• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
iskar - напреднал
Прочетох предишните теми за септични ями - всичко ми се видя доста допотопно и затова реших да се обадя

Нормално септичните ями се състоят от две части - в едната се отлагат твърдите отпадаци а от преливник водата се оттича в другата част на ямата.там има помпа с поплавок когато водата се надигне помпта изпомпва водата ( за утаяаване или някаде другаде)а другата част на ямата се почиства като се напълни(не много често)Ще се опитам да намера и шема и щ е я пусна.
sek.1 - специалист
Почти винаги се налага копане на втора яма на известно растояние от първата и свързването им с тръба (преливник) или някаква помпа защото след 30-40 години ползване камъните се омазняват фугите между тях се запушват в резултат на което много намалява водопропускливоста на ямата така в първата яма се утаяват твърдите фракций а втората поема водата и през 5-6 години викам така наречения във врачанско камион-медарка да дръпне съдържанието на първата яма :shock: ужас как смърди .
Стефан - майстор
Аз замислих моята да е малко нетрадиционна - не зидана с камъни, а от бетонни стени с дебелина 10 см. Ще има две части - утайник за твърди отпадъци, междинна стена с преливник и утайник за течна част. Всички стени / без междинната /ще са перфорирани с правоъгълни отвори, оформени при отливането на стените. Това може да стане по два начина.
1. С огънати под формата на буква П ламаринки с размери 10 х 3 см и дължина 15 см, които се изваждат с клещи за повторно залагане в пълзящия нагоре кофраж тогава, когато бетона започне да стяга. Желателно е отворите да са повече, но и да има вертикални носещи колонки.
Вместо ламарини може да се ползват и дървени елементи, обвити с полиетилен. Изваждането е по същия начин.
2. С парчета от стиропор, обвити с полиетилен. След стягане на бетона, стиропора се изчегъртва о обгаря с горелка.

Варианти много, не съм решил още кой да избера. Просто само започнах работа, но не ми достигна времето за завършване. Може би ще направя комбинация от всички, и ще се ориентирам във времето кой е най-добър.

Прикачен файл

P8150102.JPG
P8150102.JPG (103.2 KиБ) Видяна 5563 пъти
joro_206 - напреднал
по принцип септичните ями вече се правят изгребни(да идва машина с помпа да ти я изсмуква).Попивните ги забраниха.

На мен ми предстой направата на такава изгребна яма.Дилемата е дали да е яма или да инвестирам в малка прециствателна станция.(как стой въпроса с узакончването и къде да залустия чистата вода след прециставателната станция)?
Domashen_maistor - специалист
[quote="joro_206"]по принцип септичните ями вече се правят изгребни(да идва машина с помпа да ти я изсмуква).Попивните ги забраниха.

На мен ми предстой направата на такава изгребна яма.Дилемата е дали да е яма или да инвестирам в малка прециствателна станция.(как стой въпроса с узакончването и къде да залустия чистата вода след прециставателната станция)?[/quote]
Абсолютно си прав за това, че са забранени! По въпроса със заустването - попитай тези дето ти я продават пречиствателната инсталация. Да те предупредя, че хич не е евтина :sad:
joro_206 - напреднал
освен 4е не е евтино и незнам дали ще мога да я узаконя?.Дали да не пробвам едно нелегално вливане към близката реки4ка,след пречиствателната станция?
sek.1 - специалист
Чувал съм за малка пречисвателна станция която като се изгражда се правели два сондажа и пречистената вече вода ако не я ползваш за друго се отвежда в земята станцията с монтажа струвала 5-7 хиляди лева но само съм чувал че някъде ги монтирали но не съм виждал работещо такова съоръжение.
Стефан - майстор
Допълвам горния си пост със снимки на моята септична яма, вече полуготова. От снимките се вижда, че вече съм направил междинната плоча с размери 3х1 м. Остава да се отлее най-горната плоча с размери 3х2 м. Върху нея предстои да се изгради външна тоалетна и лятна баня. Най-голямата дълбочина ще е около 3 м. Вътре половината от стените са отляти с правоъгълни отвори. Ползвал съм огънати ламарини с форма на буква П, обвити с полиетилен за лесно изваждане.

Прикачен файл

PA230025.jpg
PA230025.jpg (48.13 KиБ) Видяна 5043 пъти

Прикачен файл

PA230023.jpg
PA230023.jpg (87.1 KиБ) Видяна 5043 пъти
Стефан - майстор
Очаквах доста критики за решението ми.
joro_206 - напреднал
къде ще пускаш пречистената водата от ямата?
  • 1
  • 2

Тема "Пак за септичната яма.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: