Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
бойлерът протече от фланеца за пореден път, дойдоха оторизирани "майстори" - мъчиха го, не можаха да извадят фланеца. Били се заварили нагревателите в тръбите... Не разбирам какво значи това.

После пробвах и аз да го извадя: https://www.youtube.com/shorts/Q67PdcCFVw4 Играх си с часове - не мога.

Не разбирам къде бъркам и какво се е случило.
Последна промяна от buskape на пон юни 08, 2026 3:15 pm, променено общо 1 път.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
Първо развийте гайката, която държи нагревателя. Разделени ще излязат по-лесно :)

Edit: Извинявам се, развита е. От телефона ми се видя, че не е. Дръжте винта с клещи и пробвайте с чук по шпилката.
Както и да го въртя и чукам не излиза. А и не виждам как ще излезе.Нещо генерално бъркам и не знам какво.

Не знам какво се е случило междувременно. Този фланец беше сложен от друг техник. Сегашните техници казват, че не могат да го извадят, защото са се заварили нагревателите в тръбите. Не разбирам какво значи това и по какъв начин пречи.
ESPACE - майстор
Деформирали са се нагревателите и пречат. Вкарай фланеца в бойлера, бръкни с ръка в отвора и пробвай да ги стиснеш и формоваш над него, така че да се доближат до фабричния си вид. И така както пробваш няма да излезе, от другата страна на елипсата трябва първо.
bigdragon - майстор
ESPACE написа:
другата страна на елипсата трябва първо
Точно. :bulb:
пон юни 08, 2026 5:29 pmbigdragon написа:
ESPACE написа:
другата страна на елипсата трябва първо
Точно. :bulb:
И това пробвах, но е още по-зле. Кабелите пречат.
пон юни 08, 2026 5:07 pmESPACE написа:
Деформирали са се нагревателите и пречат. Вкарай фланеца в бойлера, бръкни с ръка в отвора и пробвай да ги стиснеш и формоваш над него, така че да се доближат до фабричния си вид. И така както пробваш няма да излезе, от другата страна на елипсата трябва първо.
Не мисля, че са цъфнали https://prnt.sc/C5UGgKlY5l7y
hidrazin - майстор
пон юни 08, 2026 5:42 pmbuskape написа:
К'ви кабели, к'ви 5 ЛевРо?
10 пъти ти обясниха - първо от другата страна на фланеца.
Ма първо го завърти на 90 градуса...
Ето като на тоя клип само че на обратно...

:partyman:
пон юни 08, 2026 7:00 pmhidrazin написа:
пон юни 08, 2026 5:42 pmbuskape написа:
К'ви кабели, к'ви 5 ЛевРо?
10 пъти ти обясниха - първо от другата страна на фланеца.
Ма първо го завърти на 90 градуса...

:partyman:
Това беше първият клип който видях.

Естествено, че пробвах по този начин, но е абсолютно невъзможно. Ето снимка: https://prnt.sc/GKkIBThjdpfK Вероятно е по-дълъг нагревателят.
Майсторите от Плевен с които работи сервиза, също не можаха да го извадят, оправдаха се, че се били заварили нагревателите в тръбите?!?!

Кабели наричам това което се подава от нагревателите. Не съм майстор, искам съвет, а не да ми обясняват колко съм прост. Това го знам от малък. Но като го забравя, влизам в български форум.

Тема "Смяна на елипсовиден фланец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: