• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
klomo - специалист
Може и да е глупав въпрос,но ще питам.
Живея в панелен блок на 7- ми етаж (3-стаен),на централно отопление.Преди две или три години съседа над нас си монтира 3 бр. климатици на LG.
Интересуваме :
-има ли право да се монтира климатик ,при положение ,че сме с централно отопление(предполагам ,че да ,но за всеки случей питам)
-има ли някакви отстояния ,на който трябва да стои климатика такаче да не създава вибрации на мен(понеже този над холът ми бучи като е студено цяла нощ)

Да спомена ,че апартаментът навсякъде е с PVC 5-камерна дограма ,стъклопакет 32 с три стъкла с различна дебелина .
peter_m - специалист
Е не, няма право ... ако го разберат че си е купил климатик го заплашва доживотен затвор без право на обжалване ...

А по втория въпрос - ако не предприеме мерки за намаляване на шума подай жалба.
ognqnko - напреднал
Никой няма право да променя фасадата на жилищните сгради,без разрешение от собствениците/кооперация,община/,било за климатик или остъкляване на тераса.Но естествено не се спазва,/и аз в това число/.
mitko414 - специалист
klomo,
опита ли да поговориш за проблема със съседа си?
Често е по-ефективно "со кратоце, со благо", отколкото "с рогата напред".

Признавам си, че първият ти въпрос ме развесели: "има ли право да се монтира климатик ,при положение ,че сме с централно отопление". Нали не смяташ, че климатиците се използват само за отопление или имате и "централно охлаждане"?
egx - специалист
ognqnko написа:
Никой няма право да променя фасадата на жилищните сгради,без разрешение от собствениците/кооперация,община/,било за климатик или остъкляване на тераса.Но естествено не се спазва,/и аз в това число/.
са ако го извадиш и черно на бяло от закона и цена няма да имаш.

иначе и аз те съветвам да поговориш със съседа.още от монтирането ли бучат тия климатици ? Чувал съм че има някакви гумени тампони м/у самото тяло и стойката и не са кой знае какви пари, но те като се износят са причина за вибрации докато за бученето.........
valentino76bs - майстор
mitko414 написа:
klomo,
опита ли да поговориш за проблема със съседа си?
Често е по-ефективно "со кратоце, со благо", отколкото "с рогата напред".

Признавам си, че първият ти въпрос ме развесели: "има ли право да се монтира климатик ,при положение ,че сме с централно отопление". Нали не смяташ, че климатиците се използват само за отопление или имате и "централно охлаждане"?

''со кротце со благо'' първия път,втория път тупалки... в България е рай всичко може.....
valentino76bs - майстор
klomo написа:
Може и да е глупав въпрос,но ще питам.
Живея в панелен блок на 7- ми етаж (3-стаен),на централно отопление.Преди две или три години съседа над нас си монтира 3 бр. климатици на LG.
Интересуваме :
-има ли право да се монтира климатик ,при положение ,че сме с централно отопление(предполагам ,че да ,но за всеки случей питам)
-има ли някакви отстояния ,на който трябва да стои климатика такаче да не създава вибрации на мен(понеже този над холът ми бучи като е студено цяла нощ)

Да спомена ,че апартаментът навсякъде е с PVC 5-камерна дограма ,стъклопакет 32 с три стъкла с различна дебелина .
ти в кой свят живееш бе брато тва е Булгаристан не 3,.......23 може да накичи ....да ти кажа ли как е във Франция/обаче незнам дали важи за всички градове или само за определени квартали/ жив свидетел съм за да си сложиш климатик 3 съседа нагоре надолу налявао и надясно трябва да се разпишат ,там където съм бил на ни една тераса не видях простор да се веят гащи и пране.....за да сложиш паркет пак трябва да искаш разрешение от комшията от долу дива работа...а може би цивилизована...
vk - специалист
За повишения шум и вибрации - виж дали няма да стане с монтаж на някакви гумени тампони или други гуми, като средство за изолация от вибрации.
За шума, ако искаш да се оплакваш - пуска се писмо до РИОКОЗ и се прави замерване по "наредба 6" НАРЕДБА № 6 ЗА ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ШУМ В ОКОЛНАТА СРЕДА
ArturDent - Почти Безобиден
vk написа:
пуска се писмо до РИОКОЗ и се прави замерване по "наредба 6"
Нищо няма да стане. Приятел вика РИОКОЗ заради компресор на хладилник на магазин/транжорна под тях, но се оказа че влизат в норма. Вярно звука е много дразнещ, особено нощем, но в норма. 100% и при вас ще се окаже в норма.

П.П. Какво правеше той? Вечер, като си тръгнеха от работа работниците отиваше и им спираше тока - от бушона, с надеждата да им се развали месото. Накрая продаде апартамента.
  • 1
  • 2

Тема "Има ли право да се монтира климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: