Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
sean-john - специалист
Добави още 2-3 радиатора по 10-15 глидера,сложи там където няма, коридор/и...както и в най големите помещения.Ако в спалните са малки радиаторите и имаш място можеш да добавиш няколко глидера още...Направи си една ТП или да ти направят, има колеги и обяви из продавалниците който се занимават и си гледай пашалъка...Инвестицията ти грубо с новите радиатори би била около 5к...както описваш си добре изолиран сметките ти на месец няма да надминават 120лв за ток....

Ако се двуомиш прочети темата ми и аз бях пред същата дилема преди 2 години,но за къща/и.

viewtopic.php?f=23&t=61695
casio - специалист
5 к за още 3 радиатора с х 15 глидера = 45 глидера х28лв= 1260 лв, 5000лв -1260 лв= 3740 лв за термопомпа самоделка с неясна гаранция, не благодаря. Ако имах възможност бих дал 7500 за заводска такава и изчислена, но проблема освен голямата сума е и съмнителния ефект на тази термопомпа, другия въпрос е , че няма къде да ги слагам още допълнителни 3 радиатора. Говорих с няколко човека, които са в час с термопомпите, техния съвет е да не се занимавам освен ако не сложа подово отопление с допълнителни конвектори, но там вече сметката отива заедно с термопомпата и всичките електроники и т.н. с монтажа над 12к. лева. или повече
Спрял съм се на варианта на пелетна камина от фирмата Golden fire - били български, има много доволни клиенти ( не им правя реклама , така четох ), като ми препоръчаха серията Onyx от 18кВт - цена 2710 лв, като трябва да добавя още следните неща : глава за регулиране на температурата х 50 лв на радиатор = 150 лв ( на радиатора в банята не се слагала глава ), стаен термостат, който не е вързан към Wifi, защото ако ми отпадне нет-а приключвам с парното и а нямам такава нужда от дистанция да си пускам отоплението = 150 лв, 240 лв монтаж и демонтаж на камината на дърва и подвързването на новата на пелети, 60 лв за обслужване всяка година и презаверяване на гаранцията и настройка според купените пелети, посъветваха ме да не ги сменям през сезона, заради настройката, още допълнителни пари за някой клапан,кран и кюнци да кажем още 200 лв, та цялата сметка към този момент е следната:
2710+150 + 150 +240 + 60 +200 = 3510 лв с 5 години гаранция, ако е така ( за догодина може и да са други цените, няма гаранция разбира се ) ме устройва + около 2 тона пелети на сезон х 400лв = 800 лв, даже според монтажника и те може да са много защото карам с по около 3 до 4 кубика макс. дърва на сезон и то ако е много студено с уточнението, че през деня парното не работи, паля го вечер след 5 до към 12 вечерта гори. А това с пелетите ще работи 24/7 за да ми поддържа 23-24 градуса постоянно.
И все пак сега карам сезона с 4 кубика дърва х 80 лв (нацепени и нарязани ) = 320 лв с хамалогията, ако мина на пелети освен инвестицията от 3510 ще имам още едни бързи 800 лв на сезон и да кажем 50% по-малко хамалогия, но пък целодневно постоянна темепратура и , като се върна от работа няма да е студено. Харча на ток не го отчитам защото сега помпата ми е 30 вата ( ако не се лъжа или 50 ) а двигателя задвижващ редуктора на шнека при пелетите е 100 вата, но той не работи постоянно , а само когато вкарва, така, че това е пренебрежимо малък разход за месец на фона на останалите разходи.
torbalan - Дървен философ
ср ное 25, 2020 8:49 amшоп написа:
Аз лично ел. котела изобщо не бих го разглеждал
Сега ти ако искаш да дадеш 1200-1500 лв за него и после да плащаш по 500-600 лв сметка за ток го разгледай варианта.

Аз бих заложил на климатици висок клас
Зимите с -20 навън са рядкост и с продължителност седмица.
За тези случаи си имаш резервно отопление с парно на дърва.
Много е хубаво да имаш резервно отопление и да не зависиш от енергото....1м3 сухи дръвца и зимата ще е песен.
Успехи!
Послушай шопа :)
Особено ако не живееш близо до голяма река.
nork - специалист
ср ное 25, 2020 12:48 pmcasio написа:
5 к за още 3 радиатора с х 15 глидера = 45 глидера х28лв= 1260 лв, 5000лв -1260 лв= 3740 лв за термопомпа самоделка с неясна гаранция, не благодаря. Ако имах възможност бих дал 7500 за заводска такава и изчислена
Ей тука много бъркаш в понятията....
Както и на предната страница с климатиците дето били по 2к. и щели да те стоплят в балкански регион.
Тънките сметки дето си ги правиш не ги коментирам изобщо.....
Всеки има правото да си чупи сам главата както намери за добре, но след като пита нещо е добре и да чуе какво му се обяснява :partyman:
Жив и здрав!
casio - специалист
Колега не се сърди.
Уважавам мнението ти и го приемам, но в моя случай се отнасям с леки резерви относно ефективността на термо помпената система. Нямам къде да сложа още 3 радиатора във всяка отделна стая. Няма как да разбивам качествен дъбов под за да сложа подово отопление.
Това за климатиците го казвам от първа ръка, много мои приятели поради неангажираността на системата си сложиха климатици и то не върхови серии от по 2к.лв за 50 кубика стая а на някакви промоции от смесени марки -LG, Mitsubishi etc.Втора зкма са някои от тях не са се оплаквали, ако са се прецакали ще ми кажат.
Разбира се, че един климатик няма как да стопли, както радиатор на парно, виж за летните жеги е друга работа. Истински специалисти ме посъветваха, че на +10 градуса външна температура , ще се загрява водата на 55 градуса, което е супер, но на минус 5,10,15 нещата се променят рязко.
Въпреки това не съм загърбил идеята за термопомпа, ако имаш някой с практически опит, работил и правил такива действащи инсталацииако обичаш ми го изпрати на л.с..
Винаги бих предпочел да натискам копчета отколкото да мъкна чували с пелети.
В очакване на координати съм. Като уточнявам, че ще става въпрос за другия сезон, защото все още имам дърва.
bota156 - специалист
ср ное 25, 2020 12:48 pmcasio написа:
И все пак сега карам сезона с 4 кубика дърва .... i 73 глидера
Да кажем 4 месеца зима по 1кубик х1500квч месечно или по 30-35в на глидер - 1500к/30/24/73.
Глидера при 90-70 отдава 150, при 50-30 - 50вата.. т.е и термопомпа ще стигне без допълнителни радиатори.
Прави си самоделка за 3к и си ти. Ако свие кучи студ -20 2-3 седмици ще запалиш каминката.
2-рата алтернатива е пелетна каминка 10кв най-малката възможна
casio - специалист
Въпрос, който може би не съм питал:
Може ли да работят термопомпата въздух вода и камината на дърва заедно? Имам предвид, ако стане голям студ да спра термопомпата и да горя дърва, ако се затопли на -10 и нагоре вече да разчитам САМО на термопомпата?
Моля ако някой познава специалист в тази област, който да предложи работещо решение в моя конкретен случай нека да даде телефон, ще съм благодарен.
шоп - майстор
чет ное 26, 2020 7:21 pmcasio написа:

Може ли да работят термопомпата въздух вода и камината на дърва заедно? Имам предвид, ако стане голям студ да спра термопомпата и да горя дърва, ако се затопли на -10 и нагоре вече да разчитам САМО на термопомпата?
Може
casio - специалист
Това е невероятно добра новина.
Обаче един лек проблем - в хола, където е камината, когато работи ТП, логично камината няма да работи. Тоест ще трябва още един допълнителен радиатор за хола от да кажем 20 глидера за да имам отопление в хола, когато не ползвам дървата.
Когато запаля камината, просто ще спра радиатора в същата стая от кранчето за да не го топли и него, защото става излишен, а и камината е оразмерена без него.
Ако бъркам в логиката нека някой даде съвет.
И пак да помоля ако някой знае кадърен и мислещ майстор с ефективно решение нека даде координати.
Благодаря предварително.
шоп - майстор
чет ное 26, 2020 7:56 pmcasio написа:
Тоест ще трябва още един допълнителен радиатор за хола
За там си купи вентилаторен конвектор.
След 1-2 зими ще осъзнаеш ефекта и сигурно ще смениш радиаторите с водни конвектори

Всъщност ако си опроводил радиаторите с тръбички ф16 хич няма да е добре за работа при нискотемпературно отопление.

Тема "От парно на дърва към термо помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: