Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Savov - специалист
Здравейте всички.
Пиша за първи път във форума. Имам вила на два етажа, две бани, кухня - свързани с централния водопровод. Проблема ми е тривиален - нисък дебит. Водата спира на втория етаж, когато се пусне на първия. Налягане /от манометъра на пълначката на парното/ около и под две атмосфери. Тръбите са стари, ръждясали, половин цол. Поизчетох написаното за хидрофорните уредби. По ред причини, с които нама да ви отегчавам, не мога да поставя помпа в момента.
Смятам да поставя разширителен съд от парно, около 100 - 150 литра, вместо резервоар на тавана под покрива. Ще бъде свързан директно към водопровода, идеята ми е, че ще служи като резервен обем вода, за да компенсира ниското налягане на втория етаж.
Казвайте моля, какво мислите по въпроса.
Благодаря.
Последна промяна от Savov на съб юни 14, 2008 8:39 pm, променено общо 2 пъти.
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на вт ное 10, 2009 6:57 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Все пак каква е причината да не можеш да поставиш помпа в момента?
Savov - специалист
Благодаря за първите ви мнения. Ще поясня. Възнамерявам да използвам затворен мембранен разширителен съд. Естествено, ще го топлоизолирам добре, не е проблем с примерно 30 см вата. Катерички няма как да влязат. Идеята за затворения разширителен съд е да няма опасност от евентуално препълване и теч. Ще бъде закачен директно към водопровода. Когато няма консумация и налягането се повиши до примерно две атмосфери съда ще се пълни. При отваряне на два консуматора едновременно ще подава обратно вода към тях. Ясно ми е, че не може да създаде някакво високо налягане, но ще компенсира от части бързо спадащия дебит. Не мога да поставя хидрофор в момента, въпреки че имам каптиран извор на двора. Просто няма място във вилата за хидрофорната уредба. Нямам мазе, водопроводната шахта с водомера е малка и е на двора. Подпочвените води са високи, пролет шахтата се наводнява. Ще бъде опасно там за хидрофор. Естествено, с много пари всичко е преодолимо, но не мога да ги отделя в момента. За сега ми трябва проста и надежна система и относително евтина. По-късно мога да използвам разширителния съд вместо балон за помпа.
Благодаря.
Според мен проблемът ти е не в налягането, а в тръбите, които вероятно са запушени. Налягане около 2 атмосфери не е лошо, като се има в предвид, че гравитачното налягане от съда ще е 0,2-0,3 атмосфери. Хидрофорът поддържа налягане 1,5-3 атмосфери. Ако можеш надеждно да изолираш 150 литров съд, то със същия успех ще изолираш и хидрофор на тавана. Помисли!
Savov - специалист
Добре де, как така хидрофор на тавана? Нали трябва да е преди консуматорите? Това не означава ли, че трябва да преправя почти цялата вътрешна инсталация?
lyki - специалист
Не се заблуждавай че гравитачно ще постигнеш по голямо налягане от това което ти показва манометъра.
Ако правилно съм разбрал проблема ти ,би трябвало при това налягане след първоначалното пъскане на крана водата да е със силна струя и в последствие да намалява ?
В такъв случай имаш стеснение някъде по водопровода където налягането като атмосвери е достатъчно ,но дебита е малък.
В крайна сметка аз бих те посъветвал да инвестираш в изграждането на хидрофорна инсталация ,колкото и да ескъпо с течение на времето инвестицията се изплаща като се има предвид обиржийски високите тарифи за кубик вода на ВиК.
Savov - специалист
Колега, по принцип си прав, зная. Обаче в моя случай изграждането на правилна хидрофорна уредба ще струва доста повече време, работа и пари. Тъй като и трите последни не ми достигат в момента, търся относително евтино и надеждно решение. Затова питам - дали ще проработи?
Няма да проработи! Правил съм подобно нещо преди двадесетина години - тогава я нямаше сегашната техника. Бях вдигнал една цистерна неръждавейка 1.5м над плочата на третия етаж на вилата. Първия и втория етаж се захранваха без проблем, но на третия етаж топлата вода едва стигаше до нивото на батерията. И понеже имаше баня с подвижен душ се получаваше много интересна и неприятна ситуация - ако окачиш душа на нормална височина - тече само студената вода, а ако го свалиш на нивото на батерията - тече и топла вода. Става само само за подмиване на атрибутите, разположени под кръста. Този ефект се получава, заради налягането, което се губи за преодоляване на възвратния клапан на бойлера. В твоя случай ще имаш вода на първия етаж, но на втория ще се получи същия ефект. Аз ти предлагам два варианта:
1) вариант - до водомерната шахта правиш нова шахта - поне 1х1х1м и в нея разполагаш хидрофора
2) вариант - във водомерната шахта монтираш само помпата, а останалата част от хидрофора - балон и пресостат монтираш на тавана и ги термоизолираш.
В тези две схеми не съм предвидил буферен съд, което си е недостатък, но смятам че няма да има проблеми щом до водомера достига налягане 1.5 атм. Ако се наложи после ще вкопаваш в земята някакъв буферен съд. Преди това обаче е добре да направиш един експеримент за да провериш водопроводната си инсталация дали не е запушена и проблемите да идват оттам. Развий холендъра след водомера, вържи там чрез подходящ преход някакъв маркуч и го изкарай на втория етаж за да видиш какъв ще е дебита - ако е добър, значи имаш проблем в инсталацията и не ти трябва хидрофор.
shotik - майстор
Във някой от вестниците на "Направи сам" имаше статия и чертеж за подобен случай,като идеята там е да се ползва резервоар от бойлер който е свързан с водопреносната система само с едната тръба ,а другата е запушена.Когато налягането е голямо,в резервоара се пълни вода дотогава докато налягането на въздуха в него се изравни на това с водата,може би 1/2 или 3/4 обем и когато се пусне от батерия вода ,този въздух избутва водата.

Не съм го пробвал,но като идея е добре ,защото на локомотивите и вагоните спирачната система е на този принцип ,само че има други части за режимите на работа на спирачката,докато тук освен да има възвратен клапан който да задържа водата и налягането създадено от сгъстения въздух.

При интерес на някой към самата статия ,ще се постарая да я потърся и кача тук,но не е нещо по различно от това което написах.

Тема "Моля за помощ-става ли за резервоар? Нова система. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: