Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Кранът е към един клон за външна чешма и пробката е за източване на водата зиме от този клон. Нещо не държи и при затягане съвсем леко "сълзи". Смяна на крана засега не се разглежда като вариант, защото самият кран си върши работата, а и смяната ще е доста тегава. Пробвал съм разни импровизации за уплътнение, но довреме.
Питах на една читава желвзария до нас, само подвижното тяло на тробката не се продавало. Съвети?
Благодаря!
- нов кран, от който се ползва изпускателя за смяна на повредения.
- елиминиране на изпускателя, като отворът се "запушва" по същия начин, както е направено от другата страна- болт с уплътнение.

кран с изпускател
Изображение
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон мар 17, 2025 7:55 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Само оня горе знае какъв ти е крана... То у нас се продава само един единствен модел... :-D
На много от крановете изпускателя може да се мести. От другата страна е тапа която е болт с уплътнение.
Нататък мисля е ясно.
:partyman:
P.S. Даже са ме преварили... :-D

Прикачен файл:
Кран с изпускател.jpg
Кран с изпускател.jpg (84.98 KиБ) Видяна 2890 пъти
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря за бързите отговори!
Мислил съм го варианта с пробка от нов кран, но си е "кон за кокошка", засега :)
От другата страна ще е тегаво и не е вариант.
Подвижната част, един винт, има гумичка. която уплътнява челно, явно много се е деформирала, в смисъл дълбок кръгов улей. Моментно лепило дали ще държи на вода, за да залепя нова гума върху старата и я формирам...
Последна промяна от Svetoslavoff1 на пон мар 17, 2025 3:39 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Кокошка за 3 лв :-D
Друга кокошка, по-тлъста
и още

Общото на трите, е че резбата е 1/4".
А всъщност ако уплътнителната гумичка е "О" пръстен може да се смени само пръстена и ако леглото не е повредено може и да спре да капе.
Svetoslavoff1 - майстор
Kozl, "кокошката: е целия кран барабар с пробката. Ще проверя каква е резбата на гнездото за пробката и ако е както казваш, някое от твоите "пиленца" би ми свършило работа. Кранът е на близо 30г, та имам едно на ум.
Не е О пръстен, а кръг.
Светославов, мисля идеята за подлепяне на гумената "паричка" не е лоша.
При липса на подходящ материал, може да се потърси нещо в железарията. Обикновено имат гумички за кеклови кранове и др. подобни.
kozl - майстор
пон мар 17, 2025 3:07 pmSvetoslavoff1 написа:
Мислил съм го варианта с пробка от нов кран, но си е "кон за кокошка", засега :)
От другата страна ще е тегаво и не е вариант.
И какво му е тегавото :?
Спшециално за теб разглобих изтакателя от нов кон, за да направя снимки за кокошката :lachtot:

Прикачен файл:
Изтакател четвърт цол за СК_1.JPG
Изтакател четвърт цол за СК_1.JPG (56.15 KиБ) Видяна 2800 пъти

Този малкия щуцер (като тръбичка с главичка) съм го извадил, защото тази тръбичка е и контра, за да не изпада резбовата част с кеклата при развъртане докрай.
Т.е. когато щуцера е набит в корпуса на изтакателя, той стопира пълното развиване на врътката.
Както се вижда от снимката кеклата е съчетание от метална конусна част + "О" пръстен.
Като се прецака "о" преъстена и изтакателя пак затваря само с металната част, но капе :wink:

Е разглобявал съм и изтакатели само с метална кекла. Такива с гумена подложка не съм уцелил до сега, та да видя каква е подложката и как е закрепена към кеклата :roll:
Svetoslavoff1 - майстор
Kozl, много благодаря за изчерпателния пост, оценявам го! :supz:
Но моя тн изтакател няма нищо общо с показания от теб разглобен на снимката. Моят е като крилчата гайка, но вместо гайка е винт, който има челно кръгла гумичка, която при навиване на "крилчатия винт" затваря. Ще проверя в ОРЕКС дали имат нещо подходящо, ако не, имам някаква идейка.
Благодаря на всички включили се, беше ми полезно споделеното!
За мен темата е приключена.
:partyman:

Тема "Пробка за източване към кран 3/4"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: