетилен точно за ограничаване на запълване по фугите, но аз пък не знам къде продават в шир потребата, а и то ще е необходимо към 30 см, а на дребно не съм виждал да се продава.

Как са уплътнявани некога чугунените тръби :?
Ами класиката е с олово за чугун към чугун. В междината на муфата се набива олово и те така. Но.....
В сградата на родителите ми с канал от чугун е уплътнявано с хартия и цимент. Некакси по вертикалите с такова уплътнение нема течове докато не се запуши и навири канала. Тогава от муфите почва да извира, както и от сифоните в зависимост къде е по-ниско.
Mitashki_MM - специалист
Да ползвам темата на колегата - аналогичен случай ама чугунената тръба е ф50. Почистена и зашкурена е - с 300 зора успявам да напъхам ПП коляно 2.3см - това достатъчно ли е или да пробвам дали ПВЦ след нагряване няма да влезе още малко по-навътре в чугуна. Мястото си има хубав наклон - поне 50-60 градуса и не би следвало да задържа водата.

Тема "Преход от пвц тръба к чугунена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: