Може ли и аз да се включа в молбата за съвет по въпроса за избора на климатик.
Чета от половин ден, а да не кажа колко време разпитвам близки и приятели, но колкото хора-толкова и мнения, а аз не мога да си изясня проблема... Та и аз да си кажа болката: Имам отопляем хол - 22 кв.м. - респективно 52-53 куб.м., и търся охлаждащ/отоплителен климатик, с нисък разход на енергия, къщата е изолирана добре, но ми трябва в определени дни да свали леко температурата или зимата малко да подгрее, защото сме на локално парно и поддържаме 22 гр., а газта ни излиза доста скъпо, ако надуем котлето. На марка не държа. Бюджета е около 1000 лв. Благодаря предварително за идеите.
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
EDI
- майстор
61 мнения в "Моля за мнение за избор на климатик/ци"
NatalyTake
- специалист
profy
- специалист
В тази тема, също и в тема "Отново питане и съвет за избор на климатик" има доста добри виждания,
в последната и анализ, важен за неспециалисти.
При Вас вариантът е оптимален - през летен период режим охлаждане, може и конвенционален климатик,
през преходните периоди до -5 оС отопление само с климатик - пестите газ,
през преходните периоди и зимен период с външни температури под -5 оД - отопление само на газ.
Целта е да се намалят експлотационните разходи за отопление, което ще се постига с описания режим.
Климатикът следва да е инвертор или хиперинвертор,
марка Toshiba, Toyotomi, Chofu, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Fuji=General=Fujitsu,
отоплителна мощност 4 КВт, 12 000 Btu
коефициент на трансформация или СОР над 4.2.
Приемливите цени са около 1 200 лв + 180 лв. монтаж.
Ако трябва за влезете в бюджет 1000 лв. всичко и топлоизолацията на жилището е 8 см,
а дограмата е РVС, отнемането на битовата влага е чрез влагоуловител,
то може да се спрете и на конвенционален (неинверторен) тип.
Обърнете се към фирма за закупуване и монтаж със собствен сервиз.
В никакъв случай от хипермаркет, даже и на промоция.
При Вас вариантът е оптимален - през летен период режим охлаждане, може и конвенционален климатик,
през преходните периоди и зимен период с външни температури под -5 оД - отопление само на газ.
Целта е да се намалят експлотационните разходи за отопление, което ще се постига с описания режим.
марка Toshiba, Toyotomi, Chofu, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Fuji=General=Fujitsu,
Ако трябва за влезете в бюджет 1000 лв. всичко и топлоизолацията на жилището е 8 см,
VLADO66
- майстор
profy написа:В тази тема, също и в тема "Отново питане и съвет за избор на климатик" има доста добри виждания,За 1000лв. описаните марки са над този бюджет, по-добре да се вземе нещо по-немарково напр.GREE и в най-големия студ да се пуска газта.
NatalyTake
- специалист
Чувала съм от хора, които се отопляват на климатик, че през зимата ако спреш климатика по някаква причина, след това не можеш да го пуснеш, особено ако външната температура е под -5 градуса, та... Ако ползвам газта така както ме съветвате и като паднат температурите, а после се нормализира, няма ли да прецакам климатика? 

EDI
- майстор
По принцип няма проблем при стартиране при ниски температури за класните машини, имат си подгряване на компресора и електрониката.За машините от по-ниските класове риска е по-голям.Макар и рядко, случва се блокиране на компресора.Иначе не само по тази причина е добре машината да работи цяла зима - така стаята е темперирана, машината наваксва малки температурни разлики, в повечето време само поддържа температурата с нисък разход и работа на компресора на по-ниски обороти.Иначе наваксва големи разлики, работи на високи обороти, по-трудно затопля помещението и по-често дефроства.
NatalyTake
- специалист
Имам още една молба за помощ!? Моля ви, кажете ми как да си изчисля колко ток харчи за 1 час работа или за 24 часа? По-рано някъде бях намирала калкулатор за такова нещо и си бях изчислявала, но сега не мога да го намеря, а не разбирам много от тоци и мощности (консумирани). И какво е това дето се пише-7 или 12 климатик и т.н. Като питам в магазина само се подсмихват и ми казват, да питам мъжа си ...
Вярно е, че съм руса и сигурно не давам много признаци на интелект, но ...

EDI
- майстор
Трудно можеш предварително за изчислиш загубите, а от там и консумацията на машината, зависи от много неща.Специалистите могат да ти сметнат топлозагубите, но при инверторните машини не можеш да сметнеш точно консумацията.Най-точно се определя консумацията, като закачиш уредче, което измерва моментната консумация и с натрупване, но това е след закупуване на машината.Цифрите 7,9,12 и т.н. Означава мощност мерена в Британски топлинни единици, т.е. означава се с BTU.
NatalyTake
- специалист
А! Да допълня защо ми трябва това. Чак сама се засегнах на тема блондинка
Като си знам разхода на газ, да знам на каква температура да поддържам вътре (не на котлето) (и респективно колко плащам на месец през отоплителния сезон) и да видя колко ще добавя във финикийски знаци, заради екстрата - климатик. Газта не може да ми вдигне много температурата в стаите, защото котлето е такова (ведно с проточен бойлер и т.н.-особености на пейзажа), а понякога ми трябва в хола да е по-топло. В спалните помещения поддържам 17-18 градуса - за сън е екстра. Пък и от цялото това нещо да се ползвам и лятото - за подобни жеги - коментират, че ни чакат още по - жарки лета. Къщата е изолирана и в най-горещото време е 25-27, но нямам пердета. Догодина ще сложа плътни щори и зная, че това не дава възможност да се затопля много помещението.

Тема "Моля за мнение за избор на климатик/ци" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература