Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Запуших металната тръба в банята за мръсна вода с парчета втърден цимент.Тръбата е дълга около 170см и преминава през стената между банята и тоалетната и влиза в широка тръба керамична в тоалетната. Пружина за отпушване на канали влиза на 160см в тръбата, която е с диаметър 50мм. Не знам как да я отпуша.
ESPACE - майстор
Концентрирана солна киселина
Киселината да не повреди тръбата? Не знам от какъв метал е стомана или чугун.
Киррил - специалист
Купи най-дебелата пружина за отпушване, по спомен беше 6-8мм.
Ако не можеш да намериш, купи 3 метра стоманена проволка с диаметър 10-12мм, (не по-тънка) от гъвкавите. Поискай да я капсуловат в двата края, ако няма къде, намери някаква желязна или медна тръбичка със същият диаметър с дължина около 5 см, вкарай единият край вътре и сплескай с чук тръбичката за да се получи нещо като капсуловане. В предният край гледай да стане като отвертка и там да не излиза нищо от проволката.
После вкарай проволката вътре и с удари и въртене се опитай да я промушиш през попадналите циментови парчета. До колкото разбирам запушеното е с около 10-15 см дължина. Иска се поне един-два часа блъскане и ако имаш късмет ще стане. Опитал съм по този начин и тръбата се отпуши.
hidrazin - майстор
Баси, не бях срещал метална тръба за мръсна вода... :?
Че и сам я е запушил с парчета :shock: втвърден цимент. ...
Как си ги натикал вътре, нямам си на идея.
Та кой те би по ... нещото да пускаш цимент в тръбата бре?
Солна киселина му е майката и бащата но не концентрирана а леко разредена. Така работи по-добре.
На тръбата стоманена или чугунена нищо няма да и стане но на банята не е много сигурно.
Това ще кипи и ще изкарва пяна с киселина в банята (предполагам е за мивката).
Трябва да подложиш нещо за да събираш това което кипи - пяната.
И друг проблем - сега тръбата ти е пълна с вода и киселината няма как да стигне цимента в другия край... :?
Разбира се има много варианти ама като чета написаното - няма да се справиш с киселината.
Пък и желязна тръба за мръсна вода дето влиза в керамична тръба говори за нещо много древно.
Пробвай механично и ако не стане - нова тръба. След неизбежното къртене...
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Чугун... На човекът му е трудно да се изразява... Ако е негова тръбата, май е време да я сменя. Не сам!
hidrazin - майстор
ср юли 10, 2024 12:13 amn_a написа:
Чугун...
... или Чугуний? Има разлика... :-D
:partyman:
brum - майстор
А с прахосмукачка да се дръпне?
ESPACE - майстор
Не вярвам чак толкова да е забито че да не преминава никаква вода.
Изсмуках колкото можах вода със сринцовка с дълъг шлаух и налях 1 литър кислол. След около половин час започна да излиза пяна с разтворен цимент. Още не се е отпушила тръбата, но опитите продължават.

Тема "Запушена тръба в банята за мръсна вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: