Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ivan_v - специалист
Климатикът е MIDEA MSG 12-HRI с фреон R-22. Tемпературите на двете тръби не съм ги мерил. Мерих само тепмературата на изходящия въздух ( при най-ниската мощност на компресора и най-висока скорост на вентилатора на вътрешното тяло ) и тя е 43 градуса ( при 22-23 грaдуса стайна ).
Печалбата според мен ще дойде от това,че тези 30 градоса( предполагам са някъде толкова) които остават неусвоени от вътрешното тяло ако не ги усвоя са чиста загуба. Имам предвид,че на пример ако преди капилярната тръбичка ( високо налягане ) тепрературата е въпросните 30 градуса, то след капиляра( ниско налягане ) температурата ще е 0 градуса и воднияt топлообменик ще извърши работа за затоплянето на фреона от 0 до 10 градуса. В другия пример , ако усвоя тези 30 градуса и преди капиляра имам 15 градуса , то след него ще имам -15 градуса. Количеството на водата при мен не е проблем и предполагам за топлообменика няма да е проблем на изхода от него пак да има 10 градуса. Във втория вариант водният топлообменик извършва работа по затопляне на фреона с 25 градуса ( вместо с 10 градуса в първия случай). И така при една и съща мощност на компресора се получава по-голям топло пренос.
2v6 - майстор
ivan_v написа:
Климатикът е MIDEA MSG 12-HRI с фреон R-22. Tемпературите на двете тръби не съм ги мерил. Мерих само тепмературата на изходящия въздух ( при най-ниската мощност на компресора и най-висока скорост на вентилатора на вътрешното тяло ) и тя е 43 градуса ( при 22-23 грaдуса стайна ).
Печалбата според мен ще дойде от това,че тези 30 градоса( предполагам са някъде толкова) които остават неусвоени от вътрешното тяло ако не ги усвоя са чиста загуба. Имам предвид,че на пример ако преди капилярната тръбичка ( високо налягане ) тепрературата е въпросните 30 градуса, то след капиляра( ниско налягане ) температурата ще е 0 градуса и воднияt топлообменик ще извърши работа за затоплянето на фреона от 0 до 10 градуса. В другия пример , ако усвоя тези 30 градуса и преди капиляра имам 15 градуса , то след него ще имам -15 градуса. Количеството на водата при мен не е проблем и предполагам за топлообменика няма да е проблем на изхода от него пак да има 10 градуса. Във втория вариант водният топлообменик извършва работа по затопляне на фреона с 25 градуса ( вместо с 10 градуса в първия случай). И така при една и съща мощност на компресора се получава по-голям топло пренос.
Ако говорим за предположения, то аз съм ти ги написал вече. За да се разбере дали има смисъл цялата работа трябва да има точни цифри.
Между другото за мощността е по-важна не температурната разлика на фреона на вход и изход на топлообменника, а температурата на изпарение или кондензация :idea:
ivan_v написа:
Със сигурност ще има положителен ефект. Данфосс имат точно такъв топлообменник като производство. Това което си намислил става и без топлообменник - като запоиш двете тръбички ги изолирай с К-флекс или нещо от сорта. Всички големи хладилни инсталации имат такъв топлообмен осъществен по един или друг начин.
vanko68 - специалист
Всички хладилни,но не и отоплителни инсталации.Не смесвай нещата.
Към адаша- толината в климатика се получава от ефекта"кондензация"на хладилния агент,тоест от фазовото им превръщане от газ в течност.Ти се мъчиш да получиш топлина от охлаждането на течния фреон до по-ниска температура.Само че количеството толина в течния фреон е много малко поради малкия му масов дебит и малката специфична топлоемкост.Освен това ще объркаш нормално проектираните процеси в климатика,което със сигурност ще доведе до обратния ефект-повече разход на енергия.Да не говорим какво ще правиш при охлаждането?
ivan_v - специалист
Климатикът ще го ползвам само за отопление, даже и 4-пътния ще демонтирам.
Надявам се скоро да имам време да реализирям идеята.
vanko68 - специалист
А как ще размразява без 4 пътник ? Или външното се охлажда на вода?
vanko68 написа:
Всички хладилни,но не и отоплителни инсталации.Не смесвай нещата.
Не ги смесвам. При охлаждане се използва изпарителя на хладилната машина. При отопление се използва кондензатора. Самата машина работи по обратния цикъл на Карно. Това е. При положение, че няма да сменяме изпарител с кондензатор и обратно с 4-пътник, няма никаква пречка.
lakosste - специалист
ivan_v написа:
Термопомпата всъщност е климатик на който съм направил възможност за топлообмен на външното тяло със сондажна вода (ТП вода-въздух).
Резултатите са много добри- климатикът е инверторен и при така направената доработка на най-ниската мощност на компресора ( 300 W ) и най-висока скорост на вентилатора на вътрешното тяло температурата на изходният въздух е 43 градуса.

Въпросът ми всъщност е дали ще може да се увеличи още COP ако се направи следното - температурата на фреона преди компресора предполагам е някъде около 10 градуса ( по данни климатикът може да работи при бъншна температура до 30 градуса ) , но ако тя се увеличи би трябвало да се увеличи и COP ( при равни други условия ). Начинът по който предполагам , че е възможно да се увеличи тази температура е като се направи топлинен мост между последните няколко метра на тръбата преди копресора ( до там температурата вече е 10 градуса от водата ) и тръбата която връща фреона от вътрешност тяло ( по- студета ).
Не разбирам от кондензни и изпарителни налягания ,затова ще съм благодарен за експертни мнения.
Колко е дебита на сондажната вода през този тръбен топлообменник в случая?
torbalan - Дървен философ
ivan_v, ако прекараш топлина от изхода на входа на компресора - единственото, което ще постигнеш - е че ще го вкараш в по-гаден режим на работа...

СОР-а ще падне...

п.п.
тя тая тема стара, като библията била :)
ivan_v - специалист
lakosste написа:
ivan_v написа:
Термопомпата всъщност е климатик на който съм направил възможност за топлообмен на външното тяло със сондажна вода (ТП вода-въздух).
Резултатите са много добри- климатикът е инверторен и при така направената доработка на най-ниската мощност на компресора ( 300 W ) и най-висока скорост на вентилатора на вътрешното тяло температурата на изходният въздух е 43 градуса.

Въпросът ми всъщност е дали ще може да се увеличи още COP ако се направи следното - температурата на фреона преди компресора предполагам е някъде около 10 градуса ( по данни климатикът може да работи при бъншна температура до 30 градуса ) , но ако тя се увеличи би трябвало да се увеличи и COP ( при равни други условия ). Начинът по който предполагам , че е възможно да се увеличи тази температура е като се направи топлинен мост между последните няколко метра на тръбата преди копресора ( до там температурата вече е 10 градуса от водата ) и тръбата която връща фреона от вътрешност тяло ( по- студета ).
Не разбирам от кондензни и изпарителни налягания ,затова ще съм благодарен за експертни мнения.
Колко е дебита на сондажната вода през този тръбен топлообменник в случая?
Около 1200-1300л/ч , но може и двойно по-малко. При мен температурата е 12гр. , а на изхода около 8 до 10 гр.
ПП. сега довършвам помещението( шахта в земята така,че подпочвената вода ще е на по-малко от 2 метра) ,където ще бъде монтирана термопомпата и до няколко седмици започвам монтажа.

Тема "Повишаване COP на термопомпа ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: