Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pipilica - майстор
Преди време си взех една на Бош и до сега малко съм я ползвал, но тия дни се замислих, че водата от сондата е доста варовита и прави налепи и дали не е проблем за машината. Та мисля да й туря филтър с йонообменна смола, примерно е такъв
https://www.onlinemashini.bg/filtar-nas ... 0-l-/13290
Обаче на филтъра му дават 2 Л/м което ми се види малко, може би ще трябват два паралелно.
или този, дават го за монтаж преди перални, съдомиялни, кафемашини и бойлери
https://www.onlinemashini.bg/filtar-bit ... p-10/71959
и дебита му е доста по-голям 15 л / мин.
и някъв тест примерно такъв
https://pavirani.com/%D1%82%D0%B5%D1%81 ... -6473.html
да си меря какво излиза след филтъра.
Приемам всякакви мнения и коментари по темата.
Ал_ - специалист
Замисли се кое спомага за натрупването на котлен камък
8ма година търкалям един керхер без филтри и чудеса, в район с твърда вода.
kozl - майстор
нед мар 23, 2025 8:14 amАл_ написа:
pipilica не пише за котел, а за водоструйка без подгряване на водата.
В случая съдържанието във водата е това което прави налепи.
И понеже съм участвал в демонтаж на стоманени и пластмасови водопроводи, то определено пластмасовите трупат значително по-малко налепи. Също при вода склонна към отлагане страда и металната арматура.
Чистил съм СК и помпи от налепи, работили с доста твърда, неподгрята вода.
Как е при водоструйките обаче опит с твърда вода нямам. Софийската вода от водопровода е относително мека (7, 8 немски градуса), освен това рядко ползвам водоструйката (Кархер), но вече се изръсих с 1/3 водоструйка за ремонт.
Нямам и опит от употребата на йонообменни смоли. Най-простия тест е да се намокри нещо полирано и лъскаво с дейонизираната вода и като изсъхне да се прави оценка по петната на повърхността.
В автомивките прилагат метода на обратна осмоза точно за да няма петна след измиване без подсушаване с парцал.
pipilica - майстор
нед мар 23, 2025 8:14 amАл_ написа:
Да, знам за температурата, всяка година вадя от 300 литра бойлер по половин кофа варовик. Тя софийската водопроводна е направо дистилирана спрямо моята от сондата. Кофата на кучето хваща налеп и се налага да я чистя с тел за чинии, чак ми блокира пълнителя на казанчето на тоалетната от варовик. Аз за това питам щото е ужасно твърда, мое да пусна снимка, варовик плува на люспи по повърхността на водата в цистерната дето ми е на помпата в мазето.
Ал_ - специалист
Не само подгряването имах предвид, а като цяло условията за натрупване. Просто kozl изпадна в някакви козлови философии в тази посока.
А при водоструйката тези условия ми се струват пренебрежимо малки - свързана е към водоизточника за кратко, водата минава през нея изключително бързо, накрая я източваш. Но пък за твое успокоение - не пречи да сложиш филтър, просто виж параметрите на водоструйката и съобрази пропускателната способност на филтъра
kozl - майстор
нед мар 23, 2025 9:32 pmАл_ написа:
Не само подгряването имах предвид, а като цяло условията за натрупване. Просто kozl изпадна в някакви козлови философии в тази посока.
А при водоструйката тези условия ми се струват пренебрежимо малки - свързана е към водоизточника за кратко, водата минава през нея изключително бързо, накрая я източваш. Но пък за твое успокоение - не пречи да сложиш филтър, просто виж параметрите на водоструйката и съобрази пропускателната способност на филтъра
Това, което за теб е философия, за мен е практика :wink:
Философ си ти, защото ти липсва практика [-(
Личи ти.

Бях подготвил първи пост, но правилно не публикувах. Щеше да се окаже, че имам водоструйка, но нямам практика.
kozl - майстор
И от къде пък ми личи и какво :?
Години наред се занимавах с акваристика и от специализираните магазини съм купувал тестове за твърдост на водата.
Като ми трябваше още по-мека от софийската вода за някои видове риби с тубите и теста на Витоша.
И дадох пример с личната си водоструйка, работила само с вода от софийския водопровод, че се повреди при работа с относително меката софийска вода. От сервиза ми казаха, че била с 2 глави и сменили едната, но аз до сега не съм разглобявал водоструйка даже и на сън и не съм сигурен "имаше ли Гюро глава или две" :-D
Години наред зареждах няколко магазина с коридорас албинос и няколко вида трихогастри.
Не съм изписал трактати за това.

Пипи, ако много те влече, сложи каквото мислиш, че ще направи водоструйката по дълготрайна!
kozl - майстор
пон мар 24, 2025 8:31 amТрифон П.Трифонов написа:
Години наред зареждах няколко магазина с коридорас албинос и няколко вида трихогастри.
Не съм изписал трактати за това.
Трактата е :?
Откъде съм купувал тестове за твърдост на водата :?
Или защо съм ползвал мека вода от Витоша, а не съм я дейонизирал :?
Имаше и филтри с йонообменни смоли в специализиряните магазини за акваристика, но ми бяха скъпи и не съм ползвал.
kozl написа:
съдържанието във водата е това което прави налепи.
Чистил съм метални помпи и арматура обрастнали с налепи от водата, която е минавала през тях и то за кратък период.
Да водата беше много твърда, но пък с друг състав на пак много твърда вода помпите сами се "чистеха".
А примера за пластмасата и метала ме подсеща, че като ми се развали водоструйката от сервиза първото което ми съобщиха, че водоструйки с пластмасова глава не ремонтират.
Дали си заслужава омекотяването на водата за водоструйката :?
По принцип автомивките трябва да се захранват от сондажи. Очаква се водата да е твърда. От там е логично да се търси информация за омекотяването как се отразява на техниката, а също и като финансова информация за стойността за омекотяване.

Тема "Въпрос за водоструйка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: