Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Mitashki_MM - специалист
Новото ми жилище е на последен етаж в жилищен блок и налягането е доста слабичко - скоро монтирах един манометър след водомера - обикновено седи около 0.6, нощно време се качва мах до 0.9 бара. Сега за тоалетните казанчета не ми е проблем, че се пълнят малко по-бавно, сместителите по мивките като им смених аераторите се ядват ама с душа нещата не стоят така - вместо нормална струя имах едно анемично ръсене, което ме влудяваше. С обемен бойлер съм и закачих преди входа една бустер помпа Wilo 088ЕА - нещата с дебита леко се оправиха ама смесителя е термостатичен (Цератерм 50 на идеал стандарт) и нещо не може да се разбере с тая конфигурация - пуска прилична струя само при най-гореща темература, в момента в който го намаля на 40С и ми свива дебита и пак съм на анемичното ръсене. Колкото за проба завих един прост китайски сместител с обикновена глава - при него си има дебит ама няма нагласяне - щавиш се с вряла вода при почти всички положения на ръкохватката, чак като стигнеш до почти напълно студена позиция - тогава теква ледено студена (чувам, че и помпата спира и съответно струята отслабва).
Дали някакъв друг тип смесител може да помогне частично в такава ситуация или трябва да мисля някакви цялостни решения да набутам някоя по-мощна помпа директно след водомера?
burkov - специалист
На колко бара е настроен пресостата?
И не разбрах преди бойлера ли е помпата или на общата студена вода?
Ако е преди бойлера, вдигаш само налягането на топлата и студена няма. Така термосмесителя не може да навакса, защото му липсва студена. Отделно, можеш да сложиш и един разширителен съд с мембрана за да дава повече време без включване на помпата.
Mitashki_MM - специалист
Преди бойлера е помпата. Да разбирам ли, че ако някакси успея да я сложа на централната тръба след водомера така, че да се пуска при всеки отворен кран смесителите ще работят по-нормално? За разширителен съд не знам как да го вместя понеже шахтичката с щранга е 35х16см и там има и една канализационна ф110.
burkov - специалист
Хмм ако е преди бойлера би трябвало да вдига налягането и в студения кръг.
Да има някой възвратен клапан случайно?
kozl - майстор
пет дек 16, 2022 5:00 pmburkov написа:
Хмм ако е преди бойлера би трябвало да вдига налягането и в студения кръг.
Да има някой възвратен клапан случайно?
Ами не/ Сбъркал си. Преди бойлера вдига само на топлата вода.
Mitashki_MM написа:
Преди бойлера е помпата. Да разбирам ли, че ако някакси успея да я сложа на централната тръба след водомера така, че да се пуска при всеки отворен кран смесителите ще работят по-нормално? За разширителен съд не знам как да го вместя понеже шахтичката с щранга е 35х16см и там има и една канализационна ф110.
Да ще работят по-добре, защото и на тола и студена при смесителя налягането ще се поизравни. Когато разликата в налягането при смесителя на топла и студена е в пъти трудно се наглася Т със смесител.
burkov - специалист
През цялото време си мислих че пиша за балона и се чудех защо нещо не му е както трябва :lol:
Да, за да работи, помпата трябва да е след водомера. А балон може да сложи и под мивката.
Mitashki_MM - специалист
Ясно - значи забравям за специални смесители ами трябва да измисля как да напъхам бустер помпата след водомера. Мисля си, че някой см мога да спечеля ако редуцирам канализационния щранг от ф110 на 50мм - над мене няма други и тръбата служи само за да засмуква въздух - нали би следвало и с 50мм да става тая работа?

Тема "Слабо налягане - решения за душ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: