Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Тани - модератор
Е той бойлера си има и електрически нагревател , но все пак малко като че ли са се пооляли с цената! Но като няма търсене , няма и отстъпки за търговеца! А и транспорт от чужбина и т.н. Нормално е ! Като станат по-масови -, а те ще станат, първо ще ги има в наличност и второ цените ще са доста надолу!
CASA - специалист
Мда!Така си и мислих относно цената.Интересно,че за гаранция няма нищо,но да се надяваме,че е стандартна.Но доколкото разбрах тази система е нова за Б-я,което значи,че фирмата няма достатъчно опит с тези неща и гаранцията е развей прах.Колко подобни фирми е имало после върви ги търси.Пък как се намират майстори за такива иноваций.Но може и да греша:)Все пак Тани е прав.Някой ден ще навлезат тези системи и тогава ще е по-ясно.За сега си мисля,че ако си купи човек един сносен климатик и нераждавейка бойлер със серпънтина,то след като им изтече гаранцията,спокойно ще има начин с една термо помпа,няколко предпазителя и няколко метра тръби да се направи една такава система.Времето е доказало,че метода направи си сам се развива успоредно с технологиите.Дано имаме възможност да разучим в подробности тази система.Пък за момента токът е поносим стига да се регулира употребата му.Но за в бъдеще не само токът ще ни принуди да ползваме подобни системи,а и културата на потребители!
Mega - специалист
Днес бях в ЕРАТО, за да видя монтирана на живо тази система!

Цената е добра. Климатика заедно с бойлера 150 л. е 1450 лв. Системата работи и я видях на живо! Единствения недостатък е, че не са предвидили реотан в бойлера и човек остава без топла вода при повреда или при температури под -10 градуса!

Сега издирвам същата система, но с бойлер с нагревател, така, че да може ако нещо откаже да работи като нормален бойлер!

Иначе цената и изпълнението ми хареса много! Водата им беше на 58 градуса.

Ако някой има по-нова информация моля да сподели!
Миналата година на пловдивския панаир видах на щанда на ЕРАТО подобна система, но тя нямаше вътрешно тяло. Все едно си взел външното тяло на един климатик и си вкарал тръбите в бойлера. Наистина водата беше 60 градуса. За това съм съгласен, защото той климатика си работи само на режим отопление и затопля водата. Даже говорих с продавача и му предложих да добавят и някакъв мек въздуховод, поне лятото да ползваш охладения възух, който така или инче го изхвърляш.
В крайна сметка идеята на такива системи е да се използва отпадъчната топлина. Всеки като се замисли е наясно, че неможе такъв вид система да е основният източник за БГВ. И другото което се замислих е, че такава система е по удачно да се направи във ново жилище или сграда защото като се замисля в къщи къде ми е банята и къде мие терасата, ще се наложи да си разбия половината апартамент за да прекарам тръбите. Да не говорим, че съм чувал за ограничения в тръбния път.
velsi - Почетен майстор
Добре де, а какво би станало, ако към нормален климатик добавим един топлообменник пред вентилатора на външното тяло, там където духа вентилатора? Без да променяме нищо по климатичната система. Просто прекарваме вода да циркулира през този топлообменник (например автомобилен радиатор) и се стремим да уловим отделящата се топлина, която е там по-висока от околната. :?
tinalex - специалист
velsi написа:
Добре де, а какво би станало, ако към нормален климатик добавим един топлообменник пред вентилатора на външното тяло, там където духа вентилатора? Без да променяме нищо по климатичната система. Просто прекарваме вода да циркулира през този топлообменник (например автомобилен радиатор) и се стремим да уловим отделящата се топлина, която е там по-висока от околната. :?
Температурата на изходящия въздух от климатика не е ли малко ниска,за да загрява водата в топлообменника?Те на чилърите затова им слакаг конвектори,а не радиатори за топлоотдаване.
velsi - Почетен майстор
Нямам представа каква е температурата на изходящия въздух, но все си мисля, че е по-висока от околната, защото целта на този вентилатор е да я охлади. Тоест изведената от охлажданото помещение топлина трябва да се изхвърли навън. Кое наричаш конвектор? А какво е топлообменник, обдухван от вентилатор?
Mega - специалист
Вече се сдобих с тази система. От Ерато 1750 лв с монтажа и ДДС. Момчетата я монтираха много добре! Аз си бях изкопал предварително улея от мокрото помещение до балкона! За съжаление пробвах системата само по уреди (по показанята на дисплея), защото още нямам смесители ;)

Та по уреди от вода 8 градуса я качи на 45 градуса за 1 час. Повече не съм тествал. Исках само да видя как и дали работи. След 1-2 седмици ще имам смесители и ще споделя как е изцяло в реални условия! Все пак 150 литра за 1,5 часа е много добре при разход от 970 вата на час!

Ако искате мога да напрявя снимки и да ги споделя с вас?
Последна промяна от Mega на ср апр 16, 2008 2:47 pm, променено общо 1 път.
Matchless - специалист
Mega написа:
Вече се сдобих с тази система. От Ерато 1750 лв с монтажа и ДДС. Момчетата я монтираха много добре! Аз си бях изкопал предварително улея от мокрото помещение до балкона! За съжаление пробвах системата само по уреди (по показанята на дисплея), защото още нямам смесители ;)

Та по уреди от вода 8 градуса я качи на 45 градуса за 1 час. Повече не съм тествал. Исках само да видя как и дали работи. След 1-2 седмици ще имам смесители и ще споделя как изцяло в реални условия! Все пак 150 литра за 1,5 часа е много добре при разход от 970 вата на час!

Много ще се радваме да споделиш!
abaka - напреднал
Mega написа:

Та по уреди от вода 8 градуса я качи на 45 градуса за 1 час. Повече не съм тествал. Исках само да видя как и дали работи. След 1-2 седмици ще имам смесители и ще споделя как е изцяло в реални условия! Все пак 150 литра за 1,5 часа е много добре при разход от 970 вата на час!

А може ли да споделиш и повече информация за тая система, че направих сайта на Ерато на таратор и пак не успях да я намеря тая система.. Дай линк, ако не те затрунява или поне точното наименование на системата....

Тема "Мнение за този продукт-Климатик + термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: