Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Jacket - специалист
Здравейте,

В момента съм в процес на закупуване на къща. Отоплението е реализирано с термопомпа (може би дори две) и газов котел, с конвектори по стаите. Купувам я от прекупвач, който няма идея как работи инсталацията. Засега нямам контакт със оригиналния собственик/строител. Опитвам се да разгадая как работи отоплителната инсталация възможно най-скоро защото очаквам до месец да започнем да се нанасяме и ми се иска поне да е топло, пък догодина ако трябва ще текат преработки.
Инсталацията е направена 2017 година и не е работила поне една зима, а може би и две.

Това което най-много ме притеснява е че има инсталирана някаква специфична система за автоматизация от българска фирма Global Data, която май за съжаление вече не оперира. Поне сайта им е наполовина счупен, а на телефоните вдигат някакви хора които не знаят за какво става дума... В къщата няма никъде видими термостати по стените, само конвектори, а една котелното помещение има голямо табло с автоматиката но и тя освен един голям червен бутон няма никакви други контроли. Т.е. аз дори не знам как да я включа тази система :? камоли да настроя някаква температура. Моля за някакви идеи ако изпълнението ви се вижда познато, как да разгадая как работи тази автоматизация. Най-добре би било да се намери контакт с някой от хората от тази фирма, която май се е разпаднала, но засега не успявам.

Големи снимки има тук:

brum - майстор
Последната картинка дава някаква бегла идея каква е автоматизацията. Тези от Глобал Дата нямат общо освен, че са произвели единият от компонентите.

Та това в кутията изглежда да е управлението. Горе в дясно имаш захранващ блок с UPS функция. Провери дали захранващият блок работи. Като минимум го гледам, че захранва switch-а отдолу и без него няма да има комуникация между отделните контролери.

Като провериш захранването виж дали тия конвектори ще тръгнат. Пусни 1-2 в режим отопление и очаквам да върнат сигнал към тази кутия, че е поискано отопление. Това на свой ред трябва да почне да подгрява някой от буферните съдове, да включи някоя и друга циркулационна помпа, да премести някоя задвижка.

Не ми прилича на стандартно изпълнение, а на нещо самоделно. Търси информация от бившите собственици. Ако те не могат да ти помогнат ще се оправяш основно сам. Такова нещо през форум трудно ще се разплете.
vlax - майстор
вт окт 22, 2024 11:15 pmbrum написа:
Последната картинка дава някаква бегла идея каква е автоматизацията.
Цъкни на картинката, има още снимки эа гледане,ама не съм аз човека който може да му помогне.Ти си човека.
:partyman:
Jacket - специалист
Благодаря brum!
Тези от Глобал Дата нямат общо освен, че са произвели единият от компонентите.
Това ми беше първата реакция и на мен като го видях, но след това им разгледах сайта и видях че правят много подобни цялостни системи: http://www.globaldata.bg/img/solutionsP ... y_2012.pdf
Също така ако ми направи впечатление че един от кабелите в суича излиза от кутията и отива към друга кутия където влиза оптиката за интернета. Това ме навежда на мисълта че тази система може би си говори с нещо в интернет, защото в къщата никъде няма никакви други панели и устройства. Открих и че сайта meter.bg е на тази фирма. Също така едното външно тяло е Ecoflam и тази марка присъства в брошурите им. Та заради тези неща почнах да си мисля че всъщност те са изпълнили цялата инсталация.
Като провериш захранването виж дали тия конвектори ще тръгнат. Пусни 1-2 в режим отопление и очаквам да върнат сигнал към тази кутия, че е поискано отопление. Това на свой ред трябва да почне да подгрява някой от буферните съдове, да включи някоя и друга циркулационна помпа, да премести някоя задвижка.
Това звучи доста логично всъщност и може да се окаже че системата може да си работи автономно, което поне на първо време ще ми е достатъчно. Остава да видя как се превключа между газ/термомпа, най-вероятно няма да е автоматично, защото към контролера не виждам да влизат никакви входящи кабели за данни от датчици, само 220V изходи.

Защо питам във форума... защото все още нямам пълен достъп до имота, капарирал съм го и имаме едни 2-4 седмици докато оправим документации и т.н. Имаме огромна нужда да започнем да живеем там час по-скоро, но понеже вече си е отоплителен сезон, това е може би най-сериозния фактор който би ни забавил ако там има проблем. За момента разполагам с тези снимки които съм направил. Дотук съм звънял в две фирми, които ми отказаха да се занимават със системата защото била самоделна, така че съм леко притеснен. Дори не искат да направят профилактика на термопомпите защото не са чували за марките Ecoflam и Meeting. И за това предпочитам междувременно да посъбера малко информация и от тук, пък е ясно че ще продължавам да търся професионалисти в някакъв момент да разгадаем цялата система. И другото е чисто любопитство. Падам си техничар по принцип и ми е интересно да разбера как работи цялата система, защо например отвън има три външни тела, за БГВ и отопление ли са разделени или са общи заради капацитет (къщата е около 300 квм рзп)? Защо има два буферни съда? Такива неща :)
Последна промяна от Jacket на ср окт 23, 2024 12:49 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Ооо, на зле почва да върви. Тоя синият панел като го цъкаш някъде нещо случва ли се?

Тука май ще трябва да се reverse engineer-ва. Ама това може да се случи само на място от човек със знания, а не през форума.

Защо не пробваш да идеш директно на адреса от сайта им с няколко снимки. Дава ги да са тук:
Sofia, Bulgaria 1111
Sitniakovo blvd 55, entr. A
Tel./fax +359 2 944 77 58
Mobile:+359 887 555 433 +359 896 718 719
Кажи им, че изглежда някой е инсталирал техни продукти и искаш да видиш има ли вариант да ги сервизират и евентуално да генерират нова парола за достъпа до meter.bg.
Jacket - специалист
В крайна сметка се оказа че тази цялата автоматизация контролира само двете малки термопомпи и няма никаква обратна връзка от конвекторите по стаите. Малките термопомпи всъщност са климатици на които агента се върти през външни топлообменници и за това има две допълнителни циркулационни помпи. В момента греем около 200 м2 помещения почти само с Meeting-а настроен на 45 градуса. Газовия котел съм го настроил на 40 ако започне да изнемогва термопомпата при -3 градуса и надолу и мисля че се получава добро комбо. През деня почти не виждам газовия котел да се включва и предполагам че е основно заради бойлера.
Тук приемам всякакви съвети за оптимален сетъп, но сигурно ще си отворя нова тема в някакъв момент :)

Накратко излишно усложнено решение правено от БГ фирма, която е фалирала, собствениците са се разделили и в момента са неоткриваеми. В момента всичко е пуснато ръчно и си работи прекрасно, догодина ще ги преработвам и изривам тези излишни неща и ще сменя конвекторите с малко по-умни за да може да си регулират поне температурата по часове.
brum - майстор
Всичко е добре когато свършва добре!

За комбинация между двете - при мен е базирано на външната температура и цените на тока. Смятам очакваният COP за термопомпата и си смятак колко стотинки ще е kWh топлинна енергия. Сравнявам с цените на газта и на база на това избирам кое да ползвам. Всичко автоматизирано :) .

Миналата зима газовият котел се палеше при -7 до -8 градуса. Или ако ни свърши водата в бойлера :) .

Тема "Автоматизация на термопомпа и газов котел от Global Data" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: