• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
piron45 - майстор
gkamenov написа:
a_stoev написа:
Защо не бучнеш направо мулти 4-ка?
С мисъл за бъдещето е добре да са на два отделни електромера (в къща съм) :)

Имам едно питане, за функцията "таймер". Командата за включване и изключване от дистанционното ли се изпраща, като му дойде времето, или се записва в управляващия блок на вътрешното тяло и то се включва/изключва самичко?
Мисли логично, като настроиш таймера и му цъкаш копчето за да го запомни, това което си задал на таймера отива в електрониката на климатика. Не може климатика да чака сигнал от таймера на дистанционното , щото може да го захвърлиш някъде където сигнала да се изгуби :)
nikolovvd - майстор
Ще купувам климатици и срещнах този модел - MITSUBISHI MSZ-GV223 Хиперинвертор COP 5.8
Не коментираме цени! По-важното е да има система предпазваща от образуването на плесен и мухал, както и да бъде тих (вътрешното тяло).
Пишат, че е внос от Япония! И тоя COP 5.8 дали е верен?
До колко може да се вярва на писанията по сайтовете.
Ако има някой, който се занимава с климатици да даде някакви модели на Мицубиши за 20-25 кв.м. и за 40-45 кв.м. стандартна височина на стаите, че се ошашках от четене.
Водещи са икономичността и ниското ниво на шум. Парите са без значение. По-мощният може да е стенно-подов.
idunno - специалист
Това е стандартен климатик на Мицубиши, с други думи добра машина, но нищо особено, то и за 1200 лева няма как да е нещо изключително.Машината е тиха и много добре работи, заради цената са много популярни.Като цяло по-добро от Мицубиши няма.И по тихо, въпреки напъните на LG.
Моделите които се справят добре при всякакви условия, обаче са далеч от тези цени.Пример- Мицубиши сериите Mr. Slim иZubadan са супер, но и цената е супер.9-ките от трези серии нямат проблем с 20- 25 квадрата.Хубавото при Зубадан е че каквото пише като мощност- примерно - 3KW, значи все едно 9-ка става за 20 квадарта и е все едно за същата площ да си вземеш 12-ка от друга марка.Тука много хора ще кажат колко супер добре се справят кклиматиците им, но нито един от тези климатици не е оразмерен правилно, почти всичко е със 100% завишено.Защото всички които се занимават с климатици ще кажат ,че по- голямата пощ на топлообменника на външното тяло ще им гарантира работа при ниски температури- това е и вярно и невярно.Няма да навлизам много в подробности- но по-голямата площ компенсира ниската температурна разлика между въздуха и фреона, който трябва да се изпари, с което към компресора отива газова фаза, а както всички знаем, ако има газ, има нагнетяване, има и топло в стаята- това е простата истина.Друг и много по-сложен е въпроса, кога това горното е вярно и кога не е ( тогава машината влиза в дефрост)- честият дефрост през зимата е само признак на малка и/или евтина машина.Изхождам все пак от факта, че няма мъгла през цялото време :-D
Като цяло много малко хора съм виждал недоволни от мицубиши( всъщност само един).И това е от монтажа не от марката.
Просто казано - имате Мицубиши(имам предвид Електрик, другите са добри в мотокарите и други heavy дейности) нямате проблем, нито зиме, нито лете, а и не знаете,че имате климатик- просто си е тих.
nikolovvd - майстор
За сега съм се спрял на следните два климатика:
Мицубиши SRK/SRC 25 ZMX-S за спалнята (15-16 квадрата) и SRF/SRC 50 ZMX-S или SRK/SRC 50 ZMX-S за хола, трапезарията и кухненския бокс (около 40-42 квадрата). На всякъде има външна изолация и помещенията са с разположение югоизток.
Някой има ли преки впечетления от тези модели?
EDI - майстор
Това е високия клас ХЕВИ, машините са много добри.За спалнята и 20-ица ZMX-S ти стига, като гледам стаята ти е около 40 кубика, ще имаш над 60 вата на кубик по номинал, над 30 вата на кубик при -15, съвсем достатъчно.За голямата стая обаче 50-ицата е малко на границата ми се струва - макар пак да имаш същите мощности на кубик, няма да имаш запас в студа, пък при вас зимата е студеничко и влажно от ДУНАВ.Какви температури ще търсиш все пак в голямото помещение, зависи и с каква форма е - дали една машина ще може да го обдухва.Бюджета ти какъв е, горе-долу.За голямото една НОКРИЯ ще е по-подходяща.Мислил ли си за две малки машини в голямото помещение.
nikolovvd - майстор
Малкият климатик е за спалнята на горния етаж на мезонета, която е с 4 външни стени, макар и изолирани дебело.
За хола съм мислил за два по-малки климатика, но с течението и жената не можем да се разберем.
По принцип не смятам да ползвам климатиците при температура под -15 градуса, въпреки че терасите, на които ще се монтират външните тела са над апартаменти под мен и има вероятност част от температурните загуби на съседа да са в помощ на климатиците. От друга гледна точка в една от спалните (съседна на хол), минават 2, а може би и 4 комина. Просо трябва да се кача на покрива и да видя колко са. През единият от комините излиза дима от парното на един от съседите, а има и някой които се отопляват с камина на дърва, та се надявам и от там да получавам допълнително топлинно стимулиране. :wink: :lol: Зимата ще стане ясно, а сега се работи под пара, защото до края на месеца трябва да се нанесем в новото жилище.
EDI - майстор
И 20-ицата ще се справи, ама за твое спокойствие сложи 25-ицата.МХ-тата и при -20 ще си топлят без проблеми, ако са правилно подбрани.Спалнята не ти е проблем, по-скоро голямото помещение.Там не е лошо някой да направи първо оглед да ти кажа.
Дайкин с 2-те ръце гласувам (през зимата външното тяло неможе да се чуе) ....слагал съм ушото на външното тяло за да разбера дали работи (имам монтиран 18-ка) Чешко производство, ...а пък аз вътрешното тяло няма да говорим (като мушичка е), успех с избора, ...най добре е да утидеш у някой твой приятел който има монтиран Дайкин и ще видиш за какво иде реч
nikolovvd - майстор
Щом жената е доволна, то климатиците са добри.
При зададена температура 20 градуса й е жега и започна да пита дали работи, защото не го чува.
  • 1
  • 2

Тема "Кой модел климатик да избера - Mицубиши хеви или Дайкин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: