• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
SongBird - специалист
Здравейте,

Имам една такава помпа на вилата, Steinberg GPG 80/46-1100, не съм я купувал аз, дойде си с къщата.

В момента я ползвам като ѝ закачам един обикновен маркуч и натискам бутона. Като искам да я спре водата, натискам бутона за спиране.

Това, което искам да направя обаче е да изнеса включването и изключването на помпата в края на маркуча - примерно да имам пистолет за поливане, или да е закачен през кран към някаква поливна система.

Доколкото разбрах това става с пресостат, примерно с RAIDER RD-EPC02, 2.2 kW, 1MPa. Като пусна помпата, тя си тръгва, но в момента в който затапя маркуча тя ще вдигне налягане и пресостата ще я изключи(като в това видео).

Та, въпросите са ми 1)дали, по принцип, има някакви проблеми с такъв режим на работа(приемайки, че не прекалявам с пусканията и спиранията) и 2)дали виждате проблем с конкретния пресостат RAIDER RD-EPC02, 2.2 kW, 1MPa - избирал съм го буквално по цена, най-евтиния, ако трябва ще се насоча към по-висок клас.

Поздрави!
infomar
Броят на спиранията и пусканията зависят до колкото знам не от пресостата а от помпата какъв клас е. Някои издържат до 30 броя в минута. Мисля, че с този пресостат няма да имаш проблем.
borchoyor - специалист
Показаното е само помпа, не хидрофор. Как и къде ще прави налягане?
SongBird - специалист
пон юли 11, 2022 3:02 pmborchoyor написа:
Ами помпа е, като запуша изхода, ще спре дебита, ще надуе налягане.
шоп - майстор
пон юли 11, 2022 10:23 aminfomar написа:
Някои издържат до 30 броя в минута.
Може и да има някои такива спец. помпи. На повечето има дават до 20-30 пъти в час
borchoyor - специалист
пон юли 11, 2022 3:11 pmSongBird написа:
пон юли 11, 2022 3:02 pmborchoyor написа:
Ами помпа е, като запуша изхода, ще спре дебита, ще надуе налягане.
Къде ще надуе? В хидрофорната система има разширителен съд, там се контролира с пресостата. Налягането в съда, като падне включва помпата, тук не виждам как и къде ще се създаде налягане, ако така я затапиш.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юли 11, 2022 4:01 pmborchoyor написа:
Къде ще надуе? В хидрофорната система има разширителен съд, там се контролира с пресостата. Налягането в съда, като падне включва помпата, тук не виждам как и къде ще се създаде налягане, ако така я затапиш.
Прочети малко повече за хидрофори, помпи, пресостати... :)
Ама то какво да четеш за тях, трябва май от физиката да почнеш
borchoyor - специалист
пон юли 11, 2022 4:11 pmLazarGanev написа:
пон юли 11, 2022 4:01 pmborchoyor написа:
Прочети малко повече за хидрофори, помпи, пресостати... :)
Ама то какво да четеш за тях, трябва май от физиката да почнеш
Да, щом казваш. Обясни как ще направиш налягане в 1 метър маркуч на 5 бара. За физика няма да говорим.... Ама може ако желаеш....
LazarGanev - "Велик майстор"
Физика 8-ми клас, закон на Паскал. Налягането - с помпата :wink:
borchoyor - специалист
пон юли 11, 2022 5:59 pmLazarGanev написа:
Физика 8-ми клас, закон на Паскал. Налягането - с помпата :wink:
И колко вкл ще направиш за час, практически пък хептен не ми се спори..... А, да спомена, минавайки, в Правец 1986г. се кандидатстваше с физика, ама то беше след 7-ми клас. Доцент Бончев, след това явно е пропуснал помпите, е, той беше атомен физик де, простено му е..... Тъ, ко каза, нещо физика, механика, движение на флуиди ли, що ли бе????
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за помпа/хидрофор/пресостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: