• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
judasfan , Готова ти е схемата и е публикувана . За да не слагам повече линкове използвай някой от по- горните и после с помощното меню отиди на ' Отговори на поставени от вас въпроси "

Само да попитам ..ти наистина ли ще си правиш 90 киловата въздушен чилър сам или имаш кой да помага.

Питам защото дори да ти пратя технологична карта тя би била безполезна ако отсреща не са работили по специалността.

Ако пък се иска да обясня правенето на такава мощност с думи на човек , който не се е занимавал ще е адски тегаво.

Стига съм питала , ако искаш почваме само ми дай мъничко информация за това с какви познания и опит разполагаме за да си коригирам подхода.

След като изберем схема избираме компонентите.
judasfan - помощник
magi208 написа:
judasfan , Готова ти е схемата и е публикувана . За да не слагам повече линкове използвай някой от по- горните и после с помощното меню отиди на ' Отговори на поставени от вас въпроси "

Само да попитам ..ти наистина ли ще си правиш 90 киловата въздушен чилър сам или имаш кой да помага.

Питам защото дори да ти пратя технологична карта тя би била безполезна ако отсреща не са работили по специалността.

Ако пък се иска да обясня правенето на такава мощност с думи на човек , който не се е занимавал ще е адски тегаво.

Стига съм питала , ако искаш почваме само ми дай мъничко информация за това с какви познания и опит разполагаме за да си коригирам подхода.

След като изберем схема избираме компонентите.
Здравей и благодаря!:) Схемата, която качих беше само примерна, защото ще се използва подобен контролер. Трябва да се "сглоби" термопомпа "вода-вода", а не въздушен чилър. Има водоизточник с достатъчен дебит и температура в границите 8-15 градуса. Искам да е многостъпална система с 6 компресора. Познания за сглобяването на системата има, подробностите са проблема.:)
magi208 - специалист
Здравей и благодаря!:) Схемата, която качих беше само примерна, защото ще се използва подобен контролер. Трябва да се "сглоби" термопомпа "вода-вода", а не въздушен чилър. Има водоизточник с достатъчен дебит и температура в границите 8-15 градуса. Искам да е многостъпална система с 6 компресора. Познания за сглобяването на системата има, подробностите са проблема.:)
Заповядайте :)

http://geoterm.bg/wp-content/uploads/20 ... %D0%B5.pdf

Подарява се на форума като незащитен п.д.ф. файл с всички права според действащите правила.
Не съдържа вируси.

Да си направиш т.п. вода-вода 90 киловата , започвайки от контролера е като да си зглобиш Голф двойка понеже имаш карбуратор.

С по-подходящ контролер може да използваш само 1 електронно ТРВ.

Но ти си знаеш най-добре пък и цената е същата а механичните работят по-добре и по-надеждно.

Не съм ти дала алгоритъма като форма на добронамерена шега ,но ще го получиш на лични.
judasfan - помощник
magi208 написа:
Заповядайте :)

http://geoterm.bg/wp-content/uploads/20 ... %D0%B5.pdf

Подарява се на форума като незащитен п.д.ф. файл с всички права според действащите правила.
Не съдържа вируси.

Да си направиш т.п. вода-вода 90 киловата , започвайки от контролера е като да си зглобиш Голф двойка понеже имаш карбуратор.

С по-подходящ контролер може да използваш само 1 електронно ТРВ.

Но ти си знаеш най-добре пък и цената е същата а механичните работят по-добре и по-надеждно.

Не съм ти дала алгоритъма като форма на добронамерена шега ,но ще го получиш на лични.
Покорно благодаря за схемата, оценявам труда ти!:)
magi208 - специалист
Покорно благодаря за схемата, оценявам труда ти!:)
За нищо :) Работя като проектант ОВ в друга фирма а от Геотерм ми плащат хонорар да им поддържам сайта , така че и за мен е добре да правя по някоя схема или публикация.

Хубавото в случая е , че по принцип хората там са разбрани и биха помогнали , ако аз нещо не знам .
Признавам , че предишния случай в този форум ме затрудни и се наложи да помоля шефа на техническа поддръжка да поеме случая.

То се оказа и сложен казус ,но вече го разрешават.

До колкото знам дори обажданията не са за сметка на нашия колега от форума , така че това , което съм обещала като откривах темата си го изпълнявам.

Дерзайте смело . Винаги ще помагам а зад мен са един куп специалисти , които не ме е срам да питам :)
magi208 - специалист
judasfan написа:
Ок , но каква е целта? Много по-лесно е да има конкретно задание а тук не виждам такова.

Защо има 6 компресора? За да регулираш мощността към вътрешната система или поради проблеми с външната вода?

Не разбирам как така има познания а подробностите са проблема?

Познаването на една материя е в подробностите , схемите са известни отдавна ....

Помогни ми малко с конкретно задание . Не искам за къде и за кого - това си е твоя работа .

Задавам тези въпроси защото 90 киловата с 6 компресора си е професионална машина а не за направи си сам.
madsatbg - напреднал
Здравей magi208,

след като прочетох за ефективността на термопомпите, се реших и аз да си направя една въздух - вода.
Ползвам водно отопление на твърдо гориво.
Направих "бай-пас" на котлето и там включих изхода от топлообменника.
Закупих един конвенционален климатик "Мидеа" 24 -ка .
Монтирах външното тяло без промяна.
Извадих от вътрешното тяло само управлението и двата сензора за фреон и въздух.
Прикачен файл:
kontroler.jpg
Поставих един китайски топлообменник SR-B3-23A-40-4 - 10 Kw на отопление.
Прикачен файл:
Toploobmenik.jpg
Колеги по климатици ми завариха медните тръби, вакумираха и допълниха фреона.
Прикачен файл:
montaj.jpg
Пуснахме го за около половин час, заработи и на отопление и на изстудяване.
До тук добре с "хамалската" работа.
Сега е наред автоматизацията.
Интересува ме какво да правя със сензорите за въздуха и фреона.
Сензора за въздуха го сложих на входящата вода на топлообменника.
Сензора за фреона е на входящата тръба на фреона на топлообменника.

предварително благодаря
п.с. По образование съм радиотехника. :sad:
..и ще задавам тъпи въпроси, за което се извинявам.
Приемам всякакви съвети.
Последна промяна от madsatbg на вт юли 14, 2015 9:13 am, променено общо 1 път.
madsatbg - напреднал
Здравейте,
информация за отопляемата площ.
Отоплявам 70 м2 къща в Бояна, с три четири градуса е по студен въздуха зимата, околкото в центъра на града, не изолирана, със пластмасова трипластова, "К"стъкло дограма.
Първи етаж.
Имам 5 алуминиеви радиатора със по 10 глидера.
Бойлера не е включен в системата, за сега.
През студените зимни дни температурата на водата се подържа 60 градуса.
В стаите е 21-23 градуса.
Прикачен файл:
P2200008.JPG
Прикачен файл:
P2200009.JPG
Прикачен файл:
P2200007.JPG
Последна промяна от madsatbg на вт юли 14, 2015 11:05 am, променено общо 1 път.
madsatbg написа:
Имам 5 алуминиеви радиатора със по 10 глидера.
Бойлера не е включен в системата, за сега.
През студените зимни дни температурата на водата се подържа 60 градуса.
С ТП ще получиш примерно 50 гр. на водата. Ще трябва добавяне на глидери. Пълното щастие е с преминаване към подово отопление. :idea:
madsatbg - напреднал
Foxhound написа:
С ТП ще получиш примерно 50 гр. на водата. Ще трябва добавяне на глидери... :idea:
Прав си, но...изработване на подово....
За това имам други идеи.
Първата е помощ от буферен съд с ел. нагревател вътре / доподгряване на водата с 10 градуса/
Лощо още разход...
Втората, според мен по правилната, е да подгрявам фреона със ел. нагревател / индукционно /.
Тук вече ми трябва помощ: може ли да се подгрява фреона, къде, до колко градуса, как ще се почувства компресора.
Все въпроси на които се надявам да намеря отговори с помощ от форума.
От къде ми дойде идеята за допълнително подгряване на фреона:
Вече се продават климатици обрудвани с вакуумнотръбни нагреватели .
Прикачен файл:
att-4da4462ebee4eolar.jpg
"Охлаждащото средство на компресора преминава през медната бобина в колектора и усвоява топлообмена.Охлаждашото средство, което се нагрява от средата в слънчевия колектор, преминава в цикъл на охлаждане и загряване в рамките на системата."

Там фреона преминава през тръбите и се подгрява, доколкото аз разбрах.
Сега компресора какъв е, за каква температура на фреона, при какво налягане и т.н.
Друг въпрос къде да се подгрява фреона : след компресора или преди компресора или преди топлообменника / за мен по правилно/?
Но всичко по реда си.
За сега да се убедя, че трмопомпата функционира.
До зимата имам време за експерименти.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: