• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте.
Искам да си сменя спирателните кранове под бойлера (прилагам снимка) за студената и топлата вода (има кран за топла вода защото сме с ТЕЦ), бойлера е Теси 50л.

Препоръки?
*Каква е разликата между тежък и обикновен модел кран?
*Каква е разликата между обикновен и керамичен кран?
*Кой кран пуска повече вода? Налягането ни е слабо. Гъвкавите връзки - има ли значение какви са, каква е разликата между обикновени връзки с диаметър 6мм и гигант? Дължината им е 50см.
* Как безопасно да се развият крановете за да не се скъсат?

Прикачен файл

IMG_20240618_155337383~2.jpg
speka_rs - майстор
пон юли 08, 2024 11:22 amkrasimirjkl написа:
Препоръки?
*Кой кран пуска повече вода? Налягането ни е слабо. Гъвкавите връзки - има ли значение какви са, каква е разликата между обикновени връзки с диаметър 6мм и гигант? Дължината им е 50см.
* Как безопасно да се развият крановете за да не се скъсат?
Обикновенния кран има по-голям светъл отвор и пуска повече вода.
Керамичния кран обикновенно е ъглов и има възмоност да влиза на 1/2 и да излиза на 3/8, 1/2 или 3/4.
За меките връзки аз обикновенно ползвам от гъвкава неръждавейка, ама каквото намериш.
За крановете, ако са само с калчища може да имаш грижи, ако е с тефлон или нещо друго би трябвало да се развие без грижи.

п.с. Аз бих си купил 2 колена и 2 крана мъжко-женско за газ и меки връзки каквото има наоколо.
MamaMy - майстор
пон юли 08, 2024 11:48 amspeka_rs написа:
п.с. Аз бих си купил 2 колена и 2 крана мъжко-женско за газ и меки връзки каквото има наоколо.
+1
Тези меки връзки наистина намаляват дебита. Много са тесни от вътре. Използвай или гофре неръждавейка, или тръба с алуминиева вложка. Крановете гледай да са месингови и с по-голяма дебелина при резбите. Аз ползвам кранове за радиатори, но такива под 10лв вече не купувам.
Последна промяна от MamaMy на пон юли 08, 2024 1:55 pm, променено общо 1 път.
Jacomo - специалист
пон юли 08, 2024 11:22 amkrasimirjkl написа:

Обикновения уплътнява с една кръгла гумичка, която се смачква като се пренатегне крана и се втърдява в студа. Това са предпоставки за пропуск. Керамичният не може да се пренатегне, защото има "стопер" в крайните положения. Аз лично предпочитам керамичните кранове поради тази причина.
пон юли 08, 2024 12:55 pmMamaMy написа:
Едно уточнение само- логото от линка го заобикалям из далеко.
"...
п.с. Аз бих си купил 2 колена и 2 крана мъжко-женско за газ и меки връзки каквото има наоколо...."

Защо за газ?
пон юли 08, 2024 11:48 amspeka_rs написа:
+1
Тези меки връзки наистина намаляват дебита. Много са тесни от вътре. Използвай или горе неръждавейка, или тръба с алуминиева вложка. Крановете гледай да са месингови и с по-голяма дебелина при резбите. Аз ползвам кранове за радиатори, но такива под 10лв вече не купувам.

Подходяща ли е такава връзка: https://tagemal.net/index.php/product/g ... jka-nipel/
Пише че е с Ф17мм...
MamaMy - майстор
пон юли 08, 2024 1:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Едно уточнение само- логото от линка го заобикалям из далеко.
Линка е само за визуализиране на месингов кран. Това дали ще попадне на менте независимо от марката е 50/50. Затова доуточнявам да е дебелостенен детайла в областта на резбата. Повечето ментета ако са наистина от бронз са дебели под 2мм. При дълбочина на резбата 1мм и то не остана месо. Като го стегнеш и се цепи между витките. Ако е дебело повечето случаи е от цам. Живот една година преди да изгние.

Не се занимавай с глупости! Ето такава може да си купиш на какъвто пожелаеш размер. Обикновено в магазините предлагат и монтаж на холендровите гайки. https://thermodesigntotal.com/produkt/g ... a-stomana/
Последна промяна от MamaMy на пон юли 08, 2024 2:01 pm, променено общо 1 път.
speka_rs - майстор
пон юли 08, 2024 1:19 pmkrasimirjkl написа:
Защо за газ?
Ами по-качествени са.
kozl - майстор
А то има и кранчета от неръждавейка, но цената им #-o
  • 1
  • 2

Тема "Спирателни кранове за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: