Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
valio2007 - специалист
Доста недостатъци има системата. Горе са посочили доста от тях. Аз ще добавя, че в крайна сметка рекуперацията ще е не повече от 2%, което обезсмисля целия труд.
bulhomes2 - майстор
a_stoev написа:
Имам в предвид обикновени с кръстосан поток. Ако искаш по висока ефективност слагаш 2 последователно.
Явно не съм попадал на такива за по 150 лв..
a_stoev написа:
...да сложиш управляеми клапи вместо индивидуални вентилатори. Управляеми клапи по може да направиш сам ако ти се ръкоделства...
Ръчно лесно ще ги направя. Обаче не ми иде как д ги комадвам с ток. Иначе е готино - с два вентилатора далеч от стаите...
bulhomes2 - майстор
inspo написа:
...Достатъчно е проветряване с отваряне на прозореца от време на време...
Ако можех да разчитам на гостите, че ще се сетят да си отварят и проветряват - няма проблеми. А ако няма входящ въздух вентилатора в банята какво ще изхвърли навън?
bulhomes2 - майстор
vasikata написа:
Не съм сигурен дли такъв тип рекопреция няма да ти илезе по скъпо от стандартен рекоператор но, за да стане ефективна поне вентилацията трябва да почнеш с някои основни сметки като казаха колегите. Обем и предназнчение на помещенията, приблизителен брои хора, стигаш до някакъв дебит по които се определя сечението на въздуховода, правят се сметки за загуби по въздуховода и се поределя вентилатор с изчисления дебит и напор. По схемата която си дал единствения начин да не се смесват миризмите е да имаш един смукателен вентилатор на края, а в баните да сложиш клапи които да се отварят при необходимост. Освен тях ще трябва да има клапи за настроика на дебита на всеки клон на вентилацията иначе ще смуче по наи-малкото съпротивление. Въздуховода трябва да е изолиран иначе зимата ще прави конденз. Ако събереш всичкия въздух във въздуховод Ф110 няма да шуми а направо ще свири.
И накрая ако трябва да тази вентилация да мине пред съответните органи няма да стане. Колегата inspo ти е написал основните правила по закон.
Какво разбираш под "стандартен рекуператор". Щото съм невеж и само на Прометеото съм виждал рекуператора. Сметки и изчисления за диаметъра на въздуховодите и мощността на вентилатора благодарение на АнтонВМ мога да направя, но както в началото написах - на този измислен рекуператор няма как да му знам загубите. По схемата която си дал единствения начин да не се смесват миризмите е да имаш един смукателен вентилатор на края, а в баните да сложиш клапи които да се отварят при необходимост. Това не го разбрах. Ако ползвам леко променения план с по 2 вентилатора в стая с клапи - не се сещам как ще се смесват... А да не би да имаш впредвид, че ще се смесват в изходящата тръба? Едва ли - какво ме интересува тя? Ако искаш да кажеш, че е възможно миризмата от една баня да влезе в друга вече не ми е ясно как ще стане.

Съответния органът съм аз. Пред мен трябва да мине.
inspo - майстор
bulhomes2 написа:
inspo написа:
...Достатъчно е проветряване с отваряне на прозореца от време на време...
Ако можех да разчитам на гостите, че ще се сетят да си отварят и проветряват - няма проблеми. А ако няма входящ въздух вентилатора в банята какво ще изхвърли навън?
Ще изхвърли, че пушек се вдига :-D
Това да не ти е барокамера. Въздух колкото за вентилатора от банята винаги има. А ако не изхвърля добре може да се сложи една решетка на вратата на банята.

До сега не съм виждал хотел с вентилация в стаите. (може и да има някъде, но едва ли - не е енергийно ефективно да топлиш тоя дето духа)
Има конвектори за отопление или охлаждане но не и изхвърляне на въздуха.
Вентилацията е по конферентните зали, ресторантите и лобитата.
Но щом си решил.
bulhomes2 - майстор
Не съм убеден, че ще има. Брат ми наскоро си сменя дограмата и сега има сериозни проблеми с печката, аспитаора и конденз. За решетката на вратата на банята съм писал още в началото. И хич, ама хич не ми се занимава с вентилация, но не искам да се чудя после как да я правя.
Разгледай подробно тук http://www.tangra.bg/products_BG_11_1.html .
Продават и само топлообменници .
a_stoev - майстор
Като сме тръгнали с рекламите, виж и тук:
http://airtradecentre.bg/PDF/new/Prices ... y_2011.pdf
има от всичко
bulhomes2 - майстор
Само да кажа, че нямам нищо против реклами. Нали вече споменах, че почти не съм виждал купешки или "стандартни" топлообменници.
SithLurker - специалист
Някъде продават ли се такива топлообменници. С противоположен поток на въздуха, а не с кръстосан. В брошурите по-горе май само с кръстосан предлагат.

Изображение

Иначе според немците от passivehause institut няма никакъв проблем да се изтегля въздуха от кухня, баня и тоалетна и по един въздуховод да си влиза в топлообменника. Предполагам че за кухнята (пък и за другите помещения) се ползват някакви филтри за да не влизат във въздуховода мазнини и прочее гадости.

Изображение

Освен това масово се ползват за 150-200 кв. м. къщи, вентилационни системи с капацитеет от 400-500 куб. м./ч. (може би се приема че не се пуши в тези къщи)

Тема "Моето решение за вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: