Благодаря на колегата Стоев за търпението да ни ограмоти - за мен много полезно. Споменах, че климатиците на са ми силата.
Ще си позволя някои уточняващи въпроси/мисли или собствени заблуждения.
И за мен (като Тани) е по-коректно да разгледаме първо активен/пасивен рекуператор, като приемем засега, останалите инсталации за идентични - тръби, вентилатори, подгряване и пр.
После ще добавим доп. добиви/загуби.
Та изяснихме (експертно) за пасивен рекуператор - 50-60%.
2. Ако т.1 е вярна, остава да видим на какво повече между 60 и 100% можем да разчитаме с климатика. Не вярвам някой да твърди, че можем да усвоим повече от наличното 100%.
После да видим с какви +/- и на каква цена.
Тук, първото неясно за мен е този СОР.
Вярно, с бъдещата установка ще се опитаме да хванем някаква част от топлинните загуби край компресора - колко не знам?
- Доста ме притеснява прякото (възможно рутинно) боравене с този СОР.
Подразбирам, че той се определя, изпитва и рекламира при НОРМАЛНИ режими на работа на климатика - като термопомпа. Тук (поне аз) виждам работа в режим топлообменник (рекуператор) и доколко данните за СОР и изобщо методиките за пресмятане важат в този случай ми се губи.
Ще си позволя някои уточняващи въпроси/мисли или собствени заблуждения.
И за мен (като Тани) е по-коректно да разгледаме първо активен/пасивен рекуператор, като приемем засега, останалите инсталации за идентични - тръби, вентилатори, подгряване и пр.
После ще добавим доп. добиви/загуби.
a_stoev написа: Аз поне нямам претенции да грешиш някъде. Освен май за теоретични максимум да изясним, че става въпрос за максимум на рекуперация да е 100%, тука това КПД не ми се вижда много на място, евентуално ...1. Действително го мисля като КПД на рекуперация - % на усвояване (рекупериране) на изхвърляната енергия. Виждам, че настойчиво го избягваш и в коментарите към линковете по-горе използваш "ефективност" - не ми бърка съществото, ако така е прието професионално.
Та изяснихме (експертно) за пасивен рекуператор - 50-60%.
2. Ако т.1 е вярна, остава да видим на какво повече между 60 и 100% можем да разчитаме с климатика. Не вярвам някой да твърди, че можем да усвоим повече от наличното 100%.

После да видим с какви +/- и на каква цена.
Тук, първото неясно за мен е този СОР.
a_stoev написа: 2. При 2 kW отнети от външното ще вкара на вътрешното грубо 2kW+загубите на компресора. Ако COP е 3 те са 0,6 (6) kW = 2,66kW.- Моето разсъждение е: Той хубаво ще прехвърля 2kW (нека дори да са 100% от изхвърляната енергия), НО ще изразходва за целта 0,6kW, което няма да го отличи съществено от пасивния рекуператор - въпросната ефективност отива към ~70%.
COP колко енергия се изразходва за да преместиш 1 енергия от едното тяло в другото.
Вярно, с бъдещата установка ще се опитаме да хванем някаква част от топлинните загуби край компресора - колко не знам?
- Доста ме притеснява прякото (възможно рутинно) боравене с този СОР.
Подразбирам, че той се определя, изпитва и рекламира при НОРМАЛНИ режими на работа на климатика - като термопомпа. Тук (поне аз) виждам работа в режим топлообменник (рекуператор) и доколко данните за СОР и изобщо методиките за пресмятане важат в този случай ми се губи.