• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
lyki - специалист
Обиколих доста магазини но не намирам по голям от 50 литра.
Всички ми предлагат за битови нужди и монофазен хидрофор .
Заел съм се да правя една ихидрофорна инсталация на малка ферма и търся съд от порядъка на 250-300л. Ако някой знае и е виждал някъде такова нещо нека ми пише може и на лична.Не търся някакви измислени бидони ,търся стандартен водонапорен съд за хидрофор с вградена диафрагма на която да задам нужното налягане. Съдове с компресор не ми вършат работа усложняват подръжката.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не вярвам да намериш такъв. Напорният съд служи балансиране на налягането, а за резервоар се ползва отделен буферен съд. Доколкото разбирам ти искаш да ги обединиш ли? Каква ще трябва да е тази гумена мембрана на 300литров съд, не знам. :?
shotik - майстор
В детски градини които поддържах тези съдове са около 50 л,а до тях имаше найлонови резервоари по 700 и 1000 л на различните места.Мисля че това не е пречка за работата на хидрофора.При по големия съд от 1000 л стигаше за цял ден ползване,като децата бяха около 60-70 и поддръжка на чистота,миене на изпуснали се деца,миене на посуда и ползване на авт.перална .
lyki - специалист
shotik написа:
В детски градини които поддържах тези съдове са около 50 л,а до тях имаше найлонови резервоари по 700 и 1000 л на различните места.Мисля че това не е пречка за работата на хидрофора.При по големия съд от 1000 л стигаше за цял ден ползване,като децата бяха около 60-70 и поддръжка на чистота,миене на изпуснали се деца,миене на посуда и ползване на авт.перална .
Разкажи ми по подробно за пласмасовите бидони след водонапорния съд?
shotik - майстор
Резрвоарите са пластмасови ,кръглият с диаметър към 70 см и височина около 180 см за 700 л,а другия е квадратен около 80Х80 и височина около 200 см.Резервоарите са свързани с помпите си в долната част откъдето се засмуква водата и се изпраща към водопровода ,когато няма вода от вън,или налягането е ниско.Като се пусне някоя чешма се задейства пресостат и помпата нагнетява.Тъй като дебита на помпата трябва да е винаги по голям от потреблението има разклонение което връща излишната вода обратно в резервоара.Вътре в резервоара има монтирани два поплавъка ,горният на 30 см под гърлото ,а долният на около 40 см над дъното за да се осигури мин количество вода ,за да не засмуче въздух.Поплавъците са различни по действие-долният е с Н.З.контакт,а горният с Н.О.контакт.Когато падне нивото ,горния поплавък се опъва на кабела си и увисва при което се задейства помпата.При падане на нивото под долния поплавък той също увисва и отваря контакта си и спира помпата и вече не може да се ползва от останалата около 50 л вода.Самата водна инсталация не мога да ти я опиша ,забравил съм я как беше,почти година откакто напуснах,но има няколко крана и възвр.вентили,както и филтри.Водонапорните съдове имат вентил като за гума на автомобил и се напомпват около 1-1.5 бара,което е много важно за работата на хидрофора. Едва ли ще ме пуснат да я снимам,въпреки че не съм имал проблеми при напускането.Ако имам път натам ,защото е на другия край на София,ще опитам да помоля директорката да ми разреши да снимам но не обещавам нищо повече.
lyki - специалист
Извинявай че те накарах така подробно да ми обясняваш нещо което много пъти съм правил . Помислих че пласмасовите бидони са след водонапорния съд и компенсират честото включване на помпата при по голям разход на вода.При мен проблема е че помпата ми е около 250 л. на минута трифазна и около 60 метра воден стълб.При водо напорните съдове от 50 л. които има на пазара не мога да и ползвам икономическия ефект, и капацитета. За това ми е нужен по голям съд но задължително с дифрагма която се помпа както ти казваш с оня винтил. Иначе съдове много но трябва да включвам към системата компресор който да създаде необходимото първоначално налягане в съда , което от своя страна усложнява цялата система и е нужно технически грамотно лице под ръка за да я управлява .
Можеш ли да обясниш какъв по-точно е проблема при тази помпа в сравнение с останалите. Щом е трифазна проблемите и с пускането са по-малко. Разбирам, че искаш по-рядко да включва, за по-продължително време, но не разбрах мотивите :? .
lyki - специалист
LazarGanev написа:
Можеш ли да обясниш какъв по-точно е проблема при тази помпа в сравнение с останалите. Щом е трифазна проблемите и с пускането са по-малко. Разбирам, че искаш по-рядко да включва, за по-продължително време, но не разбрах мотивите :? .
Вярвам се досещаш че малка ферма не означава едно домакинство и там разхода на вода ще е много по голям. Подготвил съм си помпа за която 50л. съд е малък и помпата няма да има същия икономически ефект за който е предназначена.
Съдът няма отношение към разхода на вода, а към честотата на включванията и мощността на помпата. Каква е мощността?
lyki - специалист
LazarGanev написа:
Съдът няма отношение към разхода на вода, а към честотата на включванията и мощността на помпата. Каква е мощността?

ЕТО ТАКАВА ГОРЕ ДОЛУ
  • 1
  • 2

Тема "Водонапорен съд за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: