Привет на всички! Предстои ми закупуване на потопяема помпа за сондаж. Решил съм да сменя старата и да изградя хидрофорна система, ако има нужда(това вие ще кажете) с разширителен съд 24 или 50л. и електронен пресостат. Сегашната ми помпа е райдер, модел не знам, сондьора я е сложил. Не знам дебита на сондажа, нито динамичното ниво. Сондажа е 15м. с тръба 125мм. , статичното ниво е 5м. Помпата е на 80см. от дъното. И понеже не знам едни от най-важните може би параметри, съм се спрял на бюджетен модел помпа, същият като моя, тъй като тя ми служи вярно вече 5 години. Мисля, че не си заслужава сериозна инвестиция, при положение, че помпата се използва 4 месеца в годината само за поливане. Може и да греша за това твърдение, затова се допитвам до вас. С наличната помпа, чийто маркуч е 1", при 4-5 часа работа, водата до сега никога не е свършвала. След замерите, които направих, мисля, че дебита и е около 1500 л/ч. А именно: през 15м. маркуч 1" 10л. се пълнят за 25 сек. Но през 50м. маркуч 3/4 след цолския, за 45 сек. Именно това не ме устройва, този дебит. Поливам с маркуча 3/4. Та въпроса ми е: ако взема помпа с по-голям дебит, дали ще помогне? Иначе е изнервящо да се полива така. Ако дебита се окаже достатъчен, на по-късен етап, евентуално може да се присъедини и къщата. Прочетох, че 5м. по хоризонтала, съответстват на 1м. напор по вертикала. Дали е вярно, не знам. Така че 50м. маркуч, евентуално се равняват на 10м. напор, плюс 15-те метра сондаж, общо 25м. напор. Сигурно има значение и диаметъра на 50 метровия маркуч, и сметките ми за напора може и да не са верни. Двоумя се между два модела, затова ми е нужен съвет, коя от двете? След като знате данните и желанията ми, може да предложите и нещо друго. Благодаря предварително!
При мен в кладенеца има много малко вода и ползвам само като спре водата, като се повреди старата помпа, сложих този бюджетен Райдър. Напора ми е в повече, ватовете също. Но за бекъп вариант не е толкова важно.
https://www.onlinemashini.bg/potopyaema ... wp53/93462
Който е за широк кладенец. Но пиша във връзка с дебита. На 13 м кладенец с 25 метра 1" маркуч си е съвсем приличен за поливане. Един цол си хвърчи поне 30 см вода напред.
Това което обясняваш с 1500 л/ч От един цол трябва на се подава вода два пръста. И наистина е изнервящо за поливане. За капково и с 3/4 ще стане. Аз чак толкова слаба помпа не съм виждал.
Въпрос е дали ще имаш толкова дебит.
Предната помпа имаше напор 23 метра. Също нямаше ядове с водата по цолския маркуч. А беше 250 вата Педроло.
Не вземай излишен напор, ако не е заради къщата и ти трябва налягане. Ще ти харчи повече ток, като поливаш. Можеш само за поливане да минеш с 500 вата помпа. Дори и по-слаба. После ще трябва регулатор да слагаш за да не спукаш маркучи.
Но всичко зависи от това колко вода имаш.