Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ziro - помощник
Здравейте, имам кладенец с дълбочина 14м, диаметър 30см. До кладенеца има шахта за помпа, която е 1м дълбока. От шахтата до водата е 5.5м, а самата вода е още 7.2м до дъното. Намерих си помпа, липсва предпазителя на перката и нямам табелката с модела, но мисля че е вида5, мотора е елпром троян 1.1кв. Въпроса ми е колко е максималната дължина на тръбата за засмукване? Помпата е 1цол, правилно ли е да се използва 32мм PE тръба и 1цол смукател с възвратен клапан ? Така мисля да закърпя положението до края на годината, а другата година да изчистя кладенеца и да купя потопяема помпа. Според вас заслужава ли си потопяемата помпа или да си остана с центробежна помпа? Можете ли да ми препоръчата някоя, било то потопяема или центробежна според моя кладенец? Ще се използва за поливане на зеленчукова градина 500м2 и 200м2 трева с цветя.
Теоретично- 8м., да речем-7м., на практика- 6м., а колкото по-малко, толкова по добре.
Колкото от по-дълбоко засмуква (в горните граници), толкова по-малко качва, грубо казано.
aleksnp - специалист
РЕ тръба за смукател, не е добра идея.
чет авг 21, 2025 9:06 pmaleksnp написа:
Защо, не вярвам да засмуче толкова вакуум че да я сплеска? Какви са ви притесненията?
hidrazin - майстор
чет авг 21, 2025 11:33 pmRangoDzh написа:
чет авг 21, 2025 9:06 pmaleksnp написа:
Защо, не вярвам да засмуче толкова вакуум че да я сплеска? Какви са ви притесненията?
Няма такова понятие "да засмуче толкова вакуум". А вакуума е страшна сила! :)
Проблема не е в "сплескването на тръбите" а във ... връзките на PE тръбите.
Всички те са проектирани да държат НАЛЯГАНЕ а не ВАКУУМ.
Не си го причинявай, дори да си в MainaTOWN...
:partyman:
P.S. Е, то майните нещо в последните години са гола вода ненапита...
Особено с ония циркаджия Киро (Кирил ама едва ли Петков :-D ).
Е засегна ме :o , как се правилно да се каже тогава за вакуума? Да свали толкова вакуум ли?
hidrazin - майстор
пет авг 22, 2025 3:05 pmRangoDzh написа:
... как се правилно да се каже тогава за вакуума? Да свали толкова вакуум ли?
Примерно - да създаде толкова вакуум.
Засмукване обикновено се използва при течности и газове - засмуква вода, засмуква въздух, засмуква гориво...
Но не само при тях де.
:partyman:

Тема "Максимална дълбочина на помпа вида и избор на нова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: