Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
casio - специалист
Здравейте,

Имам нужда от съвет относно това дали си заслужава да мина от парно на дърва на термо помпа на принципа въздух-въздух ( няма как да е въздух-вода, защото нямам кладенец). Бих искал от системата на дърва да запазя радиаторите и бойлер ( със серпентина е ). Има ли някой идея може ли да стане това, приблизителна цена на "инвестицията" и доколко би била надеждна? Другия ми по-евтин вариант е да сменя камината на дърва с такава на пелети, защото имам вече радиаторите. Касае се за апартамент с 5 камерна дограма, 8см. изолация. Климатици не искам защото за 4 стаи ще трябва да дам 8к.лв само за тях, отделно монтажа и в коридора и банята ще е студено.
Та въпроса ми е заслужава ли си да се занимавам с термпомпа ( за мен най-безгрижния начин, няма носене на дърва или пелети)? И то само при условие, че си запазя радиаторите алуминиеви на Италианската фирма Глобал.
шоп - майстор
вт ное 24, 2020 2:59 pmcasio написа:
И то само при условие, че си запазя радиаторите алуминиеви.
Ще бъдеш доволен ако си с подово и/или конвектори.
casio - специалист
вт ное 24, 2020 3:02 pmшоп написа:
Да разбирам, че с радиаторите няма да стане? По- неефективни са.
davidzvezdata - специалист
вт ное 24, 2020 3:21 pmcasio написа:
вт ное 24, 2020 3:02 pmшоп написа:
Да разбирам, че с радиаторите няма да стане? По- неефективни са.
Да... Така е...
torbalan - Дървен философ
Няма да стане.
Водата от термопомпата е с температура около 50 градуса. Ще ти трябват горе-долу три пъти по-големи радиатори, от това което те е топлило на дърва.
Най-добре е с подово, ако ще си с термопомпа.
Въздух-въздух не са особено ефективни в райони с висока влажност. Обледеняват и се налага често размразяване.
Ако нямаш кладенец - има и вариант със закопана в земята серпентина. Моята беше такава.

П.П. чак след като написах горното допрочетох и видях, че става дума за апартамент.

Мисли за пелети, особено ако 8К лева те притесняват.
casio - специалист
Свързах се с фирма предлагаща ел. котли и други котли на твърдо гориво и пелети, както и термопомпи. За моите условия ( да си запазя радиаторите), служителя сподели, че би ми свършил работа и ел. котел с мощност 8кВт, който да работи, когато не слагам дърва в камината - демек в часовете, когато съм на работа офертата е между 1200 и 1500 лв с работата. Другия вариант , който мноооооооооооооооооого ми се искаше е с термопомпа въздух-вода (апартамент съм и нямам кладенец), там говорим за 7500 лв инвестиция, като няма нужда нищо да преправям по радиаторите, човека каза, че ако ми стига 55 градуса на водата да стоплят радиаторите и респективно апартамеНа - няма нужда да правя каквито и да било корекции относно термопомпената система. Сега - нямам идея това търговски трик ли е, зарибявка или човека е искрен с мен?
Честно казано бих се доверил на форума тук. Искам да избегна мъкненето и физическия труд защото дори и да съм с пелети един път ще трябва да ги сваля в мазето, да ги подредя чувалите и после да ги нося до 3-я етаж чувал от 15кг и нещо не ми е оферта.
Сега въпроса е следния ( ако може да се вярва на думите на инженера от фирмата ) - за близко бъдеще от поне 10 години напред кое е по-изгодно - да дам 1500 лв за ел. котел с мощност 8-12 кВт, който да работи " куплиран" с парното, когато напаля парното, той не гори ток, когато не слагам дърва през ноща и през деня работи ел. котела и поддържа дадена температура ( като за в бъдеще след, като си изгоря дървата ще разчитам изцяло на ел. котела за зимата) или да налея 8 бона за 4 климатика ( по един за всяка стая ), като тук остава спорен въпроса при минус 15-20 навън, доколко ще са ефективни и разбира се ще е студено в банята и коридора, който хич не е малък около 12 квадрата ?
Осъзнавам, че след дървата следващия най-евтин вариант е пелети, но бих искал да премахна физическата дейност, а и пелетите, както и тока разбира се за в бъдеще само ще поскъпват.
P.S. Гледам едни климатици на Панасоник по 12000 BTU за 1800 лв ( сигурно без монтажа), това нещо достатъчно ли е да стопли стая на 24 градуса през зимата, когато отвън е -20 ? Стаята е с размери 5х4 с височина около 2,30м. Или да гледам - ако реша климатици тези втора употреба японските, въпреки, че аз съм на принципа, че новото си е ново , особено ако искам да ми служи поне 10 години без проблем.
шоп - майстор
Аз лично ел. котела изобщо не бих го разглеждал
Сега ти ако искаш да дадеш 1200-1500 лв за него и после да плащаш по 500-600 лв сметка за ток го разгледай варианта.

Аз бих заложил на климатици висок клас
Зимите с -20 навън са рядкост и с продължителност седмица.
За тези случаи си имаш резервно отопление с парно на дърва.
Много е хубаво да имаш резервно отопление и да не зависиш от енергото....1м3 сухи дръвца и зимата ще е песен.
Успехи!
davidzvezdata - специалист
ср ное 25, 2020 7:49 amcasio написа:
Свързах се с фирма предлагаща ел. котли и други котли на твърдо гориво и пелети, както и термопомпи. За моите условия ( да си запазя радиаторите), служителя сподели, че би ми свършил работа и ел. котел с мощност 8кВт, който да работи, когато не слагам дърва в камината - демек в часовете, когато съм на работа офертата е между 1200 и 1500 лв с работата. Другия вариант , който мноооооооооооооооооого ми се искаше е с термопомпа въздух-вода (апартамент съм и нямам кладенец), там говорим за 7500 лв инвестиция, като няма нужда нищо да преправям по радиаторите, човека каза, че ако ми стига 55 градуса на водата да стоплят радиаторите и респективно апартамеНа - няма нужда да правя каквито и да било корекции относно термопомпената система. Сега - нямам идея това търговски трик ли е, зарибявка или човека е искрен с мен?
Честно казано бих се доверил на форума тук. Искам да избегна мъкненето и физическия труд защото дори и да съм с пелети един път ще трябва да ги сваля в мазето, да ги подредя чувалите и после да ги нося до 3-я етаж чувал от 15кг и нещо не ми е оферта.
Сега въпроса е следния ( ако може да се вярва на думите на инженера от фирмата ) - за близко бъдеще от поне 10 години напред кое е по-изгодно - да дам 1500 лв за ел. котел с мощност 8-12 кВт, който да работи " куплиран" с парното, когато напаля парното, той не гори ток, когато не слагам дърва през ноща и през деня работи ел. котела и поддържа дадена температура ( като за в бъдеще след, като си изгоря дървата ще разчитам изцяло на ел. котела за зимата) или да налея 8 бона за 4 климатика ( по един за всяка стая ), като тук остава спорен въпроса при минус 15-20 навън, доколко ще са ефективни и разбира се ще е студено в банята и коридора, който хич не е малък около 12 квадрата ?
Осъзнавам, че след дървата следващия най-евтин вариант е пелети, но бих искал да премахна физическата дейност, а и пелетите, както и тока разбира се за в бъдеще само ще поскъпват.
P.S. Гледам едни климатици на Панасоник по 12000 BTU за 1800 лв ( сигурно без монтажа), това нещо достатъчно ли е да стопли стая на 24 градуса през зимата, когато отвън е -20 ? Стаята е с размери 5х4 с височина около 2,30м. Или да гледам - ако реша климатици тези втора употреба японските, въпреки, че аз съм на принципа, че новото си е ново , особено ако искам да ми служи поне 10 години без проблем.
Ето ти предложения - цените са с монтаж но за нашия град, търси ги при тебе... FUJITSU ASYG12LTCA - 2180 ЛВ , FUJITSU ASYG12KGTA - 1910 ЛВ, FUJITSU ASYG 12LTCB ( ДО - 30 ГРАДУСА) - 2270 ЛВ.... АЛТЕРНАТИВА - COOPER & HUNTER - SUPREME CH-S12FTXAM2S-W WiFi - 1790 ЛВ ( ДО - 30 ГРАДУСА ) ........ УСПЕХ....
speka_rs - майстор
Колега напиши къде е апартамента, колко е голям, колко радиатора и със по колко ребра са за да можем да сме със малко повече информация като ти помага ме.
Да отбележа че носенето на пелети е много по-приятно от носенето на дърва. Имат си правилна форма и по 15 кг изглежа тежко, ама за 2 часа 2ма човека прибират 2 тона.

п.с. Термопомпата и алуминиеви радиатори трудно се разбират, но не е невъзможно. Аз съм от хората със термопомпа и преоразмерени панелни радиатори и да си призная съм доста доста доволен. Сигурно със подово щеше да е много по приятно, но нямах височина за целта.
casio - специалист
Благодаря за съветите, остават климатиците като вариант със следното уточнение за 4 стаи средно х 2к.лв без монтаж = 8000 лв, монтаж грубо х 150лв на климатик = 600 лв, допълнителен метраж тръби защото ще се наложи и грубата сметка показва приблизително 10к.лв, като в коридора и банята ще е кучи студ. Няма физически труд, което е супер и сметките за ток ще са малки. Дори и 3 дена да е -20, ако климатиците не могат да се справят всичко се обезмисля.
Не искам да раздвоявам темата, но направих следната сметка - само глидерите на радиаторите ( Global vox ) ми струват х 27,80 лв бройката към днешни цени, което за 73 глидера, колкото имам в момента прави 2030 лева, оттам всеки радиатор има кран в единия край и в другия край друг "кран" за обезвъздушаване, тръбите до радиаторите са висок клас с няколко слоя изолация алуминиеви са не са медни, някакви немски, но бяха доста скъпи, юпиес-а и помпата няма да слагам в сметката, както камината и кюнците, та остатъчната система радиатори,тръби и кранове, разширителен съд, бойлер със серпентина без работата спокойно ми надхвърля 4 хиляди лева по днешни цени. Правя уточнението, че в коридора и банята, която само тя е около 6 квадрата е топло, колкото и в другите стаи. Стигнах до извода, че е най-добре да си взема камина на пелети, която да замени тази Прити от 17Квт в момента, тя имала нужда от някакъв ел. мотор, който да върти шнека от 100 вата (такива гледах), пелетите са вътре в камината има си като бункер в самата камина и оттам вкарва навътре. Единствената инвестиция допълнителна за която аз се сещам в момента е да се поставят термоглави на самите радиатори, не вярвам да не може, а да трябва да ги сменям изцяло и пелетната печка, което като пари се надявам да не е повече от 4к.лв. с всичката електроника.
Остана хамалогията, но тя е по-малко отколкото с дърва, може би с около 50% и да разбира се покупката на пелети, но се надявам 2 тона да ми стигат годишно, което е около 800-900 лева.
Апартамента е около 107 квадрата - в 3 стаи имам радиатори и в банята също с 10 глидера, общата бройка на глидерите е 73 с този радиатор в банята имам вързан и бойлер със серпентина, апартамента е 2-ри етаж ( от мазето считам за 3-ти, където ще съхранявам пелетите) 5 или 6 камерна дограма с к стъкла 4 сезона, каквото и да значи това, външна 8 сантиметра изолация с графит, замазка и мазилка или както там се води с мрежа. Над мен имам хора, но на 1-я етаж няма никой и е доста студено, ако в другите стаи които са 2 изцяло южни, едната е източна температурата е 27 градуса, то в кухнята, която е северна темепратурата е 22, а там е най-дългия радиатор с 25 глидера. В източната стая нямам радиатор там е камината и е най-топло.
Варианта с ел. котела твърдо го отхвърлям защото, както някой тук каза сметката за ток ще е голяма, термопомпата няма да е ефективна в моя конкретен случай и останаха само климатици и пелети, мисля, че с пелетите ще ми е доста по-топло отколкото с климатиците, като първоначална инвестиция поне наполовина по-евтино, че и с един тон пелети напред. Да - остава мъкненето.
Моля някой да ме поправи ако бъркам някъде в разсъжденията относно отоплителния сезон, охлаждането не ме интересува, защото живея в Балкански град и рядко лятото минава 40 градуса и то за няколко дни, а иначе лесно ще взема 1-2 климатика от най-евтината Мидея само за охлаждане.

Тема "От парно на дърва към термо помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: