Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
rapid123 - помощник
Здравейте,
купих нова Винтова сондажна помпа този модел: https://www.home-max.bg/vintova-sondajn ... 25-90/?s=1
купих и Пресостат RTR MAX: https://www.home-max.bg/presostat-rtr-max/?s=1
Помпата се намира в сондаж на дълбочина 10 м., работи и изхвърля вода под голямо налягане.
Свързах помпата към пресостата, на изхода на пресостата съм монтирал тройник, като в този тройник влиза изхода на пресостата, изхода от тройника е към водопровод захранващ двуетажна вила, а страничното отклонение на тройника е свързан към разширителен съд 21 л.
При пускане в тока на пресостата, помпата тръгва и то с доста високо налягане, но не изключва.
Бихте ли ми дали насоки, къде греша.
Прилагам снимка на връзките. [img]https://freeimage.host/i/d95qo2R[img] На снимката се вижда изхода на пресостата, свързан с разширителния съд и захранването на къщата.
За всякакви съвети ще съм много благодарен :-)
rapid123 - помощник
Това е снимка на пресостата и връзки към разширителен съд и захранването на вода към къщата: https://freeimage.host/i/d95qo2R
MamaMy - майстор
Не съм работил с такъв пресостат. Спазил ли си посоката вход-изход на пресостата? Как си вързал кабелите? Все там някъде е заровено кучето.
rapid123 - помощник
пет юни 14, 2024 10:06 pmMamaMy написа:
Не съм работил с такъв пресостат. Спазил ли си посоката вход-изход на пресостата? Как си вързал кабелите? Все там някъде е заровено кучето.
Здравейте,
пресостатът е монтиран спрямо инструкциите. Спазена е посоката на вход-изход.
Разширителния съд е напомпан на 1,4 атмосфери.
Помпата е с максимално налягане 9 бара и не изключва ипри затворен кран.
kozl - майстор
Аз на снимките не виждам никъде манометър за отчитане на налягането.
Освен това с още един тройник аз бих добавил предпазен клапан за сигурност.
Тука има данни за такъв пресостат.
ESPACE - майстор
съб юни 15, 2024 8:51 amkozl написа:
Манометър би бил само информативен. Този тип управления не изключват по налягане, а при липса на дебит. Те включват помпата при понижаване на налягането под определена стойност и при липса на консумация я изключват.
С каква цел би добавил предпазен клапан? Какво ще предпазваш?
rapid123 - помощник
съб юни 15, 2024 9:05 amESPACE написа:
съб юни 15, 2024 8:51 amkozl написа:
Манометър би бил само информативен. Този тип управления не изключват по налягане, а при липса на дебит. Те включват помпата при понижаване на налягането под определена стойност и при липса на консумация я изключват.
С каква цел би добавил предпазен клапан? Какво ще предпазваш?
Здравйте,
възвратен клапан е монтиран на изхода на сондажната помпа. Помпата има максимално налягане 9 бара.
Аз мислех, че пресостатът включва на 1,5 бара и изключва на 2,2 бара. Вероятно съм се заблудил.
Ако правилно разбирам, се оказва, че пресостатът включва м/у 1,5 и 2,2 бара, а изключва при нулев дебит.
В такъв случай, се оказва, че пр малък консумиран дебит, но над нулевия, при който пресостатът ще изключи, в системата ми се получава много високо налягане.
Някой може ли да ми обясни, за какво служи мембраната в този пресостат. В линка има снимка, как изглежда пресостата вътре: https://freeimage.host/i/d9c2B6b
Аз мислех, че тази мембрана играе роля на мини разширителен съд, който изключва помпата на 2,2 бара.
Моля, за съвети, какво да направя, за да тръгне системата правилно, или съм купил грешен пресостат.
На продукта пише пресостат, което за мен означва, че включва и изключва при определени параметрина налягане.
Благодаря предварително, на тези, които ще ми отговорят / помогнат :-)
ESPACE - майстор
съб юни 15, 2024 9:44 amrapid123 написа:
На продукта пише пресостат, което за мен означва, че включва и изключва при определени параметрина налягане.
Извинете, но кое не разбрахте от това което написах?
Пресостата е ДЕФЕКТЕН щом не изключва при затворен кран на изхода.
Ако правилно разбирам, се оказва, че пресостатът включва м/у 1,5 и 2,2 бара, а изключва при нулев дебит.
Правилно
В такъв случай, се оказва, че пр малък консумиран дебит, но над нулевия, при който пресостатът ще изключи, в системата ми се получава много високо налягане.
Колко точно само манометър ще покаже.
Някой може ли да ми обясни, за какво служи мембраната в този пресостат. В линка има снимка, как изглежда пресостата вътре: https://freeimage.host/i/d9c2B6b
Аз мислех, че тази мембрана играе роля на мини разширителен съд, който изключва помпата на 2,2 бара.
Служи за да може налягането на водата при 1,5 бара приложено върху площа на мембраната да преодолее натиска на пружината.

Вземете и махнете или сложете кран към този разширителен съд и вижте как ще се държи пресостата без него..
rapid123 - помощник
съб юни 15, 2024 9:51 amESPACE написа:
Извинете, но кое не разбрахте от това което написах?
Пресостата е ДЕФЕКТЕН щом не изключва при затворен кран на изхода.
Правилно
Колко точно само манометър ще покаже.
Служи за да може налягането на водата при 1,5 бара приложено върху площа на мембраната да преодолее натиска на пружината.

Вземете и махнете или сложете кран към този разширителен съд и вижте как ще се държи пресостата без него..
Искам да попитам, при дебит над нулевия, при моя случай, помпата ще работи и системата ще е под доста високо налягане.
Ако монтирам редуцир вентил, да кажем настроен на 4 бара, вариант ли е. И къде е по-добре да се монтира: преди или след пресостата. Вероятно преди.
Благодаря ти за вниманието и отговорите.
Хубав ден :-)

Тема "Електронен пресостат не изключва при достигане на налягане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: