• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
dmi - специалист
Мнението ви за ПВЦ тръбите и фитингите за канализация. Новите оранжеви или старите сиви? Качество, удобства при работа, използваемост, цени и т.н.
SHL - специалист
dmi написа:
Мнението ви за ПВЦ тръбите и фитингите за канализация. Новите оранжеви или старите сиви? Качество, удобства при работа, използваемост, цени и т.н.
Оранжевите са направени от полипропилен, сивите са си чисто ПВЦ. Полипропилена са добри. Ако взимаш от сивите гледай да си купиш български на КДН (Капитан дядо Никола) и те са добри. Други не взимай че има голями боклуци.
astor - специалист
Ако търсиш качество можеш да си купиш и Marley. Има ги в практикер, но са малко по-скъпи. Ето ти и уеб адреса: http://www.marleyplumbinganddrainage.com/

Има и интересни схемички за направи си сам ;)
dmi - специалист
Благодаря за отговорите. Според мене оранжевите не са от ППР, а само ринговете имс а такива. Иначе наистина има много тънкостенни боклуци от ппр.
А тоя завод в габрово още си съществува?
А тоя завод в габрово още си съществува?[/quote]

Е,хайде да не се обиждаме. :-D http://www.nat.bg/~kdn/
dmi - специалист
Имах предвид, че за тях тръбите са част от нещата които произвеждат. Просто съм останал с впечатление, че това вече е затворена страница за тях и ще се преориентират в другата насока и други пластмаси.
Creator - напреднал
Проблемът при всички тръби за канализация, които се продават в България не е нито цветът, нито материалът, от които са направени.

Проблемът са уплътненията, които са побългарени по най-дивашки начин.

Миналата седмица един гигант на мисълта във ВиК ми съобщи, че гумата гниела и след няколко години могат да се очакват течове.

Това изобщо не е верно. Течовете са програмирани, защото невежите изобретатели на гумените уплътнения (не знам кои са, иначе щях да знам кого да псувам) са си спестили уплътнителните гумени рингове от пластмаса (червени на цвят), които са вложени в гуменото уплътнение и при влагане на тръбата уплътняват 100%ово и поне за 20 години!
Уплътненията, които се продават в България са някакво посtcозялистическо изобретение на самозвани посtcпезялисти.

За тези, които не вярват - сравнете едно уплътнение на българска ПВЦ-110 с някоя, произведена в чужбина, например сръбските. Те имат този ринг и уплътняват много по-добре.

Конкретно:
оранжевите тръби на Марлей са по стандарта КГ (Канал Грунд) и са предназначени за полагане в земята. По-твърди са, но могат да се използуват и за вътрешна инсталация.

Съвет: този, който пести при първоначално полагане на отходна канализация някой друг лев задължително след това дава десеторно за ремонт, разбиване и други подобни ужаси.

По-добре пийте 5 бири по-малко, но недейте да пестите от каналисазията. Тя е най-важното нещо в един дом!
:razz:
dmi - специалист
Оранжевите спечелиха златен медал тая година на панаира в Пловдив.
hygro - майстор
dmi написа:
Оранжевите спечелиха златен медал тая година на панаира в Пловдив.
Този медал е компрометиран - просто се купува. През 90-те години бях редовен изложител на есенния и таксата тогава беше 10000 марки, без пазарлъка...
dmi - специалист
Тоя не е купен.
  • 1
  • 2

Тема "Сиви/оранжеви" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: