• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
naughty - специалист
atanLII написа:
Вътрешното тяло на климатика от който си направих ТП ВХ-ВОДА преправих на конвектор, но много бързо охлажда водата.Вентилатора е много мощен и дори на малките обороти сваля температурата на водата с 10гр. само за 30-40 секунди. Секциите му са спаралелени в 3 групи и пропускливоста му е по добра от тръбите с които е свързано с колектора. За сега съм му сложил хартия за да закрия част от филтрите и съм го включил през тактово реле за време по 40 секунди. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем и какво по интелигентно решение може да се приложи.
опитай да намалиш/увеличиш дебита на водата? сложи едно кранче и го врътни. Нормално е да е до 2л / мин
vankovarnata - специалист
naughty написа:
atanLII написа:
Вътрешното тяло на климатика от който си направих ТП ВХ-ВОДА преправих на конвектор, но много бързо охлажда водата.Вентилатора е много мощен и дори на малките обороти сваля температурата на водата с 10гр. само за 30-40 секунди. Секциите му са спаралелени в 3 групи и пропускливоста му е по добра от тръбите с които е свързано с колектора. За сега съм му сложил хартия за да закрия част от филтрите и съм го включил през тактово реле за време по 40 секунди. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем и какво по интелигентно решение може да се приложи.
опитай да намалиш/увеличиш дебита на водата? сложи едно кранче и го врътни. Нормално е да е до 2л / мин
При него проблена както си мисля се изразява в 6мм. каквото и да прави няма сполука. намира си тела от стари клими на 22 с тръба 10мм и е кеф.
atanLII - помощник
Проблема е, че вътрешното тяло е за 8 кв. топлинна мощност, тръбите към него са 16мм, а външното тяло е за цялата система (още три радиатора). Просто трябва да му намаля мощността, до около 30% от мощността на системата. Не е толкова проблема в циркулацията, а че мощността трябва да се разпредели на повече консуматори.
atanLII - помощник
тръбите му са наистина 10мм. Не е в циркулацията проблема, трябва да намаля мощността на вътрешното тяло.
atanLII - помощник
Може би трябва да се намери начин за регулиране оборотите на ветилатора.
naughty - специалист
atanLII написа:
тръбите му са наистина 10мм. Не е в циркулацията проблема, трябва да намаля мощността на вътрешното тяло.
ами като намалиш дебита на водата, която минава през него ще намалиш и мощността, която отделя?
vankovarnata - специалист
atanLII написа:
Без фан каква е разликата на вх./из.? Това с външното не е от значение. В момента ползвам външно с отдаване около 8кв. пластинчат-9кв. и три вътрешни/едното е 8кв./. Няма никаква разлика дали ще е активен или не някой фан. На всички съм свалил оборотите и в начало докато превърти въздуха и го стопли духат леко хладно. Поради хладния въздух пускам фановете със закъснение на много ниски обороти.
2v6 - майстор
vankovarnata написа:
...
В момента ползвам външно с отдаване около 8кв. пластинчат-9кв. и три вътрешни/едното е 8кв./. Няма никаква разлика дали ще е активен или не някой фан. На всички съм свалил оборотите и в начало докато превърти въздуха и го стопли духат леко хладно. Поради хладния въздух пускам фановете със закъснение на много ниски обороти.
Защо си сложил топлообменник и циркулация с вода :?
Не може ли да свържеш директно вътрешните тела към външното :?:
denuchi - специалист
Опитай да притвориш малко радиаторите. Увеличи оборотите на помпата да прекарваш повечко вода от там. (според мен поне 500л/ч) Водата не е глупаво нещо като види съпротивите в тялото и бяга от там.
atanLII - помощник
Системата е водно с 5 панелни радиатора. От външното тяло на климатик 30-ка си направих ТП въздух-вода. Вътрешното тяло преправих на конвектор и го монтирах на мястото на един от радиаторите. Не мога да правя други промени по системата. Циркулационната помпа е на максимални обороти. Вентилатора на вътрешното тяло(сега конвектор) са високи и бързо охлажда топлообменника. Оборотите му трябва да намаля,но е асинхронен и няма как. Може би някакъв честотен инвертор.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: