Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
alien - специалист
по температурите - топлообменника работи добре, не виждам смисъл от смяна
но наистина мощността не достига.... а към грешните тръби (долу трябва да е тънката тръба - изход фреон и вход вода) ще добавя и изолация... на скоро установих лично - дебелата и тънката тръба трябва да са добре изолирани както от околната среда така и помежду си, двете тръби не трябва да се допират
също и на други места където няма нужда да топли слагай изолация
torbalan - Дървен философ
Много ти е малка разликата вход/изход на водата.
При мен компресора е 3.7 кВт, а топля пет спални, хол, кухня, дрешник сервизно помещение и т.н...

Вход/изход на водата при мен е 22/38 градуса... Радиатора, като го пипна от долната страна е осезаемо по-хладен.

Първоначално и аз имах тоз проблем - машината работи, а у нас студено. Удвоих размерите на радиаторите и нещата се пооправиха. Сега само в най-големите студове у нас е хладничко ;)

Имай предвид, че радиатор, който при 70 градуса на входа отдава 4 киловата, ако му пуснеш 50 мощността му пада два пъти...
kolio66 - помощник
alien написа:
по температурите - топлообменника работи добре, не виждам смисъл от смяна
но наистина мощността не достига.... а към грешните тръби (долу трябва да е тънката тръба - изход фреон и вход вода) ще добавя и изолация... на скоро установих лично - дебелата и тънката тръба трябва да са добре изолирани както от околната среда така и помежду си, двете тръби не трябва да се допират
също и на други места където няма нужда да топли слагай изолация
Изолирани са и двете фреонови тръби и топлообмонника.Тръбите с Кфлекс-6мм.,а топллообменника с фибран 20мм.На топлообменника слагах двойна и тройна изолация но от повече няма осезаем ефект.
kolio66 - помощник
torbalan написа:
Много ти е малка разликата вход/изход на водата.
При мен компресора е 3.7 кВт, а топля пет спални, хол, кухня, дрешник сервизно помещение и т.н...

Вход/изход на водата при мен е 22/38 градуса... Радиатора, като го пипна от долната страна е осезаемо по-хладен.

Първоначално и аз имах тоз проблем - машината работи, а у нас студено. Удвоих размерите на радиаторите и нещата се пооправиха. Сега само в най-големите студове у нас е хладничко ;)

Имай предвид, че радиатор, който при 70 градуса на входа отдава 4 киловата, ако му пуснеш 50 мощността му пада два пъти...
3,7квт. е топлинна или електрическа мощност(при мен е 5,5квт. топлинна).Иначе топля доста по-малко помещения но,пък нямам изолация.За мощността на радиаторите разбирам,но засега няма финансова възможност да станат по-големи,а като паднат още малко температурите ще паля котлето на въглища(то е на другия край на инсталацията).
3.7 при мен е електрическа...

Топлинната никой не я знае колко е точно :)

Мисли в посока изолация... Това ти е най-важното...

И без друго в големите студове термопомпа въздух-вода не е ефективна... Така че по-добре в студовете - котлето...

Ако имаш добра изолация и хубава дограма - в междинните периоди (пролет и есен) термопомпата ще те грее достатъчно...
kolio66 - помощник
Здравейте отново.Открийте разликите.

Твход вода 42.6* / 39.6*
Тизход вода 47.1* / 44*
Твход фреон 61.9* / 50.3*
Тизход фреон 49.5* / 39.4*
Рфреон 22.4bar / 19.6 bar
циркулация 810л/час / 830л/час
Твъншна 7* / 7*

Първите измервания са правени при вход фреон отдолу на топлообменника,изход отгоре и вода на противоток.Вторите измервания са при вход фреон отгоре,изход отдолу и вода на противоток.Консуматорите са едни и същи в двата случая.
Експериментите продължават в посока увеличаване мощността на консуматорите.
radius - майстор
torbalan написа:
И без друго в големите студове термопомпа въздух-вода не е ефективна... Така че по-добре в студовете - котлето...
Моята на -12 С пее ( с 2 кв средно от мрежата и 2х 80кв отопляеми), пък нека нямам котле. Така че е въпрос на планиране и систематичен подход към всички детайли по отоплението.
kolio66 написа:

Твход вода 42.6* / 39.6*
Тизход вода 47.1* / 44*
Твход фреон 61.9* / 50.3*
Тизход фреон 49.5* / 39.4*
Рфреон 22.4bar / 19.6 bar
циркулация 810л/час / 830л/час
Твъншна 7* / 7*

Първите измервания са правени при вход фреон отдолу на топлообменника,изход отгоре и вода на противоток.Вторите измервания са при вход фреон отгоре,изход отдолу и вода на противоток.Консуматорите са едни и същи в двата случая.
Експериментите продължават в посока увеличаване мощността на консуматорите.
По-ефективна е машината, когато температурата на фреона е по-ниска.

По-топло е, когато е по-висока ;)

Увеличи броя или размерите на радиаторите...
radius написа:
torbalan написа:
Моята на -12 С пее ( с 2 кв средно от мрежата и 2х 80кв отопляеми), пък нека нямам котле. Така че е въпрос на планиране и систематичен подход към всички детайли по отоплението.
Не казвам, че няма да работи и при отрицателни температури, а че е по-неефективна... Особено в район, като нашия, където влажността е доста висока заради голямата река :)
Zoro5 - специалист
kolio66 написа:
Разликата е ,че в момента режима на компресора е по-добър и би трябвало да хаби по-малко ток, съответно и по голям КОП. Мощността не се е променила - 4.3кВт ,но има вероятност това да са възможностите на климатика , нищо че пише 5.5кВт. Трябва да се измери и електрическата мощност (или поне тока).
:!: Фреонът няма как да е по-студен от водата! Може да не мериш точно температурите. Всеки градус грешка е равен на 1кВт мощност.
lubomirlz - специалист
То може да има малка грешка в измерването на температурите, но нещата са се пооправили единствено заради това, че е оправил вход фреон да е отгоре. Проблема в темата с LG-то на колегата е същият, но никой не слуша.

Тема "Термопомпа не достига мощност." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: