Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте на всички съфорумци!
Купих къща на село, което се оказа с традиционните проблеми по отношение на водоснабдяването.
По принцип нямаше много вода през миналото лято, но сега въпреки че е зима/пролет, отново няма от седмици, или идва за много малко време.
Взел съм 1м³ бидон, който искам да включа към водопровода на къщата, в който мисля да събирам и дъждовна вода от улуците. Може ли да обясните как точно трябва да стане присъединяването и с помпа или хидрофор е по-добре за изпълнението?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Легионела
gogo7777 - майстор
съб апр 05, 2025 11:47 amn_a написа:
Легионела
Како, не иде реч за питейна вода. :wink:

От къде ще се пълни основно резервоара? .....от водопровода ли?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Няма значение отде ще се пълни. Легионелата се въди в застояли води.
Пиша го, да се има предвид. Да се чете и съобразява. И ти прочети
gogo7777 - майстор
Аз знам за легионелата. Ама питащия ще събира и дъждовна вода, което изключва пиенето ѝ.
съб апр 05, 2025 12:25 pmn_a написа:
Няма значение отде ще се пълни. Легионелата се въди в застояли води.
Пиша го, да се има предвид. Да се чете и съобразява. И ти прочети
" Ние препоръчваме за гарантиране на резерв при спиране на водоподаването електрозахранването на помпата да се включва ръчно само при спиране на водоподаването , а за обновяване на водата в резервоара периодично да се затваря кран 7СК и наличната вода в резервоара да се използва за поливане до пълно изчерпване след което кран 7СК се отваря ."
От горния линк.

Тези ги препоръчвам всеки път, при такъв въпрос. Схемата им схема, обяснения като за напръй си го сам.........
gogo7777 - майстор
Много сложно бре. Излишни усложнения при направата на цяла инсталация. Питащия да каже за периодично или целогодишно ползване ще е.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Човекът или не потребява или не знае колко потребява. Щото идин кубик е едно нищо. Аз изобщо не бих си играла да го включвам в мрежата. Само бих захранила, да ползвам при нужда. С кофа, с канче. Интересно, колко струват къщите във водонеснабдено село?
Абе, не е така сметката, Кака.
Един кубик е напълно достатъчен в селска къща, която;
- струва 27х лъва.
- собственост е на мома французойка, с нужда от вана поне два пъти седмично.
- има малка цветна градинка и 100м2 зеленчук на капка.
- налягането от ВиК е слабо, дебитът незадоволителен, но пък не липсват в продължение на дни, или поне за повече от 24ч.

В случай, че селската къща е в отдалечено населено място от "окръжен" град, бих си осигурил още кубик вода с легионела, помпа с маркуч достигащ целия периметър, като последният е прилежно изчистен от всякакви горящи и сухи материали.

Кубик вода носи ПА- малък.

Тема "Включване на резервоар към водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: