Упражнението с ватметъра, въжето, нагревателя и бидона няма нужда да го правиш. Трябва ти само калкулатор. За да загрееш един литър вода с един градус (1K) имаш нужда от 1,163Wh, съответно да загрееш един тон с един градус от 1,163kWh. Ако имаш един тон вода и си изразходил 1kW за загряването ѝ, то температурата на водата се е качила с 0,86 градуса(0,86K). Пренебрегвам факта, че неизолираните бидони имат загуби.
Купи си топломер и електромер за термопомпата. Отчетените киловати на топломера ги раздели на отчетените киловати на електромера и ще получиш така нареченият COP. Той ще е различен когато имаш бидон от едната страна със сонда от другата, подово отопление от едната страна със сонда от другата и радиатори от едната страна със сонда от другата.
При мен доста често има токови удари и съм се отказал от идеята за термопомпа.
Поздрави!
Купи си топломер и електромер за термопомпата. Отчетените киловати на топломера ги раздели на отчетените киловати на електромера и ще получиш така нареченият COP. Той ще е различен когато имаш бидон от едната страна със сонда от другата, подово отопление от едната страна със сонда от другата и радиатори от едната страна със сонда от другата.
При мен доста често има токови удари и съм се отказал от идеята за термопомпа.
Поздрави!