• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mongoose - напреднал
Монтирах въпросния пресостат и направих първоначалните настройки за ампеража на помпата, налягане за старт и налягане за стоп. Пресостата има функция "защита от работа на сухо", не мога да разбера от инструкциите дали функцията е настроена предварително или изисква допълнителна настройка. Някой работил ли е с този пресостат?
пон авг 26, 2024 1:08 pmmongoose написа:
Монтирах въпросния пресостат и направих първоначалните настройки за ампеража на помпата, налягане за старт и налягане за стоп. Пресостата има функция "защита от работа на сухо", не мога да разбера от инструкциите дали функцията е настроена предварително или изисква допълнителна настройка. Някой работил ли е с този пресостат?
Не съм работил, но...
Прочете ли упътването?
Обърни внимание на т.6 от разширеното меню и забележка 2!
Касаят точно въпросът ти.
"Заводската" настройка е 0 бара.
Препоръката е да настроиш защитата на налягане по ниско от стартовото.

Чети внимателно и спокойно! Прочети забележката до края!
mongoose - напреднал
пон авг 26, 2024 1:17 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон авг 26, 2024 1:08 pmmongoose написа:
Не съм работил, но...
Прочете ли упътването?
Обърни внимание на т.6 от разширеното меню и забележка 2!
Касаят точно въпросът ти.
"Заводската" настройка е 0 бара.
Препоръката е да настроиш защитата на налягане по ниско от стартовото.

Чети внимателно и спокойно! Прочети забележката до края!
Да, благодаря! Не можех да си обясня написаното, мисля, че разбрах. Заводската настройка е 0 бара и трябва да вляза в разширени настройки и да променя.
пон авг 26, 2024 1:29 pmmongoose написа:
Да, благодаря! Не можех да си обясня написаното, мисля, че разбрах. Заводската настройка е 0 бара и трябва да вляза в разширени настройки и да променя.
Не е задължително, особено ако не разбереш в пълен смисъл забележка 2.
Може да се стигне до фалжива аларма работа на сухо, при максимален дебит. Постигне ли се максимален дебит то е при минимално налягане. Вода има, но електрониката разчита на твоите настройки.
Внимателно!

Давам пример- захранваш къща и поливна система. Къщата е на един етаж, а водоизточника е с минимална дълбочина спрямо помпата.
Отворени са кранове в няколко точки, както и поливането е на голяма площ, което създава минимално съпротивление към помпата. Водопровода в къщата също.
Това са трудно постижими условия, но ако си оставил заводските старт при 3 бара и изключване на 4 бара, настроил си защита "работа на сухо" на 2 бара, то при по ниско от 2 бара пресостата ще изключи, въпреки, че вода има, а помпата работи на "мокро".
mongoose - напреднал
пон авг 26, 2024 1:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
Давам пример- захранваш къща и поливна система. Къщата е на един етаж, а водоизточника е с минимална дълбочина спрямо помпата.
Отворени са кранове в няколко точки, както и поливането е на голяма площ, което създава минимално съпротивление към помпата. Водопровода в къщата също.
Това са трудно постижими условия, но ако си оставил заводските старт при 3 бара и изключване на 4 бара, настроил си защита "работа на сухо" на 2 бара, то при по ниско от 2 бара пресостата ще изключи, въпреки, че вода има, а помпата работи на "мокро".
Разбирам. Принципно в случая само пълня резервоар и нямам отклонения които биха предизвикали спад в налягането, но понеже помпата не е потопяема, но е вътре в герана и с цел защита от наводняване съм направил защита с поплавък и магнит вентил да изхвърля при високо ниво, но защитата е 1 цол и ще свали налягането и ще се случи точно фалшива аларма. Ще трябва да редуцирам защитата на по малко ф-и за да не пада под зададеното?!
пон авг 26, 2024 1:57 pmmongoose написа:
А колко е зададеното?!!
Въпросът е реторичен. Излишно е.

Кое ще изключва помпата- по налягане или по ниво?
Колко метра е височината от оста на помпата до входа на съдът?
mongoose - напреднал
пон авг 26, 2024 4:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
А колко е зададеното?!!
Въпросът е реторичен. Излишно е.

Кое ще изключва помпата- по налягане или по ниво?
Колко метра е височината от оста на помпата до входа на съдът?
Нагласил съм я да включва при 1,5 бара и да изключва при 2,5 бара, нагласих алармата за сухо на 0,5 бара. Би трябвало да не се стига до работа на сухо защото пълня циклично с реле за време(магнит вентил на тръбата към съдът). Денивелацията е около 2 метра височина а разстоянието е около 15 метра. По принцип всичко работи така от над 10 години, но сега добавих електронния пресостат защото механични на помпата отказва да изключва и не ми се занимаваше с него. Предполагам, че помпата вече издиша и с електронния по-лесно ще я контролирам.
На хартия загубите на налягане са ок. 0.35 бара. Мисля, че настройката е супер.
Стига и сензора да е калибриран и да не прави проблеми.
Надявам се прочел си в упътването, както и манометър за контрол!
kozl - майстор
Пълниш резервоар - как:
1. Потопено - тръбата от помпата пълни от дъното на резервоара. Струята не е прекъсната към помпата. Ако няма ОК възможна е обратна посока на дебита?
2. С прекъсната струя тръбата - пълнеща резервоара излива над нивото на резервоара?

Как управляваш пълненето на резервоара само с таймера ли?

За т.2 според мен пресостата ти е необходим само за "работа на сухо".
На колко да настроиш за работа на сухо :?
Аз бих измерил налягането при пресостата при пълнене на резервоара и при режим "понижаване нивото в сондажа". Настройката на по-малкото от двете налягания.
И 0 да го оставиш пак става.
Но ако е настройката е от по-горното описание то при спукан водопровод от помпата към резервоара или този за понижаване на нивото в сондажа, пресостата ще спре помпата въпреки, че не работи на сухо.
Тва на теория. На практика зависи от качеството на пресостата.

Хидростатичната денивелация се мери от нивото в сондажа до:
1. Нивото в резервоара.
2. Нивото на пълнещата тръба за резервоара. К
Обаче налягането при термостата зависи от неговото местоположение.

За т.1 може да се ползва пресостата да управлява пълненето на резервоара, настроен по налягане, отговарящо на горно и долно ниво в резервоара.
Но поради кофти чуствителност на пресостатите за сравнително плитки резервоари, нашите опити бяха неудачни по този начин. Та използвахме нивомери, чрез които да се управлява пълненето на резервоара.
mongoose - напреднал
@kozl замая ме с въпроси, работата е там, че с годините се налагат промени според ситуацията. Първоначално всичко започна с геран 10 метра дълбочина и вода около 5 метра с възстановяване за около 24 часа, хидрофор до герана и тръба директно към инсталацията на къща след водомера. Постепенно започна засушаване и се наложи помпата да влезе в герана и да я смъкна с два метра за да смуча на около 50 см от дъното. Няколко пролети се наложи да вадя помпата поради препълване на герана и затова сложих поплавък под нея и отклонение което да изхвърля навън при високо ниво( само дето от години няма такова). Преди 3 години нивото падна до толкова, че вече не достигаше за нормални битови нужди и затова добавих резервоар в мазата и досегашния хидрофор го оставих да пълни него чрез таймер и да работи циклично а горното ниво на резервоара се контролира с поплавък. Не знам дали защото помпата е почти винаги в режим "не работи" и няма налягане в системата, но механичния пресостат започна да отказва да изключва дори и при пълен резервоар. Сега промених помпата с новия пресостат да е винаги в режим "работи" а пълненето го направих циклично с магнит вентил. А къщата с е храни с втори хидрофор от резервоара. Снощи и тази сутрин наблюдавах работата на вентила и помпата и за сега няма драми.
  • 1
  • 2

Тема "Настройки на електронен пресостат Switchmatic 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: