Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

Според вас нормално ли е изпълнена тази вътрешна канализация? Притесняват ме сивите муфи, доколкото разбирам са плаващи/подвижни такива с гумено уплътнение, но доколко са надеждни и има ли риск от протичане в бъдеще? Защо изобщо е направено по този начин?

Проблемът е, че едва сега получих тези снимки, а банята е вече завършена с плочки - сами разбирате притеснението ми!

Прикачен файл:
01.JPG
Прикачен файл:
02.JPG
Не зная какво е наложило ползването почти на всяка връзка, но както другите приемаме за надеждни, защо тези трябва да притесняват някого. Разбира се, колкото повече връзки, толкова риска нещо да пропусне се увеличава, но...

"PVC-U муфа с размер ф50 на марката PIPELIFE от серията Есо. За ВиК инсталация за отпадни води. Муфата служи за последователно съединяване на две тръби при изграждането на канализационна система. Използва се и когато се налага удължаване на тръбата. Непластифицираният поливинилхлорид /PVC/, от който е изработена муфата, е материал с висока степен на износоустойчивост, издържа на екстремни температури и не позволява образуването на корозия. Има срок на експлоатация над 50 години, устойчив е на механично въздействие. Монтажът на муфата става лесно и бързо."
https://www.masterhaus.bg/bg/product/24 ... solid-pipe
Благодаря за отговора!

Както ми обясниха, проблемът бил, че гуменото уплътнение след време се деформирало или втвърдявало, при което муфата протичала от долната изходяща страна. Тъй като връзката реално не е от тясно в широко по посока на отичане, а обратно - и водата се спира единствено от гумичката.
Не, че ще те успокои много, но може да опиташ следното;
Сглоби една съвсем нормална връзка, с нормален наклон, но без уплътнение.
После излей известно количество вода по опитната установка и наблюдавай за протичане!
Ако няма капка, значи няма нужда от уплътнение.
Ако капка има, то това означава, че и тези нормалните също протичат.

Станалото- станало, живей си живота!
Напротив, успокои ме! Няма да го мисля.
chapara - майстор
Аз пък съм на коренно противоположно мнение.
Дори почти задължително и при правилно изпълнена инсталация, хоризонталните сглобки се лепят с полиуретанов уплътнител. Не виждам какво ти е отговорил ,,успокоителя'', защото съм си поставил забрана да го чета, само ще кажа че той няма и една стотна част от моя опит и наблюдения. Да, звучи не скромно, но е факт. Жалко че мача е свирен, остава Ви само надеждата.
Успех с нея👍
вт фев 04, 2025 4:16 pmchapara написа:
Аз пък съм на коренно противоположно мнение.
Дори почти задължително и при правилно изпълнена инсталация, хоризонталните сглобки се лепят с полиуретанов уплътнител. Не виждам какво ти е отговорил ,,успокоителя'', защото съм си поставил забрана да го чета, само ще кажа че той няма и една стотна част от моя опит и наблюдения. Да, звучи не скромно, но е факт. Жалко че мача е свирен, остава Ви само надеждата.
Успех с нея👍
Чапи, нито ти си видял, нито питащият.
Сега си представи, че са изпраскали цял салам на тези няколко сглобки!
То бива комплекси, ама "твойто е отвън пътя"!
Забранил си бил, щото нямал.....дрън-дрън! Онзи човек направи банята в Англия и забрави, ти цял месец не може да излезеш с богатия си опит!
https://photos.app.goo.gl/nMC7X66TamBY2g4CA

пп.Като не ме виждаш, пиши си приказката и си гледай работата, какво коментираш на аба?!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт фев 04, 2025 11:32 amscala написа:
... банята е вече завършена с плочки - сами разбирате притеснението ми!
И ако не бива така, какво? Изобщо не ти разбирам притеснението

Господи, дай ми сили да променя нещата които мога да променя, търпение за нещата които не мога да променя и разум да ги различавам!
iliya_i - майстор
вт фев 04, 2025 11:32 amscala написа:
Защо изобщо е направено по този начин?
Защото никой още не е счупил лопатата в гърба на "майстора". И на инвеститора явно не му пука какво правят с неговия обект.
Ти къде беше, че виждаш нещата чак сега, след свършен факт?

Сега ти остава единствено редовно да палиш свещи в църквата.
Ейй, лоши хора бе!
То свършило вече. Не го оставихте да се нерви когато му дойде времето значи!
Ако дойде.

Тема "Канализация в баня - снаждане с муфи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: