• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
8180 - майстор
Благодаря на колегата Стоев за търпението да ни ограмоти - за мен много полезно. Споменах, че климатиците на са ми силата.

Ще си позволя някои уточняващи въпроси/мисли или собствени заблуждения.
И за мен (като Тани) е по-коректно да разгледаме първо активен/пасивен рекуператор, като приемем засега, останалите инсталации за идентични - тръби, вентилатори, подгряване и пр.
После ще добавим доп. добиви/загуби.
a_stoev написа:
Аз поне нямам претенции да грешиш някъде. Освен май за теоретични максимум да изясним, че става въпрос за максимум на рекуперация да е 100%, тука това КПД не ми се вижда много на място, евентуално ...
1. Действително го мисля като КПД на рекуперация - % на усвояване (рекупериране) на изхвърляната енергия. Виждам, че настойчиво го избягваш и в коментарите към линковете по-горе използваш "ефективност" - не ми бърка съществото, ако така е прието професионално.
Та изяснихме (експертно) за пасивен рекуператор - 50-60%.

2. Ако т.1 е вярна, остава да видим на какво повече между 60 и 100% можем да разчитаме с климатика. Не вярвам някой да твърди, че можем да усвоим повече от наличното 100%. :!:
После да видим с какви +/- и на каква цена.
Тук, първото неясно за мен е този СОР.
a_stoev написа:
2. При 2 kW отнети от външното ще вкара на вътрешното грубо 2kW+загубите на компресора. Ако COP е 3 те са 0,6 (6) kW = 2,66kW.
COP колко енергия се изразходва за да преместиш 1 енергия от едното тяло в другото.
- Моето разсъждение е: Той хубаво ще прехвърля 2kW (нека дори да са 100% от изхвърляната енергия), НО ще изразходва за целта 0,6kW, което няма да го отличи съществено от пасивния рекуператор - въпросната ефективност отива към ~70%.
Вярно, с бъдещата установка ще се опитаме да хванем някаква част от топлинните загуби край компресора - колко не знам?

- Доста ме притеснява прякото (възможно рутинно) боравене с този СОР.
Подразбирам, че той се определя, изпитва и рекламира при НОРМАЛНИ режими на работа на климатика - като термопомпа. Тук (поне аз) виждам работа в режим топлообменник (рекуператор) и доколко данните за СОР и изобщо методиките за пресмятане важат в този случай ми се губи. :?
perko - специалист
Ето малко и за икономическата обосновка или до колко би била тази система ефективна.
Пасивния рекуператор затопля входящия въздух, като отнема топлина от изходящия, докато температурите не се изравнят (това в идеалния случай). Значи до тук имаме 50% усвояемост на топлината. С активен рекуператор тея проценти биха могли да нарастнат до 70% - 80% да речем. Значи въпроса е дали за 30% от топлината, излезнала от вентилационната система, си заслужава да се прави активен рекуператор. Като се има предвид, че около 16% от топлината за отопление, се губи от вентилацията. От тук следва, че за да се спестят 8% от общото потребление на енергия за отопление, може да се ползва пасивен рекуператор, за да взъзобновим околко 14% от топлото - активен рекуператор. Разходите за отопление за един сезон са да речем 1000лв (по-малко са). 140лв биха се спестили (в доста идеален случай) от активна рекуперация. Това нещо ще се изплати, даже и да е направи си сам, след поне 10 години.
Ако е пасивен рекуператора, сметката идва на 80лв на сезон.
Все пак, ако така и така имаш климатици и вентилация, може да насочиш изходящата тръба на вентилацията към климатика. Не знам колко ще се спести, но предвид инвестициите, ще си залужава. Иначе е безмислено.
bulhomes2 - майстор
Perko бъркаш още в началото. И аз мислех като теб преди но ме поправиха съфорумци. Идеалния случай на пасивен рекуператор не е както казваш да се изравнят температурите. Снощи го казах и в съседната тема - ако рекуператора представлява 2 дълги тръби една в (до) друга - ако изходящия и входящия поток са в една посока - да - тогава идеалния случай е изравняване на температурите при 50% от делтаТ. Но яко са противоположни посоки вече идеалния случай е изравняване на температурите на двата потока в двата края.
2v6 - майстор
perko написа:
... 140лв биха се спестили (в доста идеален случай) от активна рекуперация. Това нещо ще се изплати, даже и да е направи си сам, след поне 10 години.
...
За да сметнем времето за изплащане да тръгнем отзад със сметките - един 9-ка климатик струва 200 лв.
Колко струва един пасивен рекуператор?
Тани - модератор
2v6 написа:
perko написа:
... 140лв биха се спестили (в доста идеален случай) от активна рекуперация. Това нещо ще се изплати, даже и да е направи си сам, след поне 10 години.
...
За да сметнем времето за изплащане да тръгнем отзад със сметките - един 9-ка климатик струва 200 лв.
Колко струва един пасивен рекуператор?
Ако се купи от там където е купена 9-ката сигурно и той толкова :)

Оттам нататък обаче пасивния не ни струва нищо!
А активния??? Всеки месец ток ,а всеки се сеща колко изкарват климатиците по 200 лева!
vladaeca - напреднал
Когато говорят( пишат ) професионалистите(a_stoev) и модераторите мълчат. :-D :-D :-D
a_stoev - искам да благодаря за отделеното време, за теоретичните познания и начини за смятане. Пропуснах да благодаря за know-how -то. :)
За моя съжаления ня съм инсталатор на климатици, а даже нямам и познат, който би ме уредил с евтини части. Това, което мислех да направя е следното.
Да купя един прозоречен климатик Midea -280лв. 3Kw, срещу 1,4кw. електричество.
Ще го разглобя и ще ползваен неговите външен и вътрешен топобменик и да поткарам идеята си в действие. Те даже са доста удобни като рамерси. Ако пък, някой може да предложи части според примерът на a_stoev нека пише ЛС.
С помоща на познаията от твоите постове мисля, че
ще успея да се справя с изисленията. Ако имам въпроси си запазвам правото да питам.
Също имам желанието да направя едно добъро замерване с цел да се види разликата и КПД-то между просто климатик и след това превърнат в рекуператор. Видях че един колега е правил такоа нещо.

Ако някой има по добра идея за снабдяване с части нека пише.

И последно като допълнение към рекуперацията ще напиша следното.
Входящия въздух е хубаво да преминава около 20метра под земята на дълбочина под 1м за да се сгрее леко.Чувал съм че това доста способствало за ефективността.
Тани - модератор
Ами явно съм си изгубил времето и нервите за съжаление!Исках да ти направя добро! Поне като си решил да го почваш разбра ли каква ефективност може да очакваш??? Моля те кажи и какви са предимствата , че така и никой не ми отговори ?

Ето ти за да имаш база за сравнение данните на един пасивен:

Ефективност 92%
Консумация на ГОДИНА при ДЕНОНОЩНО ИЗПОЛЗВАНЕ (22 часа малка скорост и 2 часа висока) 112 kW/h = 16.80 лв /година

Което прави 306 W/h на ден консумация или 0,046 лв на ден

Твоя вариант - 1,4kW/h 0,21лв на час.
при 24часа независимо от скоростта на вентилацията - 33,6kW/h = 5,04 лв на ден

за година 1 839,6 лв.

Ами честито на печелившите! (НЕК в случая)
По икономичен вариант е да отвориш прозореца и да си пуснеш климатика в оригиналния му вид - вероятността да изключи е по-голяма , а и икономията също!

Ако след тази икономическа обосновка кажеш , че ще правиш този рекуператор спирам да пиша по темата . Всъщност мога да се включа със съвети по конструкцията , но няма да се опитвам да те отказвам!

ПП Когато фактите говорят и боговете мълчат! Аз досега само с факти говорех , а професионалистите с мнения!
vladaeca - напреднал
ЕДНО СИ МОДЕРАТОР ЗНАЕ ЕДНО СИ МОДЕРАТОР БАЕ

Аз такъв човек през живота си не съм срещал.
От толкова писане да не ти влезе еин ред в главата.

Човекът, който нищо не разбира направи крайното заключение към темата.

Пожелавам ти успех в модераторството.

8180: Мнението съдържа противоречащи на Правилата части.
vladaeca - напреднал
ЕДНО СИ МОДЕРАТОР ЗНАЕ ЕДНО СИ МОДЕРАТОР БАЕ
Много са ти грешни сметките бре Тани...
Още едно доказателство, че от всичко псано нищо не ти влезе в главата.

Отностно направата на активен рекуператор - хич не съм се отказал.
ДА СМЯТАМ ДА ГО НАПРАВЯ, защото искам в къщата ми да има вентилация + активна рекуперация.

Пожелавам ти успех в модераторството.

И един съвет от мен.
Недей да вредиш на форума като спамиш темите с твоята некомпетентност.

8180: Мнението съдържа противоречащи на Правилата части.
Тани - модератор
Това мнение ли е или факт? Цитирай някоя моя некомпетентност? Защото иначе си остава грешно мнение, което може да бъде класифицирано като обида!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: