Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
cholev - майстор
Стар водопровод отива към стаята на съпругата и от там се връща обратно в килера където захранва пералнята. Съпругата даде ултиматум да разкарам водата от нейната стая.
На снимката от тройника през холендър след това надясно.
1. Срязвам верикалната тръба и отвивам всичко и до тройника и през нипел и преходник към ППР пускам към пералнята.
2.Ама тоз стар водопровод претрупан с шибъра нипели и пр. Дали да не срежа и монтирам поцинкован компенсатор на срязаната тръба и след това ППР. С тези компенсатори нямам опит- надеждна ли е връзката и да не вземе да 'изплюе' тръбата след него
Дайте некой съвет

Прикачен файл

IMG_20250728_185549a.jpg
iliya_i - майстор
Горе дясно ми се види водомер. Него къде ще местим? И кой клон остава горе ляво или долу?
cholev - майстор
чет юли 31, 2025 4:29 pmiliya_i написа:
Горе дясно ми се види водомер. Него къде ще местим? И кой клон остава горе ляво или долу?
Водомера си стои и не се мести. Левия клон си остава. Този вертикалния, който отива към стаята на съпругата се заменя с ППР и си остава в килера да захрани пералнята, а не се разхожда по други стаи. На времето стаята на съпругата се ползваше за кухня и също имаше извод към двора. Сега в тази стая няма нужда от вода. Срезваме след холендъра и после по двете опции описани в предния пост. Притеснява ме, при отвиването на вертикалния клон да не стане беля- Тръбопровода е от 1993г.
kozl - майстор
чет юли 31, 2025 3:04 pmcholev написа:
Стар водопровод отива към стаята на съпругата и от там се връща обратно в килера където захранва пералнята. Съпругата даде ултиматум да разкарам водата от нейната стая.
На снимката от тройника през холендър след това надясно.
1. Срязвам верикалната тръба и отвивам всичко и до тройника и през нипел и преходник към ППР пускам към пералнята.
2.Ама тоз стар водопровод претрупан с шибъра нипели и пр. Дали да не срежа и монтирам поцинкован компенсатор на срязаната тръба и след това ППР. С тези компенсатори нямам опит- надеждна ли е връзката и да не вземе да 'изплюе' тръбата след него
Дайте некой съвет
Ако става въпрос за тройника, който е м=у двата спирателни крана, аз бих отрязал вертикалната тръба и разглобявам долната 1/2 от холендъра. За по сигурно ще търся същия поцинкован холендър, за да ползвам долната 1/2 като нова към старата горна част. В новата половина на холендъра навивам РР преход мъжка резба - РР и към пералнята. Това за да не барам дъртите тръби, че да няма #-o
Относно компенсаторите - моите наблюдения в-у такива към поцинковани тръби, но към топла вода в сграда, бяха че към 2 г. изкарват и протичат.
iliya_i - майстор
Знам за 65-те ъглошлайфа дето имаш от Лидл, но защо ще режеш тръба до холендър? Той се развива. Може да ползваш инст.умент за развиване също от Лидл :-D
Така или иначе, ще трябва холендър след титлата. Дали този или PPR,според състоянието мъ след развиването му.
cholev - майстор
чет юли 31, 2025 8:24 pmiliya_i написа:
Знам за 65-те ъглошлайфа дето имаш от Лидл, но защо ще режеш тръба до холендър? ....
Ц. Само ъъъ 4 :-D .
Режеме, защото таз тръба отпада и съответно холендър не ни трябва. Преход на ППР и от там лесно.
Режеме не до холендър а след холендър за да можеме да развъртиме целия този цирк до тройника.
1993г пазар никакъв и бедност. И ей ти чешки шибъри 1/2" по малката приватизация, нали без пари да ги туря. Така и никога не ги ползвах, защото не държат и в момента са като заварени :-D .Малка икономия цел живот страдание :-D
Този холендър 1993 г. най вероятно български, а новия катайче или турски- нещо ме съмнява съвместимоста :?

Тема "Ремонт стар водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: