• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mgbagera - специалист
Здравейте от както съм сложил бойлера на тавана (а това са вече 9г.) се каня да монтирам някаква система за оповестяване или ел. спирателен кран.

Та питането ми е имате ли наблюдения над нещо подобно?
Задължително ли е 200л бойлер да има разширителен съд?

Отворен съм за всякакви идеи и предложения за безопасност.
hidrazin - майстор
Мерки против наводняване - дупка в пода. :?
:partyman:
ESPACE - майстор
ср юни 19, 2024 9:56 pmmgbagera написа:
Здравейте от както съм сложил бойлера на тавана
Голяма грешка, щом не си предвидил и канал.
kozl - майстор
От какъв теч ще се пазиш?
Скоро бях в обект дето съм участвал в строителството. Бойлерът в отделно помещение с канализация в пода. Близо до сифона имаше датчик с поплавък за ниво, който подава сигнал към ел.задвижка за спиране на централното захранване. Дали има оповестяване не бях достатъчно любопитен да узная, но не е трудно да се направи.
Та към бойлерът има свързан РС, обаче изключен със спрян СК към него. Е тука бех любопитен и собственика каза, че му се колебаело налягането и прекъснал действието на РС като спрял крана към него :rolleyes:
Без РС имаше вадичка от предпазния клапан на бойлера до сифона, на която датчика с поплавък не реагираше. Т.е. този датчик вероятно ще реагира на голям теч при "завиряване" около сифона.
mgbagera - специалист
Принципно отдолу под бойлера се пада банята и има 2 дупки ф110 от старата вентилация.

Ама понеже не се качвам много често на тавана, и ще разбера че има теч едва когато прокапе тавана :)
Аз си мислех да сложа някакъв датчик за наличие на влага вързан към Ел. спирателен кран. То бойлера няма да избие от раз, ами ще започне да сълзи малко по малко. Така като видя че датчика е сработил и ми е спрял водата ще знам че горе нещо се е намокрило и ще имам време да реагирам.

Другия вариант е да направя една замазка с хидроизолация и наклон към онези две дупки ф110. Ама защо да чакам да ми протече на окачения таван при положение че може да се засече по от рано и да реагирам на време.
ivanovbg - майстор
Слагаш един леген под бойлера и един такъв или подобен сензор https://smartarena.bg/produkt/wifi-senz ... d0QAvD_BwE и ще те известява по телефона.
чет юни 20, 2024 7:38 pmivanovbg написа:
Слагаш един леген под бойлера и един такъв или подобен сензор https://smartarena.bg/produkt/wifi-senz ... d0QAvD_BwE и ще те известява по телефона.
И дупка в пода, под легена.
чет юни 20, 2024 12:37 amhidrazin написа:
Мерки против наводняване - дупка в пода. :?
:partyman:
mgbagera - специалист
Какво сте се вманиачили в тая дупка всички :-D
ivanovbg - майстор
чет юни 20, 2024 9:42 pmmgbagera написа:
Жените им са ги оставили на сухо и затова. Дупкиии...
чет юни 20, 2024 9:42 pmmgbagera написа:
Дупка, на правилното място, оборудвана с подходяща тръба, отвежда "наводнението" (то вече си е обикновена влага) на безопасно място и пази тавана, мебелите, банковата сметка, семейните отношения...
Не е мания, просто това е единият начин. Другият е да свалиш бойлера от тавана и не иде реч за нищо повече, освен спокойствието ти. Останалото е божа работа.

Иванов не го слушай, ми му дай два магнита и му гледай еърлифта!
  • 1
  • 2

Тема "Мерки против наводняване (200л. бойлер на тавана)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: