• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
SithLurker - специалист
Разглеждайки един сайт за пасивни къщи попаднах на едно подобно устройство което претендира за 99% ефективност при 100 куб.м./час(максимален капацитет 320 куб.м./час) и има фантастично нисък разход на електроенергия.
Освен това има по-конвенционален топлообменник който може и сам да се пробва да си направи човек ако реши да се хвърля на направи си сам решение.

Въпросното устройство има сертификат от Passivehouse institut., така че може би наистина е толкова ефективно. Въпросната машина беше инсталирана в двуетажна къща 160 кв.м. РЗП.

Ето и брошурата:
http://www.sachsenland-bauelemente.de/d ... 080910.pdf
Bulgaria Therm - специалист
SithLurker написа:
Разглеждайки един сайт за пасивни къщи попаднах на едно подобно устройство което претендира за 99% ефективност при 100 куб.м./час(максимален капацитет 320 куб.м./час) и има фантастично нисък разход на електроенергия.
Освен това има по-конвенционален топлообменник който може и сам да се пробва да си направи човек ако реши да се хвърля на направи си сам решение.

Въпросното устройство има сертификат от Passivehouse institut., така че може би наистина е толкова ефективно. Въпросната машина беше инсталирана в двуетажна къща 160 кв.м. РЗП.

Ето и брошурата:
http://www.sachsenland-bauelemente.de/d ... 080910.pdf
Немците няма да рекламират нещо, което не отговоря на параметрите. В случая има два съществени момента, които позволяват да се вдигне ефективността:
- по-голямата площ на топлообменника - 60 кв.м срещу 30 кв.м на Prometeo(е, това води до по-големи габарити на немския);
- специална вакуумна изолация.
bulhomes2 - майстор
Bulgaria Therm написа:
Не разбрах какво искаш да купиш, топлообменника на Prometeo HR 400 или целия пасивен рекуператор Prometeo HR 400?
Ще ме извините, че не се усетих, че цената (6-700 лв) е само за топлообменника. Сега наистина се сещам, че срещах нещо от сорта на 4-5К лв за рекуператора и въобще не абарисах, къде изчезнаха тия суми.. Пак казвам - с огромното ми уважение към Вас, че си направихте труда да копирате схеми и да ми ги пратите по пощата - ще Ви откажа за този рекуператор. Надявам се когато стигна до окончателно решение ка да изпълня отоплителната си система, Вашата цена да ми е по сърце и възможности.
Тани - модератор
Ето и на руски , за тези които не знаят немски

http://www.sachsenland-bauelemente.de/r ... ir-vip.pdf

А ето и още един рекуператор с над 90% ефективност!

http://www.vent-axia.com/files/pdf-down ... minder.pdf

И даже са написали какво точно означават тези 90% - разликата между температурата на входящия и изходящия въздух ако си превеждам правилно?

Energy Conservation
• The unique heat exchanger cube offers a high level of heat recovery – up to 90% of the temperature based differential of the out going air.
• Allows cooler fresh air to be drawn into the property during warmer summer months, eliminating the need to leave windows open.
• Provides free night time cooling reducing the internal building temperature to the required Comfort Temperature.
• User adjustable Comfort Temperature setting (16° to 30°C).

И още ...

http://www.itho.co.uk/Ventilation/Produ ... aspx?id=19
a_stoev - майстор
Я пак да хвърля едно лайно във вентилатора ;)

Както вече се спомена при пасивните рекуператори се налага защита от замръзване която се реализира с dP (диференциален пресостат). Следи разликата в налягането преди и след топлообменика. Ако разликата се повиши отваря байпасна клапа (ПЖР) за някакво време. Тази разлика е пропорционална на скоростта на потока през топлообменика което значи, че при променлива скорост на вентилатора не може да работи коректно защитата от замръзване. Това го пиша по повод идеите за вентилация с променлив капацитет. Да го имате в предвид, че няма как да стане, освен с трансмитери за налягане, датчик за скорост на потока и контролер да смята дали dP е в норма при съответната скорост.

Също така, мисля че е разумен компромис между цена и ефективност вместо противоточен топлообменик (шестоъгълните) да са ползват два с кръстосан поток (квадратните) последователно. Загубената топлина в % пада на квадрат. Ако имаме ефективност на единичен топлобменник 0,6 двойния ще има 0,6+0,6*(1-0,6)=0,84 което доближава противоточните. dP на получената система вероятно ще се изравни с dP на противоточн топлобменник.
sonofsyn - специалист
Средна мошност за отопление за отоплит сезон при V=200м3/за час 18 часа на ден
Вътрешна темп. 22гр
Външна темп. Средно за отоплит сезон 4гр
Qn=V.ρ.c.(tвът-tвън)
..ρ=1,25 kg/m3 плътност на въздуха м/у 0до10 гр
c=1.005 kJ/kg/K специфичен топлинен цапацитет на въздух м/у 0до10 гр
Qn=(200/3600).1,25.1.005.(22-4)
Qn=1,26 kW
Средна топлинна мощност на рекуператора
Qr= Qn.ηr=1,26.0,92=1,159kW
..ηr=92% ефективност на рекуперативния блок
Енергия спестена за отоплителен сезон ~ 5месеца – 150 дена, 18 часа на ден
E= Qr.150.18=3129kW
Консумация за вентилация 20 W Eв=0,02.150.18=54kW
Eтотално спестени=3129-54=3075kW
Поправете ако някъде бъркам
Поправям се Етотално спестена=3075 kW.h
Но тока сега е 0,18лв дн и 0,15 нщ ~ 0,17 средна + 5 % увеличение от юни = 0,1785лв
За следващия отоплителен сезон парите ще са 548лв
Последна промяна от sonofsyn на вт мар 01, 2011 9:57 am, променено общо 1 път.
a_stoev - майстор
sonofsyn написа:
E= Qr.150.18=3129kW*h
Консумация за вентилация 20 W Eв=0,02.150.18=54kW
Eтотално спестени=3129-54=3075kW*h
Поправете ако някъде бъркам
Забравил си дименсията за време ;). енергията е в kW*h.
Добави и цената на kW*h ~15ст. и излиза 460лв на сезон

опс. и аз съм един пишман редактор.Поправям се.
Последна промяна от a_stoev на пон фев 28, 2011 4:00 pm, променено общо 1 път.
Здравей,

Знам че ти знаеш.
Искам да те помоля да ми дадеш линк за някаква немска "дишаща"регенеративна система :

- две тела фи 200 пълни с метална прежда с реверсивни вентилатори , разположени в отвори в срещуположни стени на къща.
По 30 сек. единият вентилатор смуче,другият издухва.После се сменят .

Знам че ти знаеш. Дай ми линк
Поздрави
Ганчо

a_stoev написа:
SithLurker написа:

Поздравления за сметките.
100 листа алуминий с тези размери ще тежат около 54 кг. Което би трябвало да дойде около 500 лв като цена.

За една средностатистическа къща обаче 1000 m³/h вентилация е прекалено голяма. За повечето къщи и апартаменти 200-300 m³/h ще е пре достатъчно, което сътветно ще означава и по-млако материал за рекуператора.

valio2007 смятал ли си колко ще бъде пада на налягането в дадения от теб по-горе пример при скорост 2 m/s.
Както винаги се оказва, че 'направи сам' варианта е безсмислено скъп и е време да спрем да философстваме и да се хващаме за работа.

http://airtradecentre.bg/PDF/new/Prices ... y_2011.pdf
Последната колона е цената:
HA200 - 0200/2.7/C 200 300 283 от 200 до 500 45 168 115.00
HA300 - 0300/4.0/C 300 300 424 от 600 до 1000 44 114 200.00
HA415 - 0500/5.0/C 415 500 587 от 1200 до 2000 43 148 380.00
115лв ако са проблем, къде сте тръгнали с тази вентилация.

П.П Това се отнася за пасивния вариант.
bobivg написа:
Темата заприлича на някаква викторина. Моите доводи против активния рекупетор никой не ги обори смислено (само коментари с общи приказки). Който каквото иска да си слага. И защо според теб трябва активния да загрява въздуха до 45градиса? Кому е нужно това? :-?
Или имаш в предвид летния режим? Там става истинското мазало.
Тя викторината се почна още от първата страница с едни риторични въпроси. Би ли повторил доводите си срещу активния рекуператор. Сметката която бе изкарал, не е при реални и изпълними условия за непрекъсната работа. Също така на няколко пъти се изтъква предимствата на работа при намален дебит и никой не обоснова нуждата от намален дебит. Ще се слагат ПЖР със задвижки по стаите ли? Или отделни вентилатори? Да говорим за реално изпълними варианти, а не само да философстваме.
На 2V6 въпроса му е дали е възможно dT вход/изход 25*С и както се вижда от снимката е възможно.
a_stoev - майстор
Благодаря за доверието, не не съм чувал за такова чудо. То идеята не е лоша, купуваш 50 кг метални мрежички за търкане и ги тъпчеш в кръгъл въздуховод. Само трябва да засечеш за колко време си отдават температурата и настройваш едно реле за време да ги обръща.
a_stoev написа:
Благодаря за доверието, не не съм чувал за такова чудо. То идеята не е лоша, купуваш 50 кг метални мрежички за търкане и ги тъпчеш в кръгъл въздуховод. Само трябва да засечеш за колко време си отдават температурата и настройваш едно реле за време да ги обръща.
:-) Преди "да си го правим" - да видим как са го решили германците.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: