• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
EDI - майстор
Да ти е честита машината :partyman:
NatalyTake - специалист
Може ли и аз да се включа в молбата за съвет по въпроса за избора на климатик.
Чета от половин ден, а да не кажа колко време разпитвам близки и приятели, но колкото хора-толкова и мнения, а аз не мога да си изясня проблема... Та и аз да си кажа болката: Имам отопляем хол - 22 кв.м. - респективно 52-53 куб.м., и търся охлаждащ/отоплителен климатик, с нисък разход на енергия, къщата е изолирана добре, но ми трябва в определени дни да свали леко температурата или зимата малко да подгрее, защото сме на локално парно и поддържаме 22 гр., а газта ни излиза доста скъпо, ако надуем котлето. На марка не държа. Бюджета е около 1000 лв. Благодаря предварително за идеите.
profy - специалист
В тази тема, също и в тема "Отново питане и съвет за избор на климатик" има доста добри виждания,
в последната и анализ, важен за неспециалисти.
При Вас вариантът е оптимален - през летен период режим охлаждане, може и конвенционален климатик,
през преходните периоди до -5 оС отопление само с климатик - пестите газ,
през преходните периоди и зимен период с външни температури под -5 оД - отопление само на газ.
Целта е да се намалят експлотационните разходи за отопление, което ще се постига с описания режим.
Климатикът следва да е инвертор или хиперинвертор,
марка Toshiba, Toyotomi, Chofu, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Fuji=General=Fujitsu,
отоплителна мощност 4 КВт, 12 000 Btu
коефициент на трансформация или СОР над 4.2.
Приемливите цени са около 1 200 лв + 180 лв. монтаж.
Ако трябва за влезете в бюджет 1000 лв. всичко и топлоизолацията на жилището е 8 см,
а дограмата е РVС, отнемането на битовата влага е чрез влагоуловител,
то може да се спрете и на конвенционален (неинверторен) тип.
Обърнете се към фирма за закупуване и монтаж със собствен сервиз.
В никакъв случай от хипермаркет, даже и на промоция.
VLADO66 - майстор
profy написа:
В тази тема, също и в тема "Отново питане и съвет за избор на климатик" има доста добри виждания,
в последната и анализ, важен за неспециалисти.
При Вас вариантът е оптимален - през летен период режим охлаждане, може и конвенционален климатик,
през преходните периоди до -5 оС отопление само с климатик - пестите газ,
през преходните периоди и зимен период с външни температури под -5 оД - отопление само на газ.
Целта е да се намалят експлотационните разходи за отопление, което ще се постига с описания режим.
Климатикът следва да е инвертор или хиперинвертор,
марка Toshiba, Toyotomi, Chofu, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Fuji=General=Fujitsu,
отоплителна мощност 4 КВт, 12 000 Btu
коефициент на трансформация или СОР над 4.2.
Приемливите цени са около 1 200 лв + 180 лв. монтаж.
Ако трябва за влезете в бюджет 1000 лв. всичко и топлоизолацията на жилището е 8 см,
а дограмата е РVС, отнемането на битовата влага е чрез влагоуловител,
то може да се спрете и на конвенционален (неинверторен) тип.
Обърнете се към фирма за закупуване и монтаж със собствен сервиз.
В никакъв случай от хипермаркет, даже и на промоция.
За 1000лв. описаните марки са над този бюджет, по-добре да се вземе нещо по-немарково напр.GREE и в най-големия студ да се пуска газта.
NatalyTake - специалист
Чувала съм от хора, които се отопляват на климатик, че през зимата ако спреш климатика по някаква причина, след това не можеш да го пуснеш, особено ако външната температура е под -5 градуса, та... Ако ползвам газта така както ме съветвате и като паднат температурите, а после се нормализира, няма ли да прецакам климатика? :sad:
VLADO66 - майстор
По студовете не трябва да се спира.С газта ще му помагате ако се наложи.
EDI - майстор
По принцип няма проблем при стартиране при ниски температури за класните машини, имат си подгряване на компресора и електрониката.За машините от по-ниските класове риска е по-голям.Макар и рядко, случва се блокиране на компресора.Иначе не само по тази причина е добре машината да работи цяла зима - така стаята е темперирана, машината наваксва малки температурни разлики, в повечето време само поддържа температурата с нисък разход и работа на компресора на по-ниски обороти.Иначе наваксва големи разлики, работи на високи обороти, по-трудно затопля помещението и по-често дефроства.
NatalyTake - специалист
Имам още една молба за помощ!? Моля ви, кажете ми как да си изчисля колко ток харчи за 1 час работа или за 24 часа? По-рано някъде бях намирала калкулатор за такова нещо и си бях изчислявала, но сега не мога да го намеря, а не разбирам много от тоци и мощности (консумирани). И какво е това дето се пише-7 или 12 климатик и т.н. Като питам в магазина само се подсмихват и ми казват, да питам мъжа си ... :cry: Вярно е, че съм руса и сигурно не давам много признаци на интелект, но ...
EDI - майстор
Трудно можеш предварително за изчислиш загубите, а от там и консумацията на машината, зависи от много неща.Специалистите могат да ти сметнат топлозагубите, но при инверторните машини не можеш да сметнеш точно консумацията.Най-точно се определя консумацията, като закачиш уредче, което измерва моментната консумация и с натрупване, но това е след закупуване на машината.Цифрите 7,9,12 и т.н. Означава мощност мерена в Британски топлинни единици, т.е. означава се с BTU.
NatalyTake - специалист
А! Да допълня защо ми трябва това. Чак сама се засегнах на тема блондинка :lol: Като си знам разхода на газ, да знам на каква температура да поддържам вътре (не на котлето) (и респективно колко плащам на месец през отоплителния сезон) и да видя колко ще добавя във финикийски знаци, заради екстрата - климатик. Газта не може да ми вдигне много температурата в стаите, защото котлето е такова (ведно с проточен бойлер и т.н.-особености на пейзажа), а понякога ми трябва в хола да е по-топло. В спалните помещения поддържам 17-18 градуса - за сън е екстра. Пък и от цялото това нещо да се ползвам и лятото - за подобни жеги - коментират, че ни чакат още по - жарки лета. Къщата е изолирана и в най-горещото време е 25-27, но нямам пердета. Догодина ще сложа плътни щори и зная, че това не дава възможност да се затопля много помещението.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Моля за мнение за избор на климатик/ци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: